onsdag 29 augusti 2018

Sd spelar "russian roulette" om miljön. Det finnns ingen planet B.Det här är första och förmodligen också sista gången som bloggen Helds HBT-nyheter kommenterar miljöpolitiken.

Liberalismen bröt igenom i väst på 1800-talet. Med ett budskap som var extremt positivt om människans möjligheter. Redan på 1830-talet spred brittiska "nyliberaler" att om bara arbetarklassen fick rösträtt och välja yrke fritt skulle de bli rika. Bara man släppte kapitalismen fri skulle det lösa sig.

Vi kan raljera om att de hade fel när vi har facit. Men hemläxan vi i väst gjort är att vi måste anpassa sig oss till verkligheten, inte till kartan. Liberalismen har varit den mest positiva kraften i mänsklighetens historia. Konservativa hade fel generellt men rätt på en punkt, liberaler hade en något för optimistisk människosyn.

7 av riksdagspartierna bråkar om miljöpolitikens metoder även om de är ense om dess mål. 

Gott så. Men Jimmie Åkesson (sd) från åttonde partiet kan stå i ett sommartal och raljera om skogsbränder. Jag bara häpnar. Det annars ytterst människo-pessimistiska sd blir naivt. Människor är bara goda när det gäller miljön.

Högerpopulister som Trump och sd spelar just nu "rysk roulette" om miljöpolitiken. Ni vet det där att sätta in en kula i en revolver men låta övriga hylsor vara tomma. Rulla runt och avfyra.

Länder kan ha tur. Men inte hur många gånger som helst. Det har sommarens skogsbränder visat.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar