söndag 25 februari 2018

HBTQ-kultur. God´s own country.


Från presentationen av filmen God´s own country (2017) regisserad av Francis Lee.
.... Bondsonen Johnny tar till sprit och one night stands för att klara av landsbygdens tristess och faderns dåliga humör. När våren kommer med lamning och behov av mer arbetskraft anställer fadern en rumänsk gästarbetare, Gheorghe. Under det intensiva arbetet uppstår passion mellan de två unga männen, och de börjar se möjligheten till en ljusare framtid. God's Own Country har belönats med priser vid bland andra Berlins, Edinburghs och Sundances filmfestivaler. Kritiker har beskrivit den som en ny Brokeback Mountain, fast bättre. Filmen är Francis Lees långfilmsdebut som regissör och manusförfattare, efter att ha lämnat skådespelarkarriären för en återgång till den brittiska landsbygd där han vuxit upp....
Ni som följer min blogg vet att jag recenserat många filmer. Det här är kanske den bästa hittills av dem. När jag recenserade boken Låt den rätte komma in av Ajvide Lindqvist konstaterade jag att det var något extra. Den var nästan för bra för att vara sann. På en skala från 1 till 5 hade jag gett den en femma. Samma gäller för God´s own country. Alla i filmen spelar bra (t.o.m. djuren) men unge bögen Johnny (gestaltad av Josh O'connor) är lysande som desillusionerad ung man. 

Främlingsfientligheten ökade inför Brexit-folkomröstningen.

Attityderna i Storbritannien har radikalt förändrats åt det positiva hållet om samkönade relationer senaste 20 åren. Men det finns också ett annat tema i filmen, en rumänsk arbetskraftsinvandrare, Gheorge (spelad av  Alec Secareanu) som till en början möts av rasism från Johnny som senare blir hans älskare. Inför Brexit-folkomröstningen ökade både främlingsfientligheten och hatbrotten radikalt. Många britter chockades av intoleransen. Det drabbade för övrigt även svenska medborgare som bodde i landet.

Men Gods own country demoniserar ingen. Den visar att människor är komplexa.

Båda männen visar sig för övrigt i "full frontal nudity" i en scen.

Det här är så bra att det är sanslöst.

Trailer till filmen (Youtube)
.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar