onsdag 13 januari 2010

Kristdemokratiskt ja till homoäktenskap.

Ja, inte i Sverige. Göran Hägglund och hans parti är ännu emot en könsneutral äktenskapslag.

Däremot har kristdemokraterna i Luxemburg accepterat homoäktenskap. Det blir nog en av partiets politiker som får ansvaret att som EU-kommissionär jobba för att samkönade äktenskap från bl.a. Sverige ska erkännas juridiskt om homoparet flyttar till ett annat land i unionen.

Men först till Luxemburg. Inför parlamentsvalet 2009 lovade tre av de fyra största partierna att jobba för en könsneutral äktenskapslag och homoadoptioner. De tre partierna är socialdemokratiska LSAP, liberala DP och gröna DG.

Kristdemokratiska CSV som är landets största parti och fick ca 38 % i parlamentsvalet hade sagt nej till homoadoptioner och varit ganska negativa till en könsneutral äktenskapslag. Men partiet var internt oenigt och efter att de bildat regering med socialdemokraterna så accepterade kristdemokraterna båda reformerna. Det betyder att Luxemburg inom något år blir det sjunde landet i Europa med en könsneutral äktenskapslag. Luxemburg har sedan 2004 en partnerskapslag.

Annars är CSV inte det första kristdemokratiska partiet att acceptera homoäktenskap. Både de flamländska kristdemokraterna i Belgien och CDA i Nederländerna är för en könsneutral äktenskapslag.

ILGA-Europa, motsvarigheten till RFSL på Europanivå, avslöjar på sin hemsida att Viviane Reding lovat engagera sig för att homoäktenskap och partnerskap blir juridiskt erkända om ett samkönat par flyttar till ett annat land i unionen. Reding som är kristdemokrat från Luxemburg är nominerad som EU-kommissionär för rättspolitiken.

Man kan givetvis konstatera att det är ironiskt att en politiker som varit engagerad i den konservativa gruppen i EU-parlamentet får ansvaret att jobba för att svenska homoäktenskap ska blir respekterade i varje land i unionen. Men egentligen är det positivt. För ingen lär anklaga Reding för att vara någon vänsterradikal som är emot familjen. Det förbättrar möjligheten att fler högerpartier accepterar en policy för fri rörlighet även i praktiken för samkönade par.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar