torsdag 7 oktober 2010

Homosexuellas rättigheter med i Reinfeldts nya regeringsförklaring.


I tisdags presenterade statsminister Fredrik Reinfeldt (m) regeringsförklaringen. För första gången på fyra år var det med något om homosexuellas och bisexuellas rättigheter. Däremot inget om transpersoners situation.

Men först vill jag kommentera den nya regeringen som precis som tidigare utgörs av Moderaterna, Folkpartiet, Centerpartiet och Kristdemokraterna. Även om de fyra partierna efter valet bildar en minoritetsregering.

Antalet ministrar är 24 jämfört med tidigare 22. Bisexuelle Tobias Billström (m) och homosexuelle Andreas Carlgren (c) stannar kvar och det är alltså två ministrar som är öppet HBT som de senaste åren

Tidigare har integrations- och jämställdhetsminister Nyamko Sabuni (fp) varit den som främst varit ansvarig för HBT-politiken inom regeringen. Efter ombildningen blir det istället integrationsminister Erik Ullenhag (fp) eftersom han enligt information (6 oktober) på regeringens hemsida ska få ansvar för bl.a. diskrimineringsfrågor. Däremot blir Sabuni kvar som jämställdhetsminister. I sak blir det nog ingen avgörande politisk skillnad. Både Sabuni och Ullenhag är tydligt HBT-vänliga. Ullenhag var bl.a. en av dem som jobbade för att Folkpartiet sa ja till homoadoptioner 2001.

Värt att notera är också att öppet bisexuelle Ulf Holm (mp) blivit andre vice talman vilket formellt är bland de viktigaste posterna i Sverige. I praktiken betyder det mindre politiskt att vara talman än att vara statsminister eller utrikesminister men det är trots det ett tecken på att Holm nu är en av de mest centrala personerna inom Miljöpartiet och att det inte är omöjligt att han senare blir språkrör även om det kanske är andra favoriter när partiet ska byta dem nästa år.

Till regeringsförklaringen.

2006 var den då nya borgerliga regeringen först i världen att ha med HBT-rättigheter i en regeringsförklaring. Följande var med.
I stora delar av världen utsätts HBT-personer för brutalt förtryck. Det är angeläget att stärka FN:s arbete mot detta. Respekten för de mänskliga rättigheterna skall vara universell.
Efter det har Nederländerna, första gången 2007 med en regering som utgjordes av ett socialdemokratiskt och två kristdemokratiska partier, haft med homorättigheter i regeringsförklaringar. När den nya liberal-kristdemokratiska regeringen (med främlingsfientliga PVV som stödparti) presenterade motsvarande dokument var även bisexuellas och transpersoners situation med.

Jag vet inte om HBT-rättigheter varit en del av något annat lands regeringsförklaringar men om någon av er bloggläsare känner till det kan ni lämna en kommentar om det.

I Sverige har HBT inte varit med i regeringsförklaringarna 2007, 2008 och 2009 men däremot alltså i år. I den nya regeringsförklaringen sa Fredrik Reinfeldt följande.
Vår utgångspunkt är att alla människor är olika men har samma människovärde. Oavsett bakgrund, kön, hudfärg, religion eller sexuell läggning ska alla ha möjlighet att växa och utvecklas. Vi tror på människans inneboende kraft och vilja att ta ansvar. Det är vår övertygelse att ökad frihet att själv forma sitt liv ger utrymme som förbättrar för både den enskilde och Sverige som land.
Det är positivt att homosexuellas och bisexuellas rättigheter åter är med men givetvis sämre att transpersoners situation är frånvarande. Det hade varit extra viktigt inför det nya riksdagsåret då regeringen förhoppningsvis lämnar ett förslag till en ny frihetlig könstillhörighetslag (lagen om "könsbyten")

Reinfeldt gjorde också i regeringsförklaringen en tydlig, och välbehövlig, markering emot det nya riksdagspartiet Sverigedemokraterna som sprider främlingsfientlighet och islamofobi.
Vi tror på Sverige och människan. Därför tror vi också på framtiden. Ett bättre Sverige bygger vi tillsammans. Inte genom att ställa människor mot varandra eller skapa misstänksamhet människor emellan. Ett samhälle som håller samman och låter människor växa blir ett livskraftigt samhälle. Ett bättre, friare och mänskligare samhälle.
29 september i år höll Sveriges FN-ambassadör Mårten Grunditz ett tal inför FN:s generalförsamling. Politiskt ansvarig för dess innehåll är den svenska regeringen och utrikesminister Carl Bildt (m). Även i det talet omnämndes homosexuellas och bisexuellas rättigheter. Men inte transpersoners situation.
Much remains to be done. The death penalty continues to be applied extensively across the world, in some cases still against juveniles, and often without a credible legal process. As we have recently seen, in some countries a woman can even be sentenced to death by stoning for alleged adultery, and both men and women can be executed for no other reason than their sexual orientation. The responsibility to stop these barbaric acts lies firmly with us governments.
Ska man summera den borgerliga regeringens arbete efter valet får det bli att de förtjänar beröm för sin tydlighet när det gäller homorättigheter men att transrättigheter saknas. När det gäller det senare måste regeringen bli bättre.


Uppdatering 1.

Senare idag ska Lars Vilks återigen vid Uppsala universitet hålla ett föredrag om yttrandefrihet. Förra gången han försökte blev det stoppat av muslimska extremister som med våld försökte attackera honom och några också skrek "han är bög". Ett hatbrott alltså.

Man får verkligen hoppas att det fungerar ikväll. Men det är synnerligen tragiskt att det ska behövas 130 poliser för att bevaka ett seminarium för att en del muslimska extremister inte har vett att respektera yttrandefriheten i Sverige.

TT sprider återigen desinformation om vad som hände när Lars Vilks höll (början av) sitt föredrag senast på Uppsala universitet.
I maj attackerades han efter att ha visat en film där nakna homosexuella män bär masker som ska föreställa profeten Muhammed.
Det är inte sant att nakna män hade Muhammedmasker även om det givetvis utan problem borde fått visas om det varit så. Fakta är (som varje människa som sett Vilks avbrutna föredrag som varit tillgängligt på flera hemsidor) att det är några bilder med två män med bar överkropp och byxor (jag publicerar en av bilderna här på bloggen). De har båda Muhammedmasker. De har inte sex med varann på bilden, det är bara att de är placerade lättklädda vid en säng som antyder att de är bögar. Syftet med bilden sägs vara att visa hur homofientliga imamer förföljer bögar. Att många av dem inte kan leva öppet utan måste symboliskt använda masker.

En annan bild som Vilks visar föreställer en helnaken man som ligger på en säng. Han har inte stånd.

Jämför med Ecce Homo-utställningen där en helnaken Jesus har halvstånd på en bild där en annan man sensuellt placerar armarna om hans midja så blir det tydligt hur hycklande många debattörer är. De försvarar, med rätta, den bilden av Jesus medan en del av dem tycker det är "hemskt provocerande" med de betydligt oskyldigare bilderna som Vilks visat.

Det är dubbelmoral och en undfallenhet mot muslimsk extremism som tyvärr är vanlig inom delar av samhället. Och tyvärr även delar av HBT-rörelsen bl.a. RFSL. De som blir de främsta förlorarna är de HBT-personer som lever i muslimska familjer som inte accepterar dem. De får inte det moraliska stöd de hade fått om de varit etniska svenskar och bott i kristna familjer som inte accepterat dem.

Kulturrelativism ska bekämpas. Det är individer, inte kulturer, som har rättigheter i ett demokratiskt mångkulturellt samhälle.

Homofientlighet ska bekämpas oavsett om den har sitt ursprung bland högerextremister, kristna extremister, muslimska extremister eller ryska kommunister.

Uppsala Nya Tidning direktsänder Vilks föredrag idag.


Uppdatering 2.

Här är videon Allah Ho Gaybar av Sooreh Hora. Vilks visade vid föredraget i maj början av videon (det var då det blev tumult och föredraget blev sedan avbrutet).

4 kommentarer:

 1. Hej Bengt,

  Jag såg precis Vilks föredrag i direktsändning, han tog mycket riktigt upp den absurda anklagelsen att Sooreh Hora's film skulle vara "pornografisk". Föll på sin egen orimlighet för den som har ögon att se med.

  Känner stark solidaritet med ditt upprop mot kulturrelativismen. Ska precis sätta mig och läsa Pascal Bruckners "The tyranny of guilt. An essay on western masochism" som jag hoppas kan ge en del svar på varför kulturrelativismen så envist bitit sig fast i tänkandet hos många "intellektuella" i vår del av världen.

  Kommer "supporta" din blogg framöver helt klart.

  SvaraRadera
 2. Hej Janne!

  Tack för stödet.

  En orsak till att kulturrelativismen är så vanlig i Sverige (främst från folk till vänster men ibland även liberaler) är nog dåligt samvetet för kolonialismen. Även om Sverige inte varit bland de främsta kolonisatörerna (för att uttrycka det milt) har vi givetvis haft ekonomiska fördelar av bl.a. billiga råvaror.

  Men det som blir fel är att vi ska acceptera kränkningar av människors rättigheter med hänvisning till kultur som en typ av "kompensation" I själva verket blir det ett dubbelt svek. Inte nog med att många med ursprung i Afrika och Mellanöstern har varit offer för ett kolonialistiskt system. Utan nu ska de också straffas genom att etniska svenskar ska acceptera övergrepp emot dem från andra med samma kulturella ursprung.

  Absurt.

  Bengt

  SvaraRadera
 3. Japp, verkar rimligt, och jag har fått intrycket att Bruckner är inne på precis samma tankespår som du.

  Janne

  SvaraRadera
 4. Måste be att få korrigera dig.
  Andreas Carlgren är bisexuell.
  Han har levt med kvinnor betydligt längre
  än med män och har även barn med en fd fru.

  SvaraRadera