torsdag 2 augusti 2018

S-mp-ministrar sprider fake-news om kd i Qx-artikel.Fram till valet kommer politiker från diverse partier sprida budskap om sin HBTQ-vänlighet och hur dåliga andra partier är. Vilken tur att ni kan få faktakoll av mig. Jag är nog den person i Sverige som har mest detaljkoll efter att gjort många HBTQ-rapporter just om vad partierna tycker. Det är lätt att sprida fake-news eftersom de flesta inte har detaljkoll inom ett område. Och jag klandrar inte folk för det, man kan inte vara expert när det gäller allt. Själv har jag inte detaljkoll på partiernas skattepolitik.

HBTQ-minister Alice Bah Kuhnke (mp) och socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (s) har en debattartikel där de vänder sig till m, l och c om en bättre politik för unga transpersoner.

Rött ljus om könstillhörighetslagen.
.... I Sverige infördes 1972 en av världens första lagar gällande transpersoners situation. Lagstiftningen avgjorde vilka kriterier som skulle uppfyllas för att man skulle kunna genomgå en medicinsk könskorrigering genom vård och behandling, och till slut få ett nytt så kallat juridiskt kön i folkbokföringen. Lagen har legat fast med ett viktigt undantag – steriliseringskravet är borttaget. Detta krav var ett mycket långtgående och allvarligt ingrepp som regeringen tar avstånd ifrån. Sedan den 1 maj kan de transpersoner som drabbats av detta krav att ansöka om ersättning från staten. Det gör inte de fruktansvärda ingreppen ogjorda, men regeringen vill slå fast att det var fel att kräva sterilisering....
Det var inte bara sterilitetskravet som togs bort av förra borgerliga regeringen utan även kraven att vara svensk medborgare och ogift för att få byta juridiskt kön. Det är förvånande att två ansvariga svenska ministrar tydligen inte verkar känna till det. Man kan förvisso tycka att det är detaljer men ministrar som gör debattartiklar bör hålla sig till fakta.

Grönt ljus om skadestånd till tvångssteriliserade transsexuella.

Sant däremot är att s-mp-regeringen beslutat ge möjlighet till skadestånd för de berörda, bara sd röstade emot det i riksdagen. Sverige är det första landet i världen som gett sådan ekonomisk kompensation. Sant är också att en röd-grön regering ökar möjligheten för en radikal reform inom närmaste åren för unga transpersoner jämfört med en borgerlig regering där processen  lär bli långsammare.

Rött ljus och grönt ljus om kd och sd..
.... Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna motsätter sig alla reformer för hbtq-personers frihet....
Här buntas sd och kd försåtligt ihop och många HBTQ-personer tror säkert intuitivt att det stämmer eftersom båda partierna har en bedrövlig historia inom området. När det gäller sd är det i allt väsentligt sant att de är emot nya HBTQ-reformer. Partiet är förvisso otydligt i vissa delar men det får grönt ljus.

Kd är för vissa nya HBTQ-reformer.

Kristdemokraterna har i år dock röstat för möjlighet till skadestånd till tvångssteriliserade, röstat för att transpersoner ska få samma skydd gentemot hets, hatbrott och diskriminering som homosexuella och bisexuella redan har. Kd är positiva till nya reformer inom EU för HBTQ-personer. Partiet är förvisso enda partiet i Alliansen som inte tagit ställning för att åldersgränsen för juridiska könsbyten ska sänkas men deras besked är "möjligen". Det förtjänar de förvisso kritik för men de har inte likt sd entydigt avfärdat en sänkning av åldersgränsen.

Tyvärr har kd ännu också sunkiga värderingar när det gäller bl.a. samkönade äktenskap, inseminationer för lesbiska kvinnor etc. men att hävda att de är emot alla nya HBTQ-reformer är helt enkelt inte sant.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar