torsdag 14 oktober 2010

Lettland och Grekland kan få partnerskapslagar inom de närmaste åren.

Hade någon för några år sedan sagt att det största partiet i Lettlands parlament lovar jobba för en partnerskapslag för samkönade par hade jag betraktat det som ett dåligt skämt. Men 2010 är det faktiskt verklighet. Även Greklands regering planerar för en partnerskapslag. I Nederländerna har däremot antimuslimska PVV hamnat i en allvarlig konflikt med HBT-rörelsen efter att partiledaren Geert Wilder skaffat en homofob som politisk rådgivare.

Men vi börjar i Lettland. Så sent som 2006 var nästan alla partier i landet homofientliga och inget av dem HBT-vänligt. Det var svårt nog att få parlamentet där att säga ja till förbud mot diskriminering p.g.a. sexuell läggning inom arbetsmarknaden. Något som EU kräver av alla medlemsländer.

Lettland höll parlamentsval 2 oktober i år och då blev borgerliga Unity det största partiet med 31,2 % av rösterna (ökning från 16.4 % vid valet 2006).

ILGA-Europa (motsvarigheten till RFSL på Europanivå) berättar följande från valrörelsen.
Valdis Dombrovskis, current Prime Minister of Latvia, believes that same-sex couples should be able to register their relationships and property status.

Such view was expressed by the Latvian Prime Minister during the video chat with ‘Unity’ when a question on same-sex marriage was asked. At the same time prime Minister said that ‘Unity’ will not come out with proposals for same-sex marriage. “Marriage is a union between a man and a woman”, said Prime Minister. However, ‘Unity’ is prepared to discuss a possibility and support a proposal for legal regulations of civil status and property for same-sex couples.

‘Unity’ is a platform of three centre-right parties in Latvia which was formed prior to parliamentary election in Latvia on 2 October 2010.
Efter valet har Valdis Dombrovskis bjudit in det näst största partiet, socialdemokratiska SC som även det ökade i valet och fick 26,0 %, till att bli regeringsparti. Generellt kan man säga att folk i Lettland som har lettiskt ursprung röstar på borgerliga partier och de som har ryskt ursprung röstar på partier till vänster. Om det verkligen blir en regering med de två partierna är det första gången landet får en sådan "samlingsregering" med betydande stöd från båda etniska grupperna.

Tredje största parti blev ZZS med 19,7 %. De utgörs dels av ett konservativt parti, dels ett grönt parti. Till skillnad från i de flesta andra länder i Europa är det gröna partiet i Lettland till höger och även homofientligt. Om det här partiet stannar kvar i den nya regeringen kan de försöka stoppa förslag till partnerskapslag.

Något som är positivt är dock att konservativa PLL minskade drastiskt i valet från 28,2 % till 7,7 %. En del av partiet utgörs av kristdemokratiska LPP som är det parti som drivit de mest hatiska kampanjerna i landet emot homosexuella och gayparader. Det femte partiet i parlament är konservativa NA som även det är HBT-fientligt och även innehåller en del främlingsfientliga grupper.

Nu är det givetvis inte avgjort att Lettland verkligen får en partnerskapslag de närmaste åren men man kan hoppas. Mer positiv är det orsak att vara när det gäller Grekland. De två största partierna där, socialdemokratiska PASOK och högerpartiet ND var fram till för några år sedan båda tydligt homofientliga. De senaste åren har dock socialdemokraterna svängt och efter att de vann valet och bildade regering har de börjat planera för en partnerskapslag. Ett tecken på att planerna nu börjar bli mer konkreta är att den grekisk-ortodoxa kyrkan i landet protesterat offentligt. Greklands justitieminister Haris Kastanidis har i media förklarat att ett förslag till partnerskapslag ska lämnas.

Det är annars ungefär samma absurda argument från ortodoxa kyrkan som det brukar vara från konservativa religiösa grupper. Att det är ett "hot mot familjen, landet, moralen etc". För övrigt delvis samma typ av retorik som kds (som Kristdemokraterna då hette) använde i partnerskapsdebatten här i början av 1990-talet. Nu har som bekant kd helt accepterat samma lag. Som jag brukar säga, när samhällståget rör sig framåt är också konservativa med. Även om de brukar sitta i sista vagnen.

Nederländerna är som bekant det enda landet i Europa där främlingsfientliga partier är HBT-vänliga. PVV och dess ordförande Geert Wilder är för både en könsneutral äktenskapslag och homoadoptioner. Men nu har partiet hamnat i konflikt med landets största HBT-förening, COC, efter att Wilder anställt en rådgivare, Paul Belien, som gjort hatiska kommentarer om homosexuella. Belien är från den flamländska delen av Belgien och har där samarbetat med främlingsfientliga VB som också är ett homofientligt parti. Men när han nu blir rådgivare åt PVV i Nederländerna blir hans attityder ett problem eftersom det holländska partiet är HBT-vänligt.

Belien kallar sig "etiskt konservativ". Han har sagt att homoäktenskap, aborter och euthanasi (dödshjälp) är "absolut omoraliskt". Inte nog med det. Han kopplar ihop homosexuellas rättigheter med bl.a. legalisering av droger och kallar båda sakerna för "dödens symptom orsakade av liberalismen". Andra citat från honom är "s.k. homoäktenskap är inte någon alternativ typ av äktenskap utan en pervers version av äktenskap" och att Gay Pride i Amsterdam är "ett perverst evenemang". Belien är också emot EU:s direktiv emot diskriminering p.g.a. sexuell läggning.

Geert Wilder och PVV har försökt dämpa kritiken med att partiet är för homosexuellas rättigheter och inte delar Beliens åsikter när det gäller den delen av politiken. Men HBT-rörelsen är, med rätta, kritisk emot det argumentet. Att Wilder vill ha en sådan rådgivare säger något om en acceptans för homofientliga attityder. Om det är kristna som är homofientliga - Belien är katolik. Däremot använder Wilder och PVV ofta muslimska gruppers homofientlighet som argument för att stoppa invandringen av muslimer till Nederländerna. Logiskt är det inte.


Uppdatering 1.

Nya artiklar med koppling till HBT.

Sydsvenska Dagbladet Politiker stöttar unga homosexuella.

Dagen Pingstförsamling anmäld till DO för sexuell diskriminering.


Uppdatering 2.

Enligt Dagen har åklagarna i rättengången mot Geert Wilders yrkat att han bör frikännas. Nu vet jag inte hur landets rättssystem fungerar i detalj men det verkar besynnerligt att det blivit åtal om inte ens åklagarna vill ha en fällande dom. I sak håller jag dock med dem. En fällande dom skulle sannolikt bara öka sympatierna för Wilders. Men även en friande dom kommer givetvis att användas av honom i propagandan emot "etablissemanget" (som han dock nu själv är en del av som ansvarig för regeringens stödparti). Oavsett utgång vinner han alltså på rättegången. Det borde faktiskt de som startade rättegången konstaterat.

För övrigt ska det givetvis var möjligt att säga att Koranen, eller Bibeln, är som Mein Kampff. Det är absurt att kalla kritik av en bok för hets mot folkgrupp. När det gäller den propagandafilm mot islam som Wilders är ansvarig för är situationen mer komplicerad eftersom den antyder att alla muslimer är extremister och för diktatur. Men där är det tveksamt om åtal är rätt metod.

Sydsvenska Dagbladet har idag förresten en artikel om den politiska situationen i Nederländerna.
Trishas familj är från Dominikans­ka republiken, ett av de områden som Wilders anser att Holland ska sluta ta emot invandrare från.

– Det är ändå bra att han tar upp vissa saker. Jag tycker att det är sorgligt att två homosexuella inte kan gå hand i hand i vissa områden. De här grupperna som Wilders snackar om accepterar ju inte bögar.

Djurskydd, rättigheter för kvinnor, större frihet för homosexuella – en del av frågorna PVV tar upp är udda för ett högerpopulistiskt parti.

3 kommentarer:

 1. Inte så ologiskt ändå. Wilders har ju byggt hela sin karriär på att hyckla att bevarandet av yttrandefriheten kräver ett förbud mot Koranen. Det är ju bara konsekvent att han även hycklar i denna utnämningsfråga...

  SvaraRadera
 2. Fredrik

  Du menar han i någon mening är logisk i sin ologik. :-)

  Bengt

  SvaraRadera
 3. En av logikens fundamentala principer, är att om man kan härleda falskhet ur ett påstående, kan man härleda precis vilka påståenden som helst ur detta... ^^

  SvaraRadera