söndag 17 oktober 2010

Sanningen om att Socialdemokraterna "snackat för mycket HBT".

När det nu nästan gått en månad efter riksdagsvalet kan det vara orsak att kommentera eftervalsdebatten. Harald Ullman, som tidigare varit ansvarig för flera reklamkampanjer åt Socialdemokraterna, försökte i en artikel i tidningen Resumé få det till att Socialdemokraternas dåliga valresultat berodde bl.a. på att man fokuserat för mycket på HBT-personer i valrörelsen.
S-kampanjen hade stora budskapsfel men också målgruppsfel. I stället för att tala till de breda målgrupperna så vände man sig till särskilt utsatta grupper. Exempelvis långtidssjuka, långtidsarbetslösa, invandrargrupper, etniskt-religiösa minoriteter, homo-, bi-, och transsexuella och givetvis de som är upprörda över att det finns herr- eller damtoaletter och inte könsneutrala dito.
Den här bloggen är inte partipolitisk så jag ska inte kommentera annat än den del av hans kritik som handlar om att s skulle talat för mycket om HBT-politik i årets valrörelse. Låt oss granska vad Socialdemokraterna och dess partiordförande Mona Sahlin, som är känd för att vara HBT-vänlig, faktiskt gjorde.

Maj 2010 Mona Sahlin höll 1 maj-tal. Inget om HBT var med i det.

Juli 2010 Mona Sahlin höll sitt tal i Almedalen. Inget om HBT var med i det. Socialdemokraterna gjorde inte heller några andra utspel eller kommentarer om HBT-politik när det var Almedalsvecka.

Augusti 2010 Socialdemokraterna presenterar egna riktlinjer för partiets politik i valrörelsen. Inget om HBT var med där. När s tillsammans med v och mp fixade ihop ett gemensamt valmanifest var det visserligen med två meningar om HBT men det var marginellt och inget som partierna fokuserade på när de presenterade valmanifestet. HBT var inte heller med på någon valaffisch med Socialdemokraterna.

September 2010. Mona Sahlin blir intervjuad i diverse TV- och radioprogam. Inte i någon av de intervjuer och debatter jag följt har hon sagt något om HBT förutom när Fredrik Reinfeldt berömde att han är engagerad för HBT-politik och hon kontrade med att lämna samma eloge till honom.

Inte heller Alliansen och Vänsterpartiet prioriterade HBT i valrörelsen. Det enda riksdagspartiet som till viss del gjorde det var Miljöpartiet och de ökade i valet som bekant. Det blir närmast absurt när en del något konservativa socialdemokrater kritiserar Mona Sahlin och övriga i partiledningen för att ha pratat för mycket om HBT trots att de i princip inte sa något om det i valrörelsen.

Dagens Nyheter berättar idag om en ny opinionsmätning om vilken ideologi som svenska folket sympatiserar med.
I början av oktober ställde Demoskop följande fråga till 1.000 röstberättigade svenskar: ”En del människor har en politisk identitet. Är det något av följande du anser stämmer in på dig?” Svaren fördelade sig enligt följande:

• Liberal 27 procent
• Socialdemokrat 23 procent
• Socialist 8 procent
• Konservativ 6 procent
• Nationalist 2 procent
• Inget av dem/vet ej 34 procent

Att en tredjedel av väljarna saknar ideologisk grund indikerar hur stor del av väljarkåren som inte heller har en tydlig partipolitisk hemvist. Bland dem under 30 år är hälften utan ideologi. Osäkerheten understryks ytterligare av att inte heller anhängare till de enskilda partierna har någon större grad av enhetlighet i sin ideologiska övertygelse.
Det är i.o.f.s. något udda att socialdemokrati är ett alternativ eftersom det inte är en klassisk ideologi. Från början har socialdemokratiska partier i Europa varit socialistiska även om de sedan till viss del blivit påverkade av liberalismen.

Men det mest intressanta är att bara 6 % identifierar sig som konservativa. Eller för den delen 2 % som nationalister. Det här är återigen ett tecken på att svenska folket generellt är HBT-vänligt.

Socialdemokraterna har de senaste åren blivit mer tydligt HBT-vänliga. Det bör de förbli och positivt vore om de och flera andra partier också började prioritera det i sina utåtriktade verksamhet. Inte bara vid Pridefestivaler.

Kristdemokraterna är ännu konservativa och heteronormativa. De har försiktigt börjat förändra sig men det krävs mer. Att återigen blir ett HBT-fientligt parti är inte acceptabelt om de ska få någon som helst trovärdighet när de, med rätta, kritiserar sd:s främlingsfientlighet.

Mycket tyder på att mina råd till s och kd inte bara är argumentation för demokratiska värderingar. Den partistrateg som gissar att man i Sverige 2010 kan vinna många nya sympatisörer genom att tiga om HBT-politik eller att engagera sig emot rättigheter för gruppen gör nog en allvarlig felbedömning.


Uppdatering 1.

Moderata Svenska Dagbladet skriver på sin ledarblogg om Harald Ullmans valanalys av Socialdemokraternas förlust.


9 kommentarer:

 1. Det är ju förstås fullt möjligt att det finns reaktionärer inom socialdemokratin som anser att ett (1) uttalande i valrörelsen om HBT-frågor är ett för mycket...

  SvaraRadera
 2. Fredrik

  Det var delvis det som var min poäng med bloggposten. Men jag uttryckte det något mer diplomatiskt än vad du gjorde. :-)

  Bengt

  SvaraRadera
 3. Man ska ju kalla saker vid deras rätta namn, var det en hyfsat känd socialdemokratisk politiker som en gång sade...

  SvaraRadera
 4. Fredrik

  Det var väl Carl Bildt som sa det? Visserligen anklagas ju m ibland för att delvis kopierat s-politiken men Bildt är väl ännu inte sosse? :-)

  Annars brukar jag säga att klarspråk och diplomati båda är viktiga saker.

  Bengt

  SvaraRadera
 5. HBT är en lyxfråga, en lek som uppstått av att mat, kläder och husrum är säkrade. Svensken i dag behöver inte oroa sig ens för vintern. Möjligen oroar han sig över vilket mode som han/hon ska följa för att vara "inne".
  HBT är helt enkelt ett resultat av för mycket tid och för lite utmaningar.

  SvaraRadera
 6. Herr Nilsson.

  Om allt som inte har med mat, kläder och husrum är lyx är det mesta i samhället lyx. Internet, TV, radio, mobiler, familjepolitik, integration, utrikespolitik, fritidsintressen.

  Varför använder du Nilsson internet och skriver kommentarer på HBT-siter när du kan vara ute och hjälpa hemlösa.

  Det är nästan så att du tycks önska svält, att folk fryser och är hemlösa. Det gav ju fina utmaningar enligt dig så folk inte hade tid till annat typ skriva (omedvetet) komiska kommentarer på HBT-bloggar.

  Till Fredrik

  Du kanske menade Olof Palme. Det är nog flera som använt orden man ska kalla saker för dess rätta namn.

  Bengt

  SvaraRadera
 7. Jo, jag tänkte på Olof Palme. Palmes uttalande, som handlade om terrorbombningarna av Hanoi julen 1972, föregår inte bara Bildts användande av frasen, det torde också vara den formulering som gav hårdast samtida genomslag.

  Bildt har i övrigt varit synnerligen socialdemokratisk i detta års valrörelse. Även han har ju lagt sig till med den tydligen socialdemokratiska vanan att på något sätt kunna anses HBT-vänlig utan att någonsin tala om HBT-frågor. ^^

  SvaraRadera
 8. Det är fullt möjligt att svenska folket har blivit mer hbt-vänligt. Men det faktum att 6 procent anser sig vara konservativa och 2 procent nationalister är inget självklart bevis på detta. Det kan finnas "böghatare" bland dem som exempelvis betecknar sig som socialdemokrater.

  SvaraRadera
 9. Robert

  Du har rätt. Jag var givetvis något generaliserande. För övrigt är det även folk som kallar sig liberalecioch socialister som är HBT-fientliga. Precis som en del konservativa och nationalister är HBT-vänliga. Men generellt är konservativa och nationalister ofta mer HBT-negativa än övriga grupper.

  Bengt

  SvaraRadera