torsdag 14 januari 2010

Är hatbrott mot homosexuella ett "invandrarproblem"?

Den danska tidningen Politiken hade juni 2009 en artikel om hatbrott mot homosexuella.


Bøsser og lesbiske i København bliver flere gange om ugen banket eller hånet på grund af deres seksuelle orientering.

Det fremgår af en analyse fra Københavns Kommune, der viser, at homoseksuelle i løbet af det seneste år har registreret sig udsat for et overgreb hver tredje dag.

De fleste overgreb sker på gader eller offentlige pladser og knap halvdelen er voldelige....

Ni ud af ti melder ikke overfaldet

»Det viser, at vi har et kæmpe problem. Vi er nødt til at kigge på den intolerance, der er over for homoseksuelle i visse miljøer, og vi er også nødt til at få en øget politiindsats i de områder, hvor der er et homoseksuelt miljø i København, siger næstformand for kommunens socialudvalg, Lars Aslan Rasmussen (S).

Han er blandt initiativtagerne til den elektroniske registrering på kommunens hjemmeside, der nu har fungeret et år og bl.a. viser, at ni ud af ti ikke tidligere har anmeldt det, når de blev udsat for et overgreb.

»Så man kan frygte, at der er en del mørketal på området med overgreb, der aldrig bliver registreret«, siger Lars Aslan Rasmussen.


Det här är tyvärr ett problem i princip alla länder. Jag har skrivit här på bloggen att rättsväsendet i Sverige måste jobba effektivare mot hatbrott. Även politiker har ett ansvar.

Men Politiken har också med aspekten om de flesta som ägnar sig åt hatbrottslighet mot bögar och lesbiska har invandrarursprung.


Ifølge Landsforeningen for Bøsser og Lesbiske har hovedparten af overfaldsmændene anden bagrund end dansk.

»Der er et problem i nogle indvandrermiljøer, og derfor er vi nødt til at lave en kampagne rettet mod de
her miljøer om, at det er i orden at være homoseksuel. I den forbindelse spiller skolen selvfølgelig en rolle, men det gør så sandelig også politikere med indvandrerbaggrund og imamer«, siger Lars Aslan Rasmussen.Det vore alltför enkelt att avfärda det här med att det är välkänt att danskar är främlingsfientliga. För det första är det i sig en oacceptabel generalisering även om främlingsfientlighet är ett allvarligt problem i Danmark.

För det andra så ägnar sig Landsföreningen för Bosser och Lesbiska (danska motsvarigheten till RFSL) inte åt några kampanjer mot invandrare. På sin hemsida skriver de inte något om invandrares ansvar för homofoba hatbrott.

Lars Aslan Ramussen, vice ordförande i socialnämnden i Köpenhamn, är en av få danska socialdemokratiska politiker som är tydligt engagerad emot främlingsfientliga Dansk folkeparti. Hans parti har i övrigt anpassat sin invandringspolitik så att den är likadan som den borgerliga regeringens och de flesta s-politiker accepterar utan problem samarbete med Dansk folkeparti. Sedan förra året har Rasmussen en blogg. Han har själv danskt-turkiskt ursprung.

Och han får stöd i sin kritik mot vissa invandrares negativa attityder mot homosexuella. Från en annan artikel i Politiken.

»Det er andengenerationsindvandrere, som står bag chikanen. Det er, hvad jeg ser, og det er også, hvad jeg hører fra andre i miljøet«, siger Torben Rasmussen, ejer af Centralhjørnet, som er et værtshus henvendt til homoseksuelle.

Biler generer homobarer og gæster

Konkret har han hørt unge mænd med anden etnisk baggrund råbe ’bøsserøve’ og set dem kaste æg mod hans kunder.

De biler, som kører gennem Studiestræde i København og generer strædets mange homobarer og gæster, føres også af unge med anden etnisk baggrund, fortæller Carsten Elfen, der ejer barerne Jailhouse og Code.

Transkønnet undergår bestemte steder.

Ifølge Carsten Elfen er der ligeledes blandt taxachaufførerne med anden etnisk baggrund nogen, som afviser at samle homoseksuelle og dragqueens op.

Kirsten Poulsen, der er transkønnet og går i byen iført kjole, paryk og lakerede negle, undgår bevidst at besøge områder, hvor mange med anden etnisk baggrund opholder sig – som eksempelvis Mjølnerparken på Nørrebro i København.

»Om det primært er frygt eller fornuft, der holder mig væk, ved jeg ikke. Men når to af mine bekendte er blevet overfaldet af unge mænd med anden etnisk baggrund, får det mig til at tænke, om deres tolerancetærskel er for lav i forhold til én som mig, der falder langt uden for deres normer«, siger Kirsten Poulsen.Men andra vill nyansera den här debatten. Från bloggaren Rune Engelbreth.

Faktisk er det en misvisende myte, at det først og fremmest skulle være etniske minoriteter, der står bag hatecrimes mod homoseksuelle, fastslår Kenneth Engberg, der er talsmand for Landsforeningen for Bøsser og Lesbiske i dette spørgsmål:

- Der er ingen tvivl om, at unge med indvandrerbaggrund i adskillige tilfælde har overfaldet bøsser. Men billedet er mere kompliceret og inkluderer også danske mænd med ekstremistiske holdninger.

- Vi har meget lidt dokumentation, fordi mange bøsser ikke anmelder overfald. Men ud fra de beskrivelser, jeg får, er overfaldsmændene ofte danske mænd med højreekstremistiske holdninger. Dels kan man se, at de er danske, dels siger de tit ting som »Du er en afart af vores race«, eller »Du er ikke værdig«. Det indikerer, at vi har at gøre med mennesker på den yderste højrefløj.

Uffe Elbæk, der er leder af Outgames, har samme erfaring: »Unge med indvandrerbaggrund kommer ofte med verbale udfald mod homoseksuelle. Men jeg tror ikke, at det er dem, som primært står bag de fysiske overfald. Folk, som har været vidner til overfald, har fortalt mig, at overfaldsmændene som regel er mænd af dansk herkomst.«

Også inden for politiet afvises billedet af, at vold mod homoseksuelle er er et ensidigt etnisk betinget problem. Jesper Høg, der er politiassistent i Københavns Politi og projektleder for en kommende kampagne mod hatecrimes, udtaler: »Jeg har intet grundlag for at sige, at folk af udenlandsk herkomst er overrepræsenteret blandt gerningsmændene, og mit personlige indtryk er, at det ikke er her, man primært skal lede efter gerningsmændene.«Sverige, Danmark och andra länder i Europa har haft en homofientlig kultur fram till för några decennier sedan. Homofobi är inte något som är importerat. När främlingsfientliga partier som Sverigedemokraterna låtsas det är det bara för att de ska få en orsak att igen kritisera invandrare. I övrigt bryr de sig nästan aldrig om rättigheter för homosexuella, bisexuella och transpersoner.

Det är också viktigt att konstatera att hatbrott mot invandrare och muslimer även det är vanligt. Främlingsfientlighet och islamofobi förvärrar de problemen.

Men trots det menar jag det var rätt av Politiken att skriva om aspekten. Det som är sämre är att det var en bloggare som fixade nyanseringerna av debatten. Men tyvärr har många danska tidningar en tendens att onyanserat skriva om "invandrarproblem". Här är svenska tidningar oftast annorlunda.

Men det är också fel att tiga om vissa problem som svensk media ibland gjort. Det mångkulturela samhället är ofta positivt men det vore absurt att förneka att det aldrig blir konflikter. En del med invandrarursprung är från länder där homofientlighet ännu är accepterat. Det är absurt när vissa resonerar som att "vi ska respektera deras kultur". Det är ungefär som att man skulle respektera rasism från vita som flyttade från Sydafrika till Sverige när deras gamla ursprungsland hade en rasistisk kultur.

Men till sist måste hatbrott främst bekämpas generellt.
Uppdatering 1

Annan artikel med koppling till homorättigheter.

I tidningen Dagen har två kristdemokratiska riksdagsledamöter, Holger Gustavsson och Lennart Sacrédeus, en debattartikel om presidentvalet i Ukraina på söndag. Mycket av det som de skriver kan nog de flesta av oss i Sverige hålla med om. Men jag reagerar när de kommenterar landets religiösa samfund.

Med beskuren religionsfrihet i det forna Sovjetunionen har dock Ukrainas mer generösa lagstiftning och attityd gett helt andra utrymmen för inte minst evangeliska kristna att verka. I dag har landet omkring 600 000 protestanter och beskrivs som Östeuropas bibelbälte. I praktiken fungerar Ukraina därför som centrum för andligt liv och utbildning inom protestantismen i det forna Sovjetunionen. Det är viktigt att alla religiösa minoriteter i landet kan utöva sin tro fritt.

De skriver inte något om att Ukrainas HBT-rörelse planerade demonstrationer för några år sedan. En del religiösa grupper var emot det och resultatet blev att myndigheterna förbjöd gayparader. Det är även förbjudet för öppet homosexuella och bisexuella att jobba inom försvaret i Ukraina. Den här politiken kränker viktiga mänskliga rättigheter. Att homofientlige Sacrédeus struntar i det är en sak, men nog borde Holger Gustavsson, utrikespolitiskt ansvarig inom sitt parti, börja intressera sig för bögars och lesbiskas mänskliga rättigheter. Även i Ukraina./p>

Uppdatering 2

Det är sällan Sydsvenska Dagbladet har en bild av en erigerad penis men idag är det en sådan på sid 7 i A-delen. Som en del av ett reportage om Sverigedemokratena. (Bilden är bara med i papperstidningen så är du snuskigt intresserad får du köpa den).

Orsaken till bilden är att partiet i Region Skåne protesterade emot att Kulturen i Lund 2007 hade en utställning av Andres Seranno. Visst är det legitimt att problematisera utställningar där skattepengar betalar verksamheten. Men den ledande sd-politikern i Region Skåne, Björn Söder, använde sådana formuleringar att vissa började snacka om nazi-retorik. "Vi accepterar inte sånt som är depraverat, osunt etc" var argumenten från sd.

Björn Söder som är homofientlig och kallat gayparader för perversa ska ikväll debattera emot Anders Åkesson, politiker från mp som tillsammans med de fyra borgerliga partierna är i majoritet i Skåne. Debatten är i Kristianstad.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar