fredag 7 april 2017

Sverige viker sig inte för terror.


Terrorn har slagit till även i Sverige. 4 döda i en vansinnesmassaker i Stockholm city, flera allvarligt skadade. Vi vet ännu inte vilket motivet är. Det troligaste är att det är en islamist men det måste inte vara det. Det kan var någon annan extremist. Är det en islamist (vilket vi alltså inte vet ännu, men ett sådant attentat händer säkert senare annars) vill jag kommentera följande.

Jag är inte förvånad, det handlade inte om utan när det skulle inträffa. Tvärtom är det enda förvånande att det dröjde till 2017. Tidigare islamistiska terrordåd har visat att det nästan aldrig är en slump när och var det utförs. Ett islamistiskt terrordåd får givetvis störst effekt om det genomförs nära riksdagen och regeringskansliet. 

Attentatet var bara några hundra meter bort från där Sveriges ledande politiker jobbar. Imorgon börjar Socialdemokraterna, det största regeringspartiet, sin kongress. Att utföra ett attentat dagen före skickar en signal till statsminister Stefan Löfven (s) och inrikesminister Anders Ygeman (s) om att de kan besluta vad de vill, islamister kan slå till nära riksdagen trots det.

Sverige viker sig inte för terror. 

Annars kvittar det vilket motivet är. Sverige viker sig inte för terror. Är det en islamist ska Sverige än tydligare bekämpa den fascistiska ideologin islamism (politisk islam). Är det en högerextremist ska Sverige än tydligare bekämpa högerextremism. Är det en ensam person utan politiska motiv måste vården blir bättre att rehabilitera sådana människor. Svårare är det inte.

Vi viker oss inte för terror.

Idag har Sverige sorg. Men imorgon lever vi våra liv som vanligt igen - även i Stockholm. Då har terroristerna definitivt förlorat.


Uppdatering 1.

Det gjordes ett försök till terrorattentat i Stockholm 2010, det misslyckades dock och bara terroristen själv dog.
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar