söndag 11 februari 2018

Det behövs både "hjärta" och "hjärna" inom flyktingpolitiken.


Nu har konflikten mellan Moderaterna och Centerpartiet inom flyktingpolitiken blivit offentlig. C attackerar öppet m i en artikel i Dagens nyheter. Båda partierna tycker s-mp-regeringens politik inom området är hemsk - men av helt olika orsaker. M kritiserar s-mp-regeringen för att vara för mjuk, c att den är för hård. De två partierna vill trots det bilda regering ihop i höst. Det är ett trovärdighetsproblem för Alliansen för att uttrycka det milt.

Interna problem får Alliansen själv hantera men de kan styra Sverige i höst. Nuvarande strama flyktingpolitik avskaffas av sig självt sommaren 2019 om det inte beslutas om annat. Det betyder att oavsett valresultat måste en regering snabbt komma överens om att skicka ut förslag till en ny flyktingpolitik på remiss om processen ska fungera.

M vill desperat locka tillbaka de som proteströstat på sd.

Moderaterna är givetvis inte främlingsfientliga. Men vill närmast desperat locka tillbaka de som proteströstat på sd. Problemet är inte främst de enskilda utspelen från m. De flesta kan man resonera om. Utan det är helheten, det blir för hårt. Men Centerpartiet bör också göra en omprövning. Volymer har faktiskt betydelse inom flyktingpolitiken.

Jag brukar som HBTQ-aktivist inte berömma Kristdemokraterna men de har rätt när de kommenterar. "det behövs både hjärta och hjärna inom flyktingpolitiken". Varken omänsklighet eller naivitet. Även Liberalerna har en balanserad flyktingpolitik. Och till sist måste Alliansen enas om de borgerliga partierna ska bilda regering.

Både Moderaterna och Centerpartiet har en hemläxa att göra där. M skulle behöva mer "hjärta" och c mer "hjärna".


Uppdatering 1.

Pendeln har svängt för långt åt andra hållet inom m.

Från att i många år nonchalerat invandrarrelaterade problem (vilket jag kritiserade dem för) har m nu närmast blivit besatt av dem. Återigen vill jag förtydliga att jag i sak håller med om flera av Moderaternas utspel. Att sänka kravet för att en utländsk medborgare ska kunna bli utvisad från 12 till 6 sex månaders fängelse är bra, det är negativt att sossarna inte stödjer det. Självklart ska den som vill bli svensk medborgare kunna kommunicera på svenska. Sedan finns det andra krav-förslag från m som är tveksamma, några direkt dåliga.

Men min kritik handlar inte främst om sakpolitiken. Jag har själv blivit "anklagad" för att vara "krav-liberal". Och det är jag med stolthet. När vi inte meddelar nya invandrare om vilka spelregler som gäller här sviker vi dem.

Men när det ska göras politiska krav-utspel kan det göras med måtta. Kalla det moderat.


Uppdatering 2.

Saints and sinners.

Om jag skulle göra en kulturell kommentar är det att invandrare enligt m förvandlats från "saints" till "sinners". Som kulturintresserad och någon som ofta besöker vernissage i Malmö vet jag att man får förvränga saker inom konsten. Det är just det som kulturen är till för. Att ibland provocera. Givetvis har m inte tyckt invandrare allihop är helgon eller syndare.

Men Alcazar har rätt om oss människor. De flesta av oss är "Not a sinner nor a saint".Inga kommentarer:

Skicka en kommentar