torsdag 7 januari 2010

Ja till homoäktenskap i Portugal.

Imorgon röstar en tydlig majoritet i Portugals parlament ja till att landets äktenskapslag ska bli könsneutral. Landet blir det sjätte i Europa som tillåter homoäktenskap. Katolska kyrkan har varit ovanligt dämpad i sin kritik emot förslaget.

Ja, givetvis blir det ingen lag om förslaget inte skulle få majoritet vid omröstningen. Men det hade varit en sensation eftersom regeringspartiet, socialdemokratiska PS, tillsammans med sina stödpartier till vänster har majoritet. Sedan måste förslaget till en kommitté för att återigen behandlas av parlamentet senare.

Det har inte alls varit samma konflikt som i Spanien som för några år sedan sa ja till en könsneutral äktenskapslag. En orsak är att katolska kyrkan i Portugal klokt nog har argumenterat för att det främst är politiker som har ansvar för hur äktenskapslagen ska vara. I Spanien har däremot katolska kyrkan blandat sig i politiken och tillsammans med högeroppositionen kampanjat emot förbättringar för homosexuella och bisexuella.

I Portugal är det bara ett mindre kristdemokratiskt parti som är tydligt emot homoäktenskap. Det största oppositionspartiet, högerpartiet PSD, har officiellt inte någon åsikt även om de flesta av dess parlamentsledamöter väntas rösta nej.

Efter att Portugal senare i år fått en könsneutral äktenskapslag betyder det att 3 av 6 länder i Europa med den typen av lagar är katolska. Vid sidan av Portugal även Spanien och Belgien. Utvecklingen har verkligen varit snabb i flera länder, något som kanske är en orsak till att påven närmast desperat ägnar sig åt homofientlighet.

Flera katolska länder har partnerskapslagar, Frankrike, Tyskland (i de södra delarna är de flesta katoliker), Luxemburg, Tjeckien, Ungern, Slovenien och Kroatien. Även Irland planerar för en sådan lag och sedan 1 januari i år har samkönade par i Österrike rätt att ingå partnerskap.

Den brittiska HBT-siten Pinknews avslöjade i december att Österrikes parlament med siffrorna 110-64 röstat ja till reformen. Förslaget var en kompromiss mellan de två regeringspartierna kristdemokratiska ÖVP och socialdemokratiska SPÖ. Det senare partiet hade egentligen velat att även homopar ska få möjlighet till en vigselceremoni men kristdemokraterna vägrade.

Många HBT-engagerade har kritiserat lagförslaget och vid en granskning konstaterat att samkönade par får betydligt färre rättigheter än olikkönade par som ingått äktenskap. Den här typen av kritik framfördes även av De gröna som vid omröstningen hade enats om att en man och en kvinna från deras parlamentsgrupp skulle rösta ja medan övriga röstade nej som en protest emot att samkönade par blev diskriminerade även med partnerskapslagen.

Landets största oppositionsparti, det främlingsfientliga FPÖ, riktade kritik från andra hållet. De är emot varje juridiskt erkännande av samkönade par och kallar det ett hot mot familjen. Partiet har de senaste månaderna ägnat sig åt att kampanja emot partnerskapslagen.

Högerpopulitiska BZÖ (som Jörg Haider var med i) har dock inte prioriterat att argumentera emot förslaget. Visserligen röstade en betydande majoritet av deras parlamentsledamöter emot partnerskapslagen men två av dem röstade ja.

Det här betyder att bland katolska länder i Europa så är det inom något år bara Italien, Polen, Litauen och Slovakien som saknar juridiskt erkännande av samkönade par.

Visst är det tufft för påven. Och de senaste åren har konflikten mellan "konservativa" och "liberala" inom katolska kyrkan blivit tydligare. Den kristna tidningen Dagen skriver om det. Bl.a är det en del katoliker som vill jobba för respekt för homorelationer.
.



Uppdatering 1

Igår röstade senaten i USA-delstaten New Jersey om man skulle införa en könsneutral äktenskapslag. Tyvärr blev det inte majoritet för reformen berättar Svenska Dagbladet.

Delstatssenaten diskuterade frågan under torsdagseftermiddagen och röstade sedan ner förslaget med 20 mot 14.

Förslagets anhängare hade hoppats att få det godkänt och påskrivet innan den demokratiska guvernören Jon Corzine, som sagt att han är beredd att underteckna en ny äktenskapslag, avgår den 19 januari.

Han efterträds av republikanen Chris Christie, som lovat att lägga in sitt veto mot lagen.



New Jersey har idag en partnerskapslag för samkönade par som ger samma juridiska rättigheter som äktenskapslagen för olikkönade par. För HBT-rörelsen i delstaten är det dock, som i debatten i Sverige för något år sedan, symboliskt viktigt att det blir samma lag.

Även USA-gaysiten 365.com och Dagen har artiklar om nyheten.



Uppdatering 2

Både Dagens Nyheter och Dagen har nu artiklar om att Portugals parlament sagt ja till en könsneutral äktenskapslag. Meddelandet från TT avslöjar att förslaget om homoadoptioner inte fick majoritet. Men det kan vara värt att förtydliga att det inte heller var en del av lagförslaget från landets socialdemokratiska regering. Istället var förslaget en kompromiss där regeringen argumenterade för att det här var vad som är "politiskt möjligt". Många HBT-engagerade i Portugal har accepterat det och hoppas att det ska bli som i Belgien där man först röstade ja till en könsneutral äktenskapslag och några år senare till homoadoptioner.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar