måndag 11 oktober 2010

7,5 % i USA-enkät identifierar sig som icke-hetero.

För någon månad sedan publicerades en brittisk rapport som berättade att bara 1,5 % av de som besvarat en enkät identifierade sig som homo eller bi. Då var det direkt en del homofientliga debattörer även här i Sverige som låtsades att det här var ett argument för att HBT-rörelsen överdriver antalet inom sin egen grupp.

Det kan ju bli spännande att kolla vilka reaktionen från homofoberna blir när de får veta siffrorna från en ny motsvarande rapport i USA.

Från USA-gaysiten 365gay.
Filling 130 pages of a special issue of the Journal of Sexual Medicine, the study offers detailed findings on how often Americans have sex, with whom, and how they respond. In all, 5,865 people, ranging in age from 14 to 94, participated in the survey.

The lead researchers, from Indiana University’s Center for Sexual Health Promotion, said the study fills a void that has grown since the last comparable endeavor – the National Health and Social Life Survey – was published 16 years ago. Major changes since then include the spread of sexually transmitted diseases, the types of sex education available to young people, the advent of same-sex marriage, and the emergence of the Internet as a tool for social interaction....

While about 7 percent of adult women and 8 percent of men identify as gay, lesbian or bisexual, the proportion of individuals who have had same-gender sex at some point in their lives is higher. For example, 15 percent of the men aged 50-59 said they had received oral sex from another man at some point.
Om man granskar själva rapporten kan man hitta följande siffror (sid 258) för fyra olika grupper .

Unga killar 14-17 år

Hetero 96,1 %
Gay 1,8 %
Bisexuell 1,5 %
Annat 0,1 %

Unga tjejer 14-17 år

Hetero 90,5 %
Lesbisk 0,2 %
Bisexuell 8,4 %
Annat 0,9 %

Vuxna män 18-94 år

Hetero 92,2 %
Gay 4,2 %
Bisexuell 2,6 %
Annat 1,0 %

Vuxna kvinnor 18-94 år

Hetero 93,! %
Lesbisk 0,9 %
Bisexuell 3,6 %
Annat 2,3 %

Det som är något förvånande är att det ganska stora skillnader mellan grupperna. Men en tydlig tendens är att andelen som svarar de är homosexuella är högre bland män medan de som svarar de är bisexuella eller annat är högre bland kvinnor. En orsak kan vara att mansrollen (och USA är generellt något konservativare än Sverige) gör det viktigare att vara tydlig med "vad man är" medan det är mer tillåtet för kvinnor att tveka. En orsak till att vissa svarat annat kan också vara att de inte vill berätta att de är homo eller bi eftersom det för många ännu är tabu.

Annars är det positivt att så många som 7,5 % faktiskt svarar i en enkät att de inte är hetero. Det tyder på att det blivit mer öppenhet även i USA om de här sakerna. Det ska också sägas att siffrorna när det gäller unga ska tolkas försiktigt eftersom det bara är drygt 400 i respektive grupp som svarat. Bland vuxna är det däremot ca 2 500 som svarat från män respektive kvinnor.

Andelen som haft samkönat sex är siffrorna ännu högre. När det gäller sådan sex är det möjligt få fram siffror för "ge oralsex åt någon av samma kön", "få oralsex av någon av samma kön" för både män och kvinnor. Även "fått penis i anus" för män, däremot blir det inte möjligt att avgöra hur vanligt det är med samkönat sex när det gäller "infört penis i anus" eftersom den som svarat ja kan mena antingen på män eller kvinnor eller båda könen.

Siffrorna för "received penis i anus" är för män högst bland 20-24-åringar 10.8 % när det gäller någon gång i livet (lifetime), motsvarande siffra för "senaste året" är 5,2 %. Som jämförelse har 9,5 % av män 50-59 år någon gång i livet "received penis i anus" och 4,6 % senaste året.

För "inserted penis i anus" är sifforna högst för män 25-29 år 45,2 % någon gång i livet och 26.6 % senaste året. Men det kan alltså vara analsex med män, kvinnor eller båda könen.

När det gäller män som "fått oralsex" av andra män är högsta siffran för människor 50-59 år, 14,9 % någon gång i livet, 8,4 % senaste året. 13,1 % av de männen svarar att de "gett oralsex" till andra män någon gång i livet och 8,0 % senaste året.

Som jämförelse är siffran för män 20-24 år 9,3 % både för fått och gett oralsex åt andra män någon gång i livet. Siffran är 6,2 % för fått och 6,7 % för gett oralsex åt andra män senaste året.

När det gäller kvinnor som "fått oralsex" av andra kvinnor är högsta siffran för människor 20-24 år, 16,8 % någon gång i livet, 8,5 % senaste året. 14,0 % av de kvinnorna svarar att de "gett oralsex" till andra kvinnor någon gång i livet och 9,2 % senaste året.

Som jämförelse är siffran för kvinnor 50-59 år 8,2 % för fått och 7,3 % gett oralsex åt andra kvinnor någon gång i livet. Siffran är 0,9 % både för fått och gett oralsex åt andra kvinnor senaste året.

En del homofoba medelålders män låtsades att resultatet från den brittiska rapporten även måste gälla i Sverige. Jag gissar att de inte är konsekventa och argumenterar för USA-rapporten också gör det. För det skulle betyda att 15 % av deras manliga vänner har haft oralsex med andra män.

Sådana resultat suger. Kan homofober kontra med om de vill använda en ungdomlig retorik. :-)

6 kommentarer:

 1. Hur många tillfrågades i UK undersökningen?
  Hur många tillfrågades i USA undersökningen?

  The IHS is the largest social survey ever produced by the ONS and contains information provided by nearly 450,000 people - the biggest pool of UK social data after the Census.

  Read more: http://www.dailymail.co.uk/news/article-1314619/UKs-homosexual-population-size-revealed-Just-1-5-Britons-say-gay-lesbian-bisexual.html#ixzz12H8WL4Nc

  Det var ca. 450.000 (!) som svarade då dessa frågor i UK ungick i en stor generell undersökning.
  En viss skillnad Bengt mot antalet i USA undersökningen...

  Du är en riktig heterofob!

  SvaraRadera
 2. Bo

  Så om jag försöker problematisera att du bara tror på vissa enkäter betyder att jag är heterofob. Själv gnäller du om att du blir kallad homofob trots du skriver en massa negativa saker om både Pride och HBT-rörelsen.

  Måste var jobbigt för dig med enkäter som säger emot din teser.

  Du är en riktig homofob!

  :-)

  Bengt

  SvaraRadera
 3. Och som någon annan skrev. Spelar det någon roll om det är 1,5 % eller 15 %? Folk ska respekteras för vad de är oavsett antalet i gruppen. Eller ska vi acceptera att judar ska ha sämre rättigheter än andra i Sverige därför att de bara utgör 0,3 % av befolkningen?

  Bengt

  SvaraRadera
 4. I en demokrati har majoriteten makt.

  I en undersökning har antalet tillfrågade
  och svarsfrekvensen stor vikt.
  Om man jämför UK undersökningen med
  den från USA så har den första en så
  stor skillnad i kvalite att den senare
  inte ens kan jämföras.

  Sorry Bengan men i detta fall så har
  minoritetens anarki inget att hämta!

  SvaraRadera
 5. Kul du säger det Bo Grahn. Då har just dömt ut både kd och sd som är de HBT-engativa partierna. De har tillsammans bara drygt 10 %. De partier som är HBT-vänliga har nästan 90 %. I en demokrati har majoriteten makt.

  Ärligt talat föreslår jag att du söker hjälp för dina problem eftersom du är fixerad på Newsmill och på bloggar att tydligen argumentera emot HBT-rättigheter.

  Jag gissar att du Bosse är bisexuell men har svårt att erkänna det. Bearbeta det istället för att skriva fåniga kommentarer här.

  Hade du varit trygg i din sexualitet hade du fokuserat på att träffa eller behålla någon partner av motsatt kön. Och inte att vara fiserad vid att skriva negativa saker om HBT-människor. Du vkera bitter Bosse.

  Bengt

  SvaraRadera
 6. @Bo Grahn: Det är inte antalet utfrågade som avgör tillförlitligheten hos en statistisk undersökning.

  SvaraRadera