måndag 26 april 2010

Högerextremt homofientligt parti fick 16,7 % i Ungern.

tt konservativt parti får egen majoritet i parlamentet. Ett högerextremt parti som närmast motsvarar Nationaldemokraterna i Sverige fixade nästan 17 % av rösterna i första valomgången. Det är inte mycket att glädja sig åt för folk som är engagerade för HBT-rättigheter i Ungern.

Högerpartiet Fidesz fick 52,7 % (+10,7 %) i första valomgången 11 april. Efter andra valomgången igår kan man konstatera att partiet får fler än två tredjedelar av platserna i det nya parlamentet. En orsak till det är att valsystemet gynnar stora partier.

Dagens Nyheter skriver om det.
Konservativa Fidesz besegrade de styrande socialisterna med betryggande majoritet redan i den första valomgången den 11 april och partiledaren Viktor Orban kunde fira segern redan då. I den andra omgången skulle ytterligare 121 mandat fördelas. Det största spänningsmomentet var hur stor partiets majoritet skulle bli.

När så gott som alla röster var räknade på söndagskvällen hade Fidesz fått 263 mandat, alltså fler än de 258 som krävs för egen konstitutionell majoritet.
Det tidigare regeringspartiet, socialdemokratiska Mszp, gjorde ett katastrofval och minskade från 43,2 % till 19,3 %. Det andra partiet i den förra regeringen, liberala partiet Szdsz, minskade från 5,0 % till 2,3 % och försvann från parlamentet.

Den socialdemokratisk-liberala regeringen har infört flera viktiga reformer för HBT-personer de senaste åren. Dels en lag mot diskriminering som gäller inom i princip alla samhällområden. Det som är ovanligt med den lagen är att den även skyddar transpersoner, i Europa är det bara fem länder som förbjuder diskriminering p.g.a. könsidentitet. De övriga fyra är Sverige, Tyskland, Irland och Albanien.

Liberala Szdsz är egentligen för en könsneutral äktenskapslag men de kompromissade med socialdemokraterna och det blev en partnerskapslag som infördes sommaren 2009. De konservativa oppositionspartierna röstade nej. Lagen tillåter inte homoadoptioner eller insemationer för lesbiska kvinnor vid kliniker. Trots det var det mycket debatt.

I princip kan Fidesz nu avskaffa lagen men att den nog blir kvar trots regeringsskiftet är därför att landets författningsdomstol 24 mars i år konstaterade att partnerskapslagen är väl förenlig med landets konstatitution.

Från en artikel på hemsidan för ILGA_Europe.
Soon after its adoption, conservative forces – including the Christian Democratic People’s Party, the Society for Christian Physicians in Hungary, the Pro Life Forum linked to the Catholic Church and representatives of Faith Church, a powerful Pentecostal church – submitted nine petitions contending the unconstitutionality of the Act.

The arguments were diverse: some argued that the new institution undermines the institution of marriage, others that excluding different-sex couples is discriminatory. There were legalistic arguments against the technique of codification (a general clause equating registered partnership with marriage for most purposes), but also religious arguments that homosexuality is disorderly and immoral. Several petitions claimed that by institutionalizing and promoting homosexuality the law harms the children.

The Court rejected each of these claims one by one, reaffirming its previous decision that the right of same-sex couples to legal recognition and protection can be derived from the constitutional principle of human dignity and that the introduction of an institution similar to marriage for same-sex couples is a duty of the state imposed by the Constitution.

The Court also added that the law will play a positive role in promoting the social acceptance of same-sex couples and help gays and lesbians to come out. As opposed to the generally positive tone of the decision, the Court also noted that not all differences between marriage and registered partnership are necessarily discriminatory, giving discretionary power to the legislator in deciding on the actual rights and duties that come with registered partnership.
Två partier i parlamentet är nya där. Dels det gröna partiet Lmp som fick 7,1 % i första valomgången och är ett homovänligt parti. Dels främlingsfientliga Jobbik vars resultat blev 16,7 %. Jobbik är ökända för sina kampanjer emot olika minoriteter, främst romer, judar och homosexuella. En del av partiets sympatisörer attackerade 2007 Prideparaden i Budapest.

Från brittiska HBT-siten Pinknews.
Jobbik supporters protested at Budapest's gay pride march in July, throwing eggs and bottles at marchers.
Från The Yale Globalist.
The day before the July 5 parade, Jobbik issued a statement urging protests, quoting the graphic biblical verse Leviticus 20:13: “If a man lies with a man as one lies with a woman, both of them have done what is detestable. They must be put to death; their blood will be on their own heads.”
Det är en risk för att det blir fler homofientliga hatbrott när Jobbik nu fått fler sympatisörer. Det som kan skydda landets HBT-befolkning, romer och judar är kanske främst att landet är med i EU och därmed skyldigt att respektera minoriteters rättigheter.


Uppdatering 1

Jag ska kommentera något om varför jag använder ordet högerextrem om partier som Nationaldemokraterna i Sverige och Jobbik i Ungern. Det är två orsaker till det, dels är det ett vedertaget begrepp för extremnationalistiska partier, dels så skulle det bli för komplicerat att varje gång man skriver om den typen av partier nyansera att de hämtar inspiration från flera håll.

Men jag vill förtydliga att den här typen av partier definitivt inte är nyliberala. Tvärtom brukar de ha två ideologiska "huvudfiender", nyliberalism och marxism. De är till betydande delar till vänster, de är för statlig reglering av näringslivet, de är oftast emot NATO, EU, USA och frihandel. Men de är i andra delar till höger, är emot kommunism och klasskamp och för kärnfamiljen och ett starkt försvar. De vill fokusera på "nationell gemenskap".

Men för enkelhetens skull skriver jag ofta att de är högerextrema partier. Sedan är det även några få främlingsfientliga partier i Europa som är relativt nyliberala i den ekonomiska politiken. Några av dem är Fremskridtspartiet i Norge och BZÖ i Österrike. Även Ny demokrati som var med i Sveriges riksdag 1991-1994. Men de flesta av den här typen av partier blandar alltså friskt saker från höger och vänster.


6 kommentarer:

 1. "Det är en risk för att det blir fler homofientliga hatbrott när Jobbik nu fått fler sympatisörer."

  Hur menar du nu? Det är knappast så att ungrarnas åsikter överlag har blivit mer extrema, snarare att de dåliga tiderna i högre grad lockar folk ut i proteströstning enligt tendenser vi sett i många val världen över. De Jobbik-sympatisörer som kan tänkas begå hatbrott, kunde nog tänkas begå hatbrott även före valet.

  SvaraRadera
 2. Fredrik

  Nej, jag gissar inte heller att homofientligheten har ökat. Men det är risk för att homofientligheten får ökad legitimitet om ett parti som ägnar hatpropaganda fått nästan 17 % i ett parlamentsval.

  När det gäller Jobbik så bedömer jag att det måste vara annat än bara proteströstning, partiet är mycket mer extrama än de flesta motsvarande partier i andra länder. Det är givet att de fått många röster för att folk vill hitta syndabockar bland minoriteter.

  Eller menar du att svensk samhällsdebatt inte skulle bli påverkad om Nationaldemokraterna fick nästan 17 % i riksdagsvalet i höst?

  Bengt

  SvaraRadera
 3. Så länge det märkbart för alla och envar går uppåt och framåt för ett land, särskilt ett land som i tiden befinner sig närmre fattigdom än vad ett rikt land som Sverige gör, är det kanhända en del som ondgör sig över homosexuella och romer över middagsbordet, men få som prioriterar dessa frågor i valbåset. De knappa 17% som röstade på Jobbik blev inte extremister över en natt, och hatet mot framför allt romer har i Ungern länge varit så sett mellan fingrarna med att det är svårt att förstå hur det skulle kunna bli än mer legitimerat med mindre än att landet lämnar EU. Analogt skulle ett valresultat om nästan 17% för Nationaldemokraterna i september naturligtvis innebära en radikal omstrukturering av de politiska stämningarna, men dessa skulle synas ganska tydliga även före valet.

  "Jordskredsval" där populistiska eller extremistiska partier plötsligt gör mycket goda resultat, har ofta ritat om den politiska kartan när man tittar på parlamentsnivå, men socialt är valresultaten symptom på förändrade attityder, inte orsaken till desamma. Populistvågorna i Danmark var mycket tydliga även före decembervalet 1973 (då Mogens Glistrup och Fremskridtspartiet fick över 15%), och den radikala främlingsfientligheten i Sverige var förmodligen som allra värst före, inte efter, riksdagsvalet 1991.

  Jobbik är däremot helt visst ett synnerligen extremt parti internationellt sett. Det är olustigt att se ett EU-land ha ett så stort parlamentsparti med en militär falang.

  SvaraRadera
 4. Fredrik

  Jag menar inte att det plötsligt blir fler extremister bara för att Jobbik gjort ett bra val. Istället är ju valresultatet delvis ett symptom av att fler blivit extremister alltså omvänt orsakssamband.

  Trots det är nog många HBT-personer i Ungern som är mer oroliga nu och det med rätta.

  Notera att trots att muslimer är den grupp som Sverigedemokraterna fokuserar mest på i sin stigmatisering har sd aldrig varit så omdömeslösa att de rekommenderat sina partivänner att kasta ägg och tomater mot folk som besöker muslimska föreningar. Jobbik har däremot rekommenderat folk att arrangera motdemonstrationer och försöka störa gayparader.

  En del som hatar HBT-personer men hittills tvekat att använda våld kan känna att de får legitimitet av att Jobbik fått ett sådant stöd i ett parlamentsval. Deras militarism gör hotet ännu tydligare mot minoritetsgrupperna.

  Bengt

  SvaraRadera
 5. Ja, Jobbik är ett ovanligt militant parti. Europas parlamenten har inte i någon större utsträckning sett några sådana sedan de mer betydande kommunistpartierna rensade ut bland militärflyglar o. dyl. under 60- och 70-talen.

  SvaraRadera
 6. Från en Wikipediaartikel om paraden vid Budapest Pride 2007.

  http://en.wikipedia.org/wiki/Budapest_Pride

  "Approximately 500 protesters awaited the parade behind a metal-fence barrier erected at the site of Jobbik’s officially announced anti-gay demonstration at the corner of the Oktogon, chanting "dirty queers!" and pelting marchers with eggs as they turned south onto the Grand Boulevard (Nagy Körút) on their way toward Buddha Beach. A rank of riot police wedged between the procession and the protesters, who had begun to bombard participants with, in addition to eggs, empty beer cans, smoke bombs and plastic bags filled with petroleum jelly and sand, the latter alluding to the Hungarian slang word homokos, literally "sandy," for "gay." Police chased those seen throwing these objects at marchers up to several hundred yards down the sidewalk, eventually arresting and charging 8 protesters for disturbing the peace.[6] Police narrowly averted a more brutal assault on the parade, chasing off a group of approximately 30 hooligans, who discarded bags full of empty bottles and fist-sized rocks as they fled down a side street. Jeering protesters accompanied the parade all the way to its terminus, dispersing following a brief standoff with riot cops and police dogs during which they changed slogans such as "Queers into the Danube, Jews after them!" and "Gyurcsány [Hungary’s prime minister] get out!"

  Att kasta folk i Donau syftar på att när Tyskland invaderade Ungern 1944 så startade landets fascistiska Pilkorsrörelse (som inspirerar många i Jobbik idag) förfärliga förföljelser av judar. Man samlade ihop judar vid kanten av Donau och avrättade dem med gevär så att de ramlade i floden.

  Bengt

  SvaraRadera