måndag 19 februari 2018

Ebba Busch Thor (kd) är förmodligen för inseminationer av lesbiska.


Kristdemokraterna är officiellt emot att lesbiska par ska få bli inseminerade av lesbiska. Ännu.

Men jag har haft kontakt med en person som ibland är nära partiledningen. Hen hävdar att flera centrala individer i partiet är för reformen. Att det inte finns några sakliga argument för att inte tillåta det. En av dem är tydligen partiets ordförande Ebba Busch Thor (bilden).

Det är med tvekan jag avslöjar det här. För det kan "störa" förnyelseprocessen inom kd. Det är därför jag inte kommenterat det tidigare. Men den här bloggposten (som jag ska tipsa om via mail till kd-politiker) kan också starta en viktig omprövning inom partiet. För till sist handlar det om en etisk debatt om allas lika värde men givetvis även om barnets bästa. I princip all forskning visar att barn i samkönade familjer mår lika bra som andra barn.

Kd blev för homoadoptioner även om en minoritet var emot.

Kristdemokraterna har utvecklats senaste åren inom HBTQ-politiken. Medan Sverigedemokraterna motsätter sig att tvångssteriliserade transsexuella ska få statligt skadestånd har kd accepterat det. Partiet blev 2015 vid sitt riksting (kongress), med rätta, för att acceptera nuvarande jämlika adoptionslag. Trots att det fanns en minoritet som var emot. Bland dem EU-parlamentarikern Lars Adaktusson som nu är en del av partiledningen. Om samkönade par är lämpliga att adoptera borde även lesbiska kvinnor kunna få bli inseminerade vid kliniker.

För kristdemokratiska Cda i Nederländerna och de två kristdemokratiska partierna i Belgien Cd&v och Cdh är det idag självklart att vara för att samkönade och olikkönade par ska ha samma rättigheter när det gäller äktenskap, adoptioner och inseminationer.

De har förnyat sig. Till sist får kd givetvis själva avgöra om de klarar detsamma.


Uppdatering 1.

Människor på 1970-talet var inte "onda" men okunniga om samkönade relationer.

Jag är själv från en by, Sankt Olof, på Österlen i Skåne. Om någon på 1970-talet där förklarat sig vara homo och inte hetero hade det nog inte blivit direkta reaktioner. Vi är ju ändå svenskar. Tyvärr hade det kanske varit några unga män som trakasserat individen. Men främst hade reaktionerna blivit indirekta. Skvaller. Den som hade förklarat sig vara det hade förlorat en del av sitt sociala umgänge. Garanterat. Och det var och är förfärligt. För vi brukar ju inte ha sex på kompismöten och familjefester. Men några kanske inbillar sig det.

Det betyder inte att människorna där var "onda". Jag hade en bra barndom. Men de flesta var fruktansvärt okunniga om vad homosexualitet var. De brydde sig inte heller om vad heterosexualitet var, det var något självklart.

Människorna var fångade av strukturer. Vilken tur vi har att vi kan förändra dem.


Uppdatering 2. 

Partiernas attityder.

De partier jag granskar är riksdagspartierna, Feministiskt initiativ, Piratpartiet och Medborgerlig samling (nytt högerparti som fått ca en halv procent i Sentios opinionsmätningar senaste månaderna).

Möjlighet för samkönade par att adoptera.

Samtliga partier är för reformen förutom Sverigedemokraterna. Sd är ännu principiellt emot reformen (förutom närståendeadoptioner som de är för) men vill inte avskaffa den. De har beslutat att partistyrelsen inför landsdagarna (kongressen) 2019 ska utreda om sd ska bli för reformen.

Möjlighet för lesbiska kvinnor att bli inseminerade vid kliniker.

Samtliga partier är för reformen förutom Sverigedemokraterna och Kristdemokraterna. Sd vill avskaffa reformen. Kd är ännu principiellt emot reformen men vill inte avskaffa den.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar