onsdag 27 januari 2010

Hyllar tidningen Världen idag Stalins familjepolitik?

Kjell-Åke Johansson, ledarskribent på kristna tidningen Världen idag, hyllar Stalins familjepolitik. Konservativt kristna har gemensamt med Hitler och Stalin att man värnar kärnfamiljen och ogillar homorelationer.

Nej, givetvis vore det något ohederligt att bunta ihop folk sådär. Men det är en debatteknik som tidningen Världen idag ofta själv använder emot andra. Folk som är för sekularisering av samhället buntas ihop med Hitler trots att diktatorn hade nära samarbete med kristna samfund och många tyska präster var nazister.

Jag konstaterar att Världen idag publicerade en ledarartikel måndagen 25 januari där de faktiskt indirekt ger en eloge åt Stalins familjepolitik.

Från ledarartikeln Sökes: Ledare med vistioner.

Vision för familjen: Sociala experiment kommer och går och familjebegreppet har på senare år tagit stryk i Sverige. Lenin prövade ungeför samma sak i Sovjet, men fick snart ändra sig. Familj är mer än social konvenans. Den är ett uttryck för ett djupt upplevt behov som blivit en förutsättning för fungerande samhällen – även om inte alla individer i dessa samhällen behöver bilda familj. Nu behöver vi politiska ledare som tänker långsiktigt och som ser att det självklart är möjligt att forma en familjepolitik som både stöder det judiskt-kristna familjebegreppet och samtidigt säkerställer alla människors demokratiska rättigheter. 
Kjell-Åke Johansson aktar sig noga för att vara för explicit. Han använder sig av antydningar om att den process som Sverige haft de senaste decennierna, att respektera en mångfald av familjetyper, är något närmast kommunistiskt. Den som är för homoadoptioner och en könsneutral äktenskapslag har inspirerats av Lenin. Det är bara vänsterflummare som respekterar samkönade relationer.

Givetvis är det både absurt och okunnigt. Ungefär som när vissa konservativt kristna låtsas som att accepterandet av bisexualitet bland överklassen i Romarriket orsakade landets försvinnande. När fakta är att så länge Romarriket hade bisexuella kejsare så var det framgångsrikt men efter att det blev kristet så ramlade det ihop. Inte för att jag hävdar att det är något samband. Det vore ju lika ohederligt som att argumentera för att bisexuella relationer förstörde Romarriket.

Men återigen till tidningen Världen idag och Lenin. Kjell-Åke Johansson har rätt i att den nya kommunistregimen 1917 avskaffade förbudet mot samkönade relationer. Men det betyder inte att man hyllade homorelationer. Tvärtom så var kommunisternas policy att homosexualitet var en psykisk sjukdom men att vad folk ägnade sig åt hemma var en privatsak. Alltså den politik som Sverige hade på 1960-talet. Det var givetvis inte heller någon debatt om homoäktenskap och homoadoptioner i Sovjetdiktaturen.

Inte heller var Sovjet först med att avskaffa förbud mot homorelationer. Vissa delar av det antika Grekland tillät en del typer av samkönade relationer. Efter att Europa blev kristet var Frankrike först med att avskaffa förbud mot homorelationer, 1791. Orsaken var samma där som senare i Sovjet, att den typen av relationer var en privatsak. Flera länder följde efter på 1800-talet.

Kjell-Åke Johansson konstaterar även att Sovjet senare bytte familjepolitik. Även det är sant i och för sig. Men det han inte avslöjar är att diktatorn och massmördaren Stalin var ansvarig för den politiken.

Från Wikipedia om situationen för homosexuella i Ryssland-Sovjet.
The Russian Communist Party effectively legalized.... homosexuality, when they abolished all the old Tsarist laws and the initial Soviet criminal code kept these liberal sexual polices in place.....

However, in the 1930s, LGBT themes faced official government censorship, and a uniformly harsher policy across the entire Soviet Union.

In 1933, Article 121 was added to the criminal code, for the entire Soviet Union, that expressly prohibited male homosexuality, with up to five years of hard labor in prison....

Soviet cultural writer Maxim Gorky authored an article....He rejected the notion that homosexuals were a social minority, and argued that the Soviet Union needed to combat them in order to protect the youth and battle fascism.
Från 1930-talet till 1990-talet förföljde alla regimer som var kommunistdiktaturer homosexuella. I varje kommunistland var föreningar för bögar och lesbiska förbjudna. Även i Lenins Sovjet där det varken var yttrandefrihet eller föreningsfrihet. Att i den situation låtsas som att respekt för homofamiljer är något kommunistiskt blir absurt. Jag är själv HBT-engagerad och anti-kommunist.

Hade jag använt den retorik som är vanlig på tidningen Världen idag så hade jag argumenterat för att Kjell-Åke Johansson hyllar Stalins ideologi. Men givetvis är det inte sant. Det vore lämpligt om även Världen idag började undvika att bunta ihop folk som är för ett sekulärt samhälle med Hitler och Stalin. Och undvika att bunta ihop folk som är för homoäktenskap med Lenin.


Uppdatering 1

Den kristna tidningen Dagen har idag både en ledarartikel och en nyhetsartikel om antisemitism. De argumenterar, med rätta, för att det är viktigt att bekämpa antisemitism som blivit ett värre problem bl.a. i Malmö de senaste åren. Medan det tidigare främst var nazistgrupper som var ansvariga för antisemitiska hatbrott är det idag ofta islamister i Sverige.

Det jag annars reagerar på när jag granskar Dagens rapportering är att man inte skriver om att kristna samfund historiskt varit orsak till den mesta antisemitismen i Europa. Artikeln om Ukraina blir något hycklande när man låtsas som att det bara var tyska soldater som var ansvariga för mördandet av judar. Men reducerar den, oftast kristna, lokala befolkningen till offer som blev tvingade att hjälpa tyskarna. Faktum är att många kristna i Ukraina, men givetvis inte alla, själva var antisemiter och ibland både slog och mördade judar redan före att tyskarna startat insamlingen av judar.

Ännu idag sprider kristna samfund i Ukraina homofientlig propaganda vilket är en orsak till att landets myndigheter sedan några år förbjudit gayparader och demonstrationer för homosexuellas mänskliga rättigheter. Även det är det viktigt att Dagen kritiserar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar