torsdag 23 augusti 2018

Därför är det rätt folkomrösta om NATO men fel om förbud emot sd och slöjor.Först vill jag förklara.

1. Jag är för att Sverige ska bli medlem i NATO.
2. Sverige bör förbjuda att elever fram till 15 års ålder ska få ha kläder som täcker hela eller delar av huvudet inom skolors områden. Slöjor är en reaktionär symbol.

Det första bör det folkomröstas om, inte det andra. Sverigedemokraterna vill hålla betydligt fler folkomröstningar. Sd kan bli största eller näst största partiet i höst. Men är folkomröstningar alltid det mest rätta i en demokrati?

I en västerländsk demokrati finns det ett skydd för även minoriteters rättigheter. Hade dåvarande statsministern Ingvar Carlsson (s) inför valet 1988 utlyst en folkomröstning om att förbjuda det då nya halvnazistiska partiet sd hade sannolikheten varit betydande att det blivit "ja".

Folkomröstningar om minoritetsgruppers rättigheter är fel av två orsaker.

1. Det är hur lätt som helst att gömma sig bakom folkomröstningar om minoritetsgruppers rättigheter.

Då folkomröstar man om hur tolerant majoriteten är emot en viss minoritet. Och minoritetsgruppen har redan från början det svårt i den debatten. Fokus blri sällan om något ska betraktas som  mänskliga rättigheter eller inte.

2. Folkomröstningar om minoriteters rättigheter tenderar att trigga en mer hatisk och polariserad debatt om minoritetsgruppers rättigheter.

2004 hölls det folkomröstningar i många delstater i södern och mellanvästern i USA om ,man i delstatskonstitutionen skulle förbjuda samkönade äktenskap. HBT-organisationer meddelade senare att den psykiska ohälsan ökat betydligt i de berörda delstaterna. När det blir en folkomröstning om en minoritetsgrupp tenderar folk att känna att det blir en folkomröstning om dem som människor även om det inte är avsikten från de flesta i majoritetsgruppen.

Moderaterna fattar det där, sd gör det inte. Därför bör en eventuell kommande borgerlig regering inte förhandla med sd.


Uppdatering 1.

Det här gäller givetvis också en folkomröstning om tiggeriförbud.

Själv är jag emot ett generellt tiggeriförbud nationell eller lokalt. Men en sådan omröstning skulle även trigga fram mer anti-ziganism än sedan 1960-talet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar