lördag 21 oktober 2017

Ultra-konservative Lars Adaktusson blir andre vice ordförande i kd.


Häromåret samtalade jag med en person i Kristdemokraterna som är hyfsat central i partiet och som är engagerad för att göra partiet HBT-vänligare. Hen är öppet heterosexuell. Jag ville kolla attityden hos partiledarna.

Alf Svensson
.... Han var homofob....
Göran Hägglund.
.... Han var konservativ när han blev ordförande men ändrade sig delvis senare, blev så småningom mer HBT-vänlig.....
Ebba Busch Thor
.... Hon är HBT-vänlig men har inte stöd för det i hela partiet....
Att en hyfsat ledande kd-politiker avslöjar det för mig som är tydlig med att jag är liberal och inte kristdemokrat inger en viss respekt.Jag kollade inte om hur hen bedömer Lars Adaktusson (bilden) som idag blivit andre vice ordförande i kd och slagit ut HBTQ-vänligare Emma Henricsson.

När kd började engagera sig i Stockholm pride 2016 var Henricsson en av de som deltog. Hela partiledningen i kd stödde beslutet. Adaktusson var däremot en av de som tyckte det var hemskt att kd deltog i ett evenemang för HBTQ-personers rättigheter.

Adaktusson borde "göra en pudel".

Lars Adaktusson började jobba på den kristna tidningen Dagen på 1970-talet. Idag har den förvandlats till en kristet-konservativ tidning utan extremism. På 1970-talet var dock Dagen extrem, hade ett budskap jämförbart med högerkristna i USA. I en artikel i tidningen hävdades att homosexuella var "besatta av demoner" och att demonutdrivning var "boten". 1978 likställdes åldersgränsen för samkönade och olikkönade relationer till 15 år (innan hade den varit 18 år för homorelationer) En synnerlig viktig seger för gayrörelsen. Och för mänskliga rättigheter, rätten att inte diskrimineras. I den situationen skrev Lars Adaktusson och en kollega från Dagen en bok där den reformen kommenterades som ett negativt tecken på hur samhället utvecklats. Absurt.

Givetvis är det möjligt, och troligt, att Adaktusson, precis som många andra, radikalt bytt åsikter om homosexuellas rättigheter sedan 1970-talet. Men han borde faktiskt "göra en pudel" för sitt engagemang hos en extremisttidning på 1970-talet och att då publicerat en bok med extremt homofientligt innehåll. Precis som någon politiker idag borde göra det om hen för 35 år sedan jobbat för en rasistisk tidning.

Några saker ska du Lars Adaktusson ha klart för dig.

1. Du bör precis som många andra kd-politiker redan gjort ompröva dina attityder när det gäller HBTQ-rättigheter. Men jag betvivlar du har förmågan till det. Du var emot kd:s beslut att samkönade par ska bli prövade som adoptivföräldrar. Du var emot att kd skulle delta vid Prideevenemang.  Du förlorade.

2. Jag ska följa dig till valet 2014. Ditt utrymme för att sprida HBTQ-fientliga kommentarer blir närmast noll. Du kanske vill förvandla svensk HBT-politik till polsk. Det blir inte så. 

Du vann onekligen en seger när du slog ut HBTQ-vänligare Emma Henricsson idag.

Men värderingskampen finns kvar. Om respekt för HBTQ-familjer. Och i den kampen förlorar du så småningom. Din HBTQ-negativa agenda har ingen framtid. Jag lovar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar