onsdag 21 februari 2018

Gud.


Ibland så lämnar jag dagspolitiken och nyheterna och fokuserar på.... känslor.... relationer.... filosofi.... det där vi människor har att hantera. Varenda en av oss. .....

Rakhmat Akilov ställs inför rätta idag. Han dödade brutalt flera personer. Bland annat en ung flicka. Det var föräldrarnas enda barn. Pappan har förklarat i en intervju "jag vet inte om jag överlever det här".

Så mycket ondska och så mycket sorg. Det är ofattbart.

I filmen Plötsligt i somras från 1959 berättas det om en homosexuell man som genom en kvinnlig bekant (spelad av Elisabeth Taylor som då ännu var relativt okänd men som senare blivit känd för sin kamp för mänskliga rättigheter inklusive homorättigheter) lockade till sig andra män.  De var intresserade av henne. Det antyds i filmen att den unge mannen i vit kostym köpte sex av andra unga män. Senare blir han brutalt misshandlad och mördad.  Filmen anmäldes till censurmyndigheten i USA trots att det inte fanns något homoerotiskt i den men den förbjöds inte med bl.a. den bisarra motiveringen "även om den innehåller olämpliga delar så bestraffas synden, därför bör den frias".

Fåglar dödar sköldpaddor.

Den starkaste scenen i filmen är när en medelålders kvinna (spelad av Katherine Hepburn) berättar om hur det är när sköldpaddor lämnar sitt skal på en strand. De måste kravla sig ner till havet men många av dem dödas av fåglar. Kvinnan antyder att Gud där var frånvarande. Ska vi förstå den scenen måste vi förstå USA på 1950-talet.

Det var synnerligen radikalt. Och givetvis även symboliskt. För det handlade självklart inte främst om sköldpaddor. Utan om att rubba på att hårda kristna traditioner måste vara bra. Att några givetvis måste offras. Så är det bara, då återställer vi ordningen.

Överheten har oftast inte varit sköldpaddsungar.
 
Offras. Som Jesus på korset. Som den grupp vi idag kallar HBTQ-personer. Som judar som idag främst förföljs av muslimer men historiskt oftast blivit trakasserade av kristna. Överheten (oavsett om den varit kristen, muslimsk etc.) har oftast varit de där fåglarna och inte sköldpaddsungarna.

Var fanns Gud? När HBTQ-personer misshandlats och mördats? När individer plågades ihjäl i tyska koncentrationsläger och i IS-styrda områden? När en flicka mördades av en extrem-religiös muslimsk terrorist i Stockholm. Och kvar finns en ledsen pappa som är osäker på om han någonsin ska återhämta sig.

Var finns Gud?

"Provocerande" film från 1959.

Jag rekommenderar varje HBTQ-aktivist eller kulturintresserad i övrigt att kolla Plötsligt i somras. Den var på allvar provocerande (precis som kultur bör vara) 1959. Det var som Lars Vilks rondellhund fast det utmanade kristendomen och inte islam. Filmen skakade om USA och bröt emot många tabun vilket filmbolaget utnyttjade i sin marknadsföring. Där finns vackre legendariske skådespelaren Montgomery Cliff (som möjligen var icke-hetero). Och givetvis Elisabeth Taylor för de som har dragning åt kvinnohållet. Hon visade för första gången inför en mainstream-publik vilken talang hon hade. Elisabeth Taylors rollkaraktär hade fräckheten att i en scen hångla med en man, bara det var banbrytande. Det var på gränsen men släpptes igenom.

Trailer (Youtube) till Plötsligt i somras.Uppdatering 1.

Ingen väljer att få sjukdomar.

Kristna hävdar att människor har en fri vilja och försöker skylla ifrån sig. Men människor väljer inte sjukdomar. Inget barn väljer att få cancer. Försök trösta en pappa vars dotter försvunnit med att Akilov hade en fri vilja. Det är inte bara cyniskt.

Det är faktiskt skamligt.


Uppdatering 2.

Varje människa har ett unikt och okränkbart värde.

Det kvittar om  det är en sd-sympatisör, rom eller muslim. Vi får lov att ha hårda debatter i sak men bör alltid värna  människovärdet. Det är det som den västerländska demokratin utvecklats sig emot. Liberaler i USA hade kommenterat "That´s what America is all about"

Lämnar vi den principen kan vi hälsa hem.


Uppdatering 3.

En ung kvinnas trauma

Filmen kretsar kring den unga kvinnan som spelas av Taylor. Hon är traumatiserad. Omgivningen fattar inte hur det blivit så.

Först i slutet av filmen avslöjas den förfärliga orsaken till det. Hennes älskade bög-kompis blev brutalt misshandlad och mördad. Och hon bevittnade det.

En ung blond man som var studentpräst (och förmodligen själv var gay, så mycket gaydar har jag även om den sällan är tillräckligt bra) i Malmö kommenterade i en central replik på ett möte.
..... Om vi tror Bibeln är en uppslagsbok, att vi inte behöver tänka själva och tolka det efter vad vi vet idag, då kan vi göra de mest fruktansvärda saker emot våra medmänniskor.....
Givetvis gäller detsamma Koranen.2 kommentarer:

  1. Hej Bengt! Är filmen du efterfrågar möjligen Tennessee Williams Plötsligt i somras? Jag har för mig att en homokille i filmen använder Elisabeth Taylor som lockbete för att ragga killar. Men jag minns inte hur den slutar.

    SvaraRadera
  2. Tack Lars.

    Du har rätt. Jag rekommenderar varje HBTQ-aktivist att kolla den. Filmen var långt före sin tid. Hollywood-producenter lyckades få in homosexualitet och kritik emot kristendomen så listigt att censuren inte kunde stoppa den.

    SvaraRadera