lördag 9 oktober 2010

De flesta nya ministrarna är HBT-vänliga.

Jag har tidigare kommenterat några av ministrarna i den nya regeringen. Att det precis som de senaste åren blir två ministrar som är öppet HBT, Tobias Billström (m) och Andreas Carlgren (c). Nytt är däremot att integrationsminister Erik Ullenhag (fp) blir HBT-ansvarig i regeringen istället för Nyamko Sabuni (fp) som dock stannar kvar som jämställdhetsminister.

Erik Ullenhag är en av sju nya ministrar. Han är HBT-vänlig vilket även flera av de andra nya ministrarna är, bland dem Ulf Kristersson (m), Hillevi Engström (m) och Catharina Elmsäter-Svärd (m).

Två av de nya ministrarna vet jag faktiskt inte vad de har för värderingar. Anna-Karin Hatt (c) har dock nära samarbetat med Centerpartiets ordförande Maud Olofsson som förändrat sitt parti till att bli tydligt HBT-vänligare. Peter Norman (m) blev med i Moderaterna först för några dagar sedan men oavsett vad han har för värderingar lär han inte avgöra några HBT-frågor som finansmarknadsminister.

Även Stefan Attefall (kd) är ny minister. Han har ungefär samma värderingar som de två andra i regeringen som är från samma parti, Kristdemokraternas ordförande Göran Hägglund och Maria Larsson. D.v.s. konservativ och heteronormativ men inte HBT-fientlig.

Problematiskt är annars att Göran Hägglund stannar kvar som socialminister. Han har blockerat flera HBT-reformer de senaste åren och nu måste övriga regeringspartier tydligt kräva att han så snabbt som möjligt lämnar bl.a. ett förslag till en ny könstillhörighetslag.

2 kommentarer:

 1. Hej Bengt,
  glädjer mig att du åter bloggar & rapporterar om
  HBT-politiska frågor. Din sakliga, logiska argumentation & häpnadsväckande detaljkunskap gör Din röst mkt mkt Värdefull för alla människor.
  Följer dig ;-))
  Andre' Sinclair

  SvaraRadera
 2. Hej André.

  Tack. Det var inget dåligt beröm det där. :-)

  Bengt

  SvaraRadera