fredag 1 oktober 2010

Främlingsfientligt parti för HBT-vänlig regeringsförklaring.

Den nya regeringen i Nederländerna har torsdagen 30 september presenterat sin regeringsförklaring. Redan 9 juni i år hölls senaste parlamentsvalet men p.g.a. ett komplicerat politiskt läge har det först de senaste veckorna avgjorts att högerliberala VVD och kristdemokratiska CDA bildar regering med antimuslimska PVV som stödparti. De tre partierna har tillsammans 76 av parlamentets 150 mandat.

I svensk media skrivs det främst om att det senare partiet och dess ordförande Geert Wilder fått igenom att invandringslagarna ska skärpas betydligt och att burka ska förbjudas på offentlig plats. Det är dock värt att notera att även högerliberala VVD och kristdemokratiska CDA i flera år varit för en restriktiv flyktingpolitik.

Som jag skrivit om tidigare här på bloggen är jag mycket kritisk emot burkaförbud på offentlig plats. Det är motiverat att förbjuda heltäckande slöjor i utbildningar och på en del arbetsplatser men i ett fritt samhälle bör folk i princip få klä sig som de vill i övrigt. Att sedan burka är ett klädesplagg som är extremt patriarkalt är en annan sak, det bör bekämpas främst genom spridande av värderingar om jämställdhet. Att flyktingpolitiken nu blir mer restriktiv i Nederländerna kan göra det ännu svårare för bl.a. HBT-flyktingar från Iran att få asyl vilket givetvis är problematiskt.

Annars är regeringsförklaringen faktiskt progressiv när det gäller HBT-rättigheter. Något som föreningen COC (landets motsvarighet till RFSL) berättar i en artikel (på holländska). 2007 var första gången någon regering i Nederländerna nämnde homosexuellas rättigheter i en regeringsförklaring men då inget om bisexuella och transpersoner. I den nya regeringsförklaringen nämns att "jämlikhet för lesbiska kvinnor, homosexuella män, bisexuella och transpersoner" är viktigt.

För första gången sedan 2003 omnämns det inget om "vigselvägrarna" d.v.s. borgerliga vigselförrättare som vägrar viga samkönade par. Landet fick 2001 en könsneutral äktenskapslag och har ett system där bara borgerliga vigslar är juridiskt giltiga. Att det inte är omnämnt något om "vigselvägrare" tolkar COC som att alla borgerliga vigselförrättare ska bli skyldiga att viga alla par som har rätt att gifta sig. Absurt nog har policyn hittills varit att de haft rätt att vägra viga homopar (även om kommuner har kunnat avgöra att alla nya lokala förrättare ska viga alla par).

Det kan tyckas vara paradoxalt för en del svenskar som inte känner till främlingsfientliga PVV:s politik att de accepterar en sådan här HBT-vänlig regeringsförklaring. Men Nederländerna är det enda landet i Europa där främlingsfientliga partier är tydligt HBT-vänliga och PVV, och kristdemokratiska CDA, är för en könsneutral äktenskapslag, homoadoptioner och inseminationer för lesbiska kvinnor vid kliniker precis som de flesta andra partier i parlamentet. Det är bara två mindre kristdemokratiska extrema partier som är emot lika rättigheter för samkönade och olikkönade par, CU och SGP.

Ny statsminister i Nederländerna blir Mark Rutte från högerliberala Vvd.

Föreningen COC tolkar alltså regeringsförklaringen som att Nederländerna nu avgör att borgerliga vigselförrättare ska vara skyldiga att viga alla par. Det betyder då att det "bara" är ett land kvar som har en könsneutral äktenskapslag men tillåter borgerliga vigselförrättare att vägra viga samkönade par, Sydafrika. Det är dags att även de blir skyldiga viga alla par, att vara borgerlig vigselförrättare är ett offentligt uppdrag och då ska man kunna ge service åt alla människor.


Uppdatering 1.

Det antimuslimska partiet PVV och Geert Wilder buntar alltså ofta ihop muslimer som homofientliga. Jag är själv mycket kritisk emot att bl.a. RFSL men även en del andra i svensk HBT-rörelse har en tendens att tiga om muslimsk homofientlighet och låtsas som att det är bara är ett fåtal extremister som är homofober. Sanningen är att alla muslimska samfund i alla länder är homofientliga eftersom inget av dem har sagt ja till att välsigna samkönade relationer. Ännu ett tecken på problemet är att islamistiska grupper i Indonesien försöker stoppa en filmfestival med queer som tema.

Men samtidigt är det givetvis helt oacceptabelt att som Sverigedemokraterna gör låtsas som att alla muslimer är likadana och "ett problem". Av samma orsak är det fel att bunta ihop alla kristna som "ett problem". Muslimer precis som kristna har olika åsikter och ska behandlas som individer. Vi som är HBT-personer förväntar ju oss att vi ska bli behandlade så av andra.

Ett tecken på att det startats en dialog i vissa muslimska samfund är att Kreuzberger Moschee i Berlin bjudit in HBT-föreningen LSVD Berlin-Brandenburg till ett besök på söndag. I ett pressmeddelande skriver LSVD bl.a. följande.
Wir würden uns freuen, wenn möglichst viele Mitglieder sowie Freundinnen und Freunde des Lesben- und Schwulenverbandes Berlin-Brandenburg der Einladung in die Moschee folgen und sich am interkulturellen Dialog beteiligen. Herr Süleyman Kücück wird uns durch die Moschee führen und Fragen zum Thema Islam und Glaube beantworten.
På svenska blir det ungefär att de glädjer sig åt möjligheten att med inbjudan från moskéen starta en interkulturell dialog med ansvariga för samfundet om islam och tro. 3 oktober är en dag då hundratals moskéer i Tyskland bjuder in till "öppet hus".

För något år sedan hade LSVD och en muslimsk förening en affischkampanj emot homofobi bland tyskar med turkiskt ursprung (de flesta muslimer i Berlin är från den etniska gruppen) De här tendenserna från ett muslimskt samfund är givetvis otillräckliga men det avslöjar att det startats en viktig debatt både bland en del muslimer precis som bland en del katoliker. Muslimska samfund och katolska kyrkan har ofta samma värderingar och intolerans och det är avgörande att några startar arbetet för att förändra attityder.

Att det inte bara är muslimska grupper som är ett problem utan även kristna avslöjas om inte annat av att Litauen återigen försöker införa en lag som försvårar för HBT-personer. Ibland är det nästan som att landets ansvariga politiker har som syfte att försöka bli rekommenderade av EU att lämna unionen. Att EU-kommissionen varit tydlig emot Frankrikes diskriminering av romer är bra. Nu gäller det att man är lika tydlig emot homofientligheten i Litauen.

Återigen vill jag berätta att jag idag 16.00 i Regnbågshuset, Industrigatan 4 nära Värnhemstorget, har ett seminarium om partiernas och ungdomsförbundens HBT-politik.

Imorgon lördag är det samling på Stortorget 12.00. och sedan startar Prideparaden 13.00. Målet för paraden är Folkets park där det från 14.30-15.30 är paradgala. På kvällen med start 21.00 till 3.00. är det Stora Regnbågsfesten i Chokladfabriken nära Möllevångstorget. På söndag 18.00 är det Regnbågsmässa i S:t Matteus kyrkan, Lantmannagatan 8.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar