torsdag 17 juni 2010

Sverigedemokraterna behåller HBT-negativa åsikter.

Av en slump hittade jag för några månader sedan en bloggkommentar från Erik Almqvist. Kommentaren var från en debatt 2006 på sd-politikern Erik Hellsborns blogg. Erik Almqvist var redan då en av de mest centrala politikerna i Sverigedemokraterna och är idag ordförande i partiets ungdomsförbund, Sdu.
Jag tycker det är anmärkningsvärt hur Pridetåget inte bara tillåts, utan t o m uppmuntras av etablissemanget (som självt deltar).

Vad deltagarna i tåget har för sexualitet skiter jag fullständigt i och jag tycker det är tråkigt att debatten oftast stannar där. Det anmärkningsvärda är det perversa beteende som uppvisas av delar av tåget och direkt borde falla under åtal för förargelseväckande beteende.
Jag blev ordentligt förbannad när jag läste att en ledande sd-politiker antyder att gayparader inte borde vara tillåtna. Alla måste inte älska varje demonstration men demonstrationsfriheten är central i ett fritt samhälle. Därför skickade jag till partistyrelsen i sd ett mail med bl.a. följande innehåll.
Notera att jag inte antyder att alla måste gilla gayparader och varje politisk demonstration. Jag har själv fördömt de som attackerat sd-möten. Jag är en av få som offentligt fördömer de attackerna trots att jag även fördömer sd:s främlingsfientliga politik. Men i ett land med yttrandefrihet är det udda att någon snackar om att det är "anmärkningsvärt" att man tillåter gayparader.

Erik, du borde reservationslöst be om ursäkt för din kommentar om att man tillåter gayparader. Och jag vill även bjuda in dig till Regnbågsparaden i Malmö i höst. Tydligen har du aldrig själv varit med i någon parad. Jag lovar du ska få chans att möta (och kritisera om du vill) andra i Regnbågsparaden.
En ledamot i partistyrelsen Sven-Olof Sällström var först att svara från sd. Han är en av de otrevligaste politikerna jag haft kontakt med, det konstaterade jag redan 2009 när jag mailade honom om sd:s EU-politik. Trots att han var partiets främste kandidat inför det valet (och borde därmed bete sig värdigt) började han redan i sitt andra mail skriva att mitt syfte med rapporten var att kritisera sd. Trots att jag bara ställt några följdfrågor till honom om svaren i hans första mail.

I mailkonversationen i april i år var han ännu värre. Jag försökte lugnt förklara att det faktiskt är allvarligt när en ledande politiker i sd skriver något som kan tolkas som att han vill förbjuda gayparader. Men han blev bara värre för varje svar. Till sist skrev jag att Sällström är halvnazist men att jag inte anklagar övriga partiet för att vara det. Givetvis borde jag inte kallat honom det men jag har aldrig varit med om någon politiker betett sig som han gjorde. Jag förklarade också i ett mail dagen efter att jag beklagade att debatten blivit fel och att både jag och Sven-Olof Sällström hade ansvar för det.

Erik Almqvist svarade senare samma dag och förklarade att han inte vill förbjuda gayparader
Det jag vände mig emot var "delar av pridetåget" som var såpass utåtagerande sexuella att jag uppfattade det som direkt förargelseväckande när det ägde rum i form av en offentlig "folkfest" mitt i Stockholm, mitt på dagen, framför barnfamiljer.
Mitt mailsvar till honom innehöll bl.a. följande.
Jag vet inte om du besökt någon Prideparad någon gång, de som oftast har de mest bestämda åsikterna om dem är människor som bara sett 10 sekunder av någon parad på TV. Eftersom jag själv varit med i många gayparader kan jag berätta att mer än 90 % är helt påklädda, en del är mer lättklädda medan de du skulle kalla för att ägna sig åt "förargelseväckande beteende" är ett fåtal människor. Sällan eller aldrig skriver du eller någon annan sd-politiker att mer än 90 % är helt påklädda och att de som eventuellt är "för lättklädda" är färre än 1 %.

Men det som är intressant är ju att de vänsterfolk som vill hindra sd-möten och sd att besöka skolor använder samma argument som du Erik och en del andra sd-politiker. De menar att ert budskap är "förargelseväckande" för en del elever. Du Erik är nog så begåvad att du konstaterar att vad som är förargelseväckande är till viss del subjektivt. Kanske man ska ha en policy att hellre fria än fälla. Både när det gäller karnevalen i Rio, Prideparader i Stockholm, kommunistmöten och sd-möten.

Du kan ju faktiskt låta bli att stanna kvar och titta på en gayparad om du inte gillar vissa som är lättklädda, av samma orsak kan du låta bli att stanna kvar och debattera med sd-politiker om du ogillar att de besöker skolan.
Nåja, därmed gissade jag att den debatten var utagerad.

Några veckor sedan svarade Sverigedemokraterna-Syd och berättade att de på ett distriktsstyrelsemöte sagt ja till många fler HBT-reformer än partiet på riksnivå. Sd-Syd vill inte avskaffa den könsneutrala äktenskapslagen trots att de ännu principiellt är emot den. De resonerade som att det är viktigare saker att ägna sig åt än att åter ändra äktenskapslagen.

När jag för någon vecka sedan kontaktade sd:s rikskansli och skrev att de bör förtydliga bl.a. om de vill avskaffa äktenskapslagen blev det inget svar. Jag mailade ett antal påminnelser. Till sist skickade Eric (han har inte kurage nog att ha med sitt efternamn) bl.a. följande.
Vi svarar inte längre på dina mail pga det extremt bristande omdöme du visade på i din mailkonversation med Sven-Olof Sällström.
Det var absurt i sig att ett partikansli inte kan hantera skarp kritik mot en av dess politiker efter att vederbörande själv varit otrevlig. Och efter att jag dagen efter skrivit och beklagat hur debatten blev och att både jag och Sven-Olof Sällström hade ansvar för det. Därför blev mitt svar.
Eric

Det blir ganska fånigt att skylla på det eftersom ni aldrig svarat tidigare somrar heller när jag mailat er trots många påminnelser. Jag har fått ringa er till sist varje år.

När det gäller debatten med Sven-Olof har jag förklarat att det var andra orsaker som gjorde att jag skrev skarpare än vanligt. Och det hindrade inte sd Syd att skriva ett vänligt svar.

Sverigedemokraterna är ett parti med ursprung i diverse halvnazistiska grupper även om partiet aldrig i sig varit nazistiskt. Programmet Kaliber avslöjade att ni sjunger nazistsånger och hyllningar av mordet på Palme på era möten. Snacka om att ni inte är seriösa och trovärdiga. Du tycker sådana som er är lämpliga att snacka om seriositet? Snacka om extremt bristande omdöme från Erik Almqvist och Jimmie Åkesson.

Det här visar att ni inte är trovärdiga inom HBT-politiken och för mig blir det än viktigare nu att avslöja dubbelspelet.

Sven-Olof är för övrigt en av de otrevligaste politiker jag haft kontakt med. det var han redan vid får första mailkontakt förra året.

Jag är en av få bloggare utanför sd som kritiserat våldsattackerna mot era politiker. Härefter ska jag inte skriva och fördöma det. Inte för att ni förtjänar våldsattackerna men därför att ni har en sektmentalitet vilket ditt svar Eric tydligt avslöjar.
Som jag skriver har Sverigedemokraterna varje år struntat i att maila svar inför mina HBT-rapporter i samband med Stockholm Pride. Jag har varje år varit tvungen att ringa ansvariga i partiet. Det är bara inför EU-valet 2009 som någon från partiet svarat och då hade vederbörande, Sven-Olof Sällström, förföljelsemani.

Jag har här på bloggen ofta och skarpt kritiserat Sverigedemokraterna för att ha en främlingsfientlig och HBT-negativ politik. Men jag har försökt behandla dem som vilket annat parti när jag haft kontakt med dem och respekterar att en del andra i HBT-gruppen sympatiserar med dem.

Nu konstaterar jag att det inte fungerar att behandla sd som vilket parti som helst. Min bedömning är att Sverigedemokraterna själva förlorar på sitt beteende. De har nu opinionssiffror runt 4 % och kan behöva varje röst från bl.a sympatisörer i HBT-gruppen om de ska hamna i riksdagen i höst. Att då bete sig som en sekt gör det svårare för dem själva.

Politiskt betyder det att Sverigedemokraterna behåller sin HBT-negativa politik eftersom deras partistyrelse inte velat ändra den. De vill avskaffa tre reformer, den könsneutrala äktenskapslagen, homoadoptionslagen förutom närståendeadoptioner, lagen om inseminationer för lesbiska kvinnor. Sd är för en äktenskapslag för heteropar och en partnerskapslag för homopar.

De är emot att transsexuella ska kunna spara könsceller för att efter operationen kunna bli biologiska föräldrar. Övriga nya HBT-reformer svarar de "möjligen" till. Det budgetförslag partiet lämnade i början av juni i år är absurt heteronormativt.


Uppdatering 1

Jag ska förtydliga att jag inte ångrar att jag här på bloggen tydligt fördömt attackerna på sd-möten. Även om en del sd-folk inte argumenterar för rätten till gayparader så vill jag vara bättre än dem och jag är stolt över att konsekvent försvara både rätten till gayparader och sd-möten. Det är inte så att jag byter åsikt utan att jag prioriterar att skriva om andra saker på min blogg härefter än om attacker på sd-möten.

Dagens Nyheter, Svenska Dagbladet och Sydsvenska Dagbladet skriver idag om att en 16-årig kille dömts för attacken på en polis vid mötet med Lars Vilks på Uppsala universitet. Det är positivt och förhoppningsvis följs det av fler domar om det är möjligt. Det var många som försökte störa mötet. Hade det bara varit en 16-årig kille hade ju polisen snabbt kunnat hantera det. Lars Vilks visade många olika typer av bilder som är kontroverislla, de flesta om kristendomen. Det varför när han även visade en film med bl.a. en bild av två män i kalsonger med varsin Muhammedmask som homohatande muslimer började bråka.


Uppdatering 2

Vill även lämna en kommentar om att Erik Almqvist kritiserar gayparaden och det värsta tydligen är att vissa barn får se halvnakna människor. Ärligt talat gissar jag att barn inte alls tar skada av att se nakna och halvnakna människor om det är i en situation där barnet inte känner sig hotat eller där vuxna kränker barnets integritet genom att göra närmanden. De som främst har problem med nakenhet inför barn är en del föräldrar. Det betyder inte att folk ska promenera omkring nakna bland barn på offentliga platser men ni gissar nog min poäng.

Det jag menar är betydligt värre för barn är föräldrar som lär sina barn rasism och HBT-fientlighet. Det gör att barnet senare riskerar få svårare att fungera i ett samhälle med mångfald.

Något förenklat. Sd:s spridning av intoleranta värderingar är generellt ett större hot mot barnen än några halvnakna människor på lastbilsflak.

48 kommentarer:

 1. Sverigedemokraterna är enligt mig inte en demokratisk organisation. De förtjänar ingen uppmärksamhet. Ställ dig frågan när Jimmie Åkesson blev medlem och om du tror han har bytt värderingar sedan dess. Att de nånsin skulle bli HBT-vänliga är enligt mig ett skämt.

  SvaraRadera
 2. Det är intressant att du försöker debattera HBT-frågor med ett så tydligt extremistiskt parti. SD är toppstyrt och har så stora interna problem att de aldrig kommer att kunna bli ett seriöst parti. De har mycket svåra problem med att se vilken som är deras målgrupp, och på grund av det blir de ett populistiskt parti som försöker nå alla - vilket självklart inte lyckas med den konspirationsteoretiska världsbild som deras politiker lever i.

  SD är också det parti som drabbats av flest avhopp i kommunerna. De flesta av deras stolar står tomma, eftersom deras folkvalda helt enkelt inte klarar av jobbet.

  Skulle de nå Riksdagen har de ingen möjlighet att klara av att hantera den situationen, eftersom de har en handfull kompetenta - resten är helt enkelt inte duktiga nog för den uppgiften.

  SD är ett parti som har ett väljarstöd kring 3%. De har faktiskt aldrig fått över 4% i något val - och då har de existerat nästan lika länge som Miljöpartiet. Detta är ganska signifikant - inget annat parti har haft så liten väljarbas, så länge.

  Att försöka debattera med SD-politiker är som att slå huvudet i en vägg. De far med floskler som de inte förstår eller kan definiera. Deras budget är ett skämt (till och med Åkesson själv håller med i Expressens grundliga kritik mot den) och deras politik är ytlig och är inte genomtänkt.

  Tyvärr lockar de till sig väljare som söker enkla svar på svåra frågor. Väljare som tror på konspirationsteorier och som ser sådant de inte förstår som ett hot. Detta är förstås mer tragiskt för dessa personer än för partiet som utnyttjar dem.

  Eloge till dig som gör ett försök iallafall - men jag tror det är väldigt fruktlöst. :)

  SvaraRadera
 3. Nu har jag i alla fall gett sd en chans. Att jag jobbade extra för att få svar var för att Åkesson hade en debattartikel i Aftonbladet om att sd är ett bra parti för HBT-personer. Deras beteende visar att det inte var seriöst. De har inte heller gjort något annat sedan den debattartikeln för att visa sig vara ett lämpligt parti för HBT-personer. Tvärtom var deras budgetförslag extremt heteronormativt.

  Jag tycker trots det jag gjorde rätt som försökte. Partiet har i flera opinionsmätningar haft mer än 4 % och därför ska de också givetvis granskas.

  Deras icke-svar är också ett svar egentligen.

  Bengt

  SvaraRadera
 4. Bengt och andra: Gå in på deras hemsida och se på deras television om hbt. Det är alltså Tommy Hansson som intervjuar Jimmie Åkesson. Han ängnar knappt en minut åt frågan. Detta medan övriga ämnen får minst 8-11 minuter.

  Ungefär som med pratet att i högre grad hjälpa människor i deras närområden. Visst, en mycket bra tanke i grunden men varför då ha som främsta ambition att minska biståndet till ett miniumim som i senaste skuggbudgeten?

  Nej, SD är nog inget för någon tror jag. Bara för dem själva i sådana fall.

  MVH Gryggan

  SvaraRadera
 5. Här ligger våra äldsta med likmaskar i liggsåren för att asylinvandringen kostar så mycket! Folk som kommer får direkt mat läkarvård tandvård bostad (standarden ska höjas räjält nu) kläder och allt möjligt medan svenska ungdomar och fattigpensionärer står utan!
  Är det rim och reson? Ska vi inte ta hand om svenskarna FÖRST?
  Därför röstar jag på SD, jag blir ju tvungen, blir snart pensionär!

  SvaraRadera
 6. Bengt, du ska ha all heder för att du verkligen försökt ta SD på allvar och debattera med dem som om de var ett vanligt politiskt parti. Det är knappast ditt fel att detta visat sig vara lönlöst. SD är inget "normalt" politiskt parti, det är en sekt med en väldigt tydlig sektmentalitet.

  SvaraRadera
 7. @anonym:
  "Här ligger våra äldsta med likmaskar i liggsåren för att asylinvandringen kostar så mycket!"

  Detta är en lögn, det första har ingen som helst koppling till asylinvandringens kostnader. Detta har utförligt behandlats av nationalekonomer otaliga gånger, senast i samband med Sverigedemokraternas skuggbudget.

  Vidare är Sverigedemokraternas ekonomiska politik helt oansvarig och skulle kraftigt öka bl.a. antalet s.k. fattigpensionärer.

  SvaraRadera
 8. Ovanstående sd-kommentar är en massproducerad kommentar som har postats på en mängd olika bloggar och tidningar idag, utan hänsyn tagen till om bloggen handlar om något smalare än politik.

  Det är givetvis upp till var och en hur man vill hantera den här typen av billig propaganda, men jag själv tycker att det är ett icke önskvärt beteende och att sådana kommentarer bör plockas bort för att inte uppmuntra till mer av samma. Kanske nån form av samarbete mellan bloggare finns eller kan skapas för att snabbt känna igen och motverka masspropagandan.

  SvaraRadera
 9. Anonym

  Historiskt har invandringen varit en ekonomisk vinst för Sverige. De senaste decennierna har det blivit en kostnad, främst för att integrationen i samhället inte fungerat. Vi har många andra problem, bla. bränder och skadegörelse i förorter som är helt oacceptabelt. Det ska med kraft bekämpas.

  Men för att få proportioner på kostnader är det viktigt att konstatera att seriösa ekonomer (bl.a. från Växjö) har bedömt den totala kostnaden för invandringen de senaste decennierna till ca 40-50 miljarder om året. Det är mycket pengar men dock bara ca 1,5 % av Sveriges BNP (värdet av alla varor och tjänster) varje år. Det säger sig självt att man inom övriga 98,5 % ska kunna fixa en värdig vård för äldre.

  En annan intressant siffra är att arbetslösheten är lika hög eller högre i Finland som nästan inte accepterat några flyktingar. Och de senaste åren har tillväxten varit lika hög i det mångkulturella Sverige som i Finland.

  Och på sikt behövs flera människor i Sverige om vi ska trygga pensionssystemet. Nya invandrare kan (om integrationen hanteras rätt) bli ett stöd för dig anonym för att du ska få en dräglig pension.

  Bengt

  SvaraRadera
 10. Johan

  Även om en del kommentarer är massproducerade är det många vanliga människor som helt eller delvis har de åsikterna. Jag tycker det är en bättre metod att bemöta villfarelser i en fri debatt.

  Dels för att inte ge intryck att det här är så kontroversiellt och svårt att bemöta att vi som är för humanism måste radera infon. Men också för att ge andra bloggläsare argument.

  Sedan är det givetvis en gräns för vad man ska få säga. Men jag bedömer inte den kommentaren passerade den, jag har som sagt en generös policy.

  Bengt

  SvaraRadera
 11. Anonym

  "Folk som kommer får direkt mat läkarvård tandvård bostad (standarden ska höjas räjält nu) kläder och allt möjligt medan svenska ungdomar och fattigpensionärer står utan!"

  Bidragen till asylsökande och invandrare är på socialbidragsnivå, ofta lägre. Det är en myt att bidragen skulle vara högre för invandrare än för etniska svenskar.

  Jag har tidigare varit integrationspolitiker så kan jag väl det här området. Det är i princip bara en "fördel" som nya invandrare har i relation till övriga medborgare som är vuxna. De får gratis sjukvård och tandvård som är AKUT om de behöver det som asylsökande. Men förutsättningen för det är att de saknar egna tillgångar, har de pengar med sig måste de betala för vården.

  Bor de sedan på flyktingförläggningen får de ca 70-80 kronor om dagen. Det ska räcka till alla andra utgifter än själva boendet. Nivån är alltså lägre än det vanliga svenska socialbidragstagare får.

  Bengt

  SvaraRadera
 12. Mycket av de felaktigheter som sprids har delvis sin orsak till att man refererar till hur det var i början av 1990-talet.

  När man utformade systemet med asylmottagning var de generellt bidragsnivåerna mycket generösa i Sverige. A-kassan var 90 % och många grupper hade via avtal fixat att de fick 100 % av lönen i sjukersättning. Att även bidragssystemet till asylsökande och nya invandrare även det var ganska generöst var det därför sällan debatt om.

  I början av 1990-talet så stramades bidragssystemen åt (det började redan med förslag från dåvarande s-regeringen 1990 och följdes av åtgärder från senare borgerliga och socialdemokratiska regeringar)

  Men det dröjde några år innan även bidragsreglerna för asylsökande och invandrare även de stramades åt. Därför var en del, med rätta, förbannade i början av 1990-talet att invandrare fick generösa möbelbidrag som inte svenska ungdomar fick när de skulle flytta till egen lägenhet. Sådant ändrades sedan till att bli lån till möbler istället och även i övrigt blev bidragsprövningen till nya invandrare tuffare.

  Idag är det främlingsfientliga grupper som medvetet sprider vidare myter utan att berätta att bidragsreglerna även stramats åt för nya invandrare. Och har invandrare väl hamnat i socialbidragssystemet får de exakt samma bidrag som etniska svenskar.

  Bengt

  SvaraRadera
 13. Bengt:

  Mitt mål är inte att hindra folk från att uttrycka vissa åsikter utan att få dem att uttrycka dem i relevanta sammanhang och med ett tydligt ansvarstagande för vad de skriver. Den här typen av kommentarer följs så gott som aldrig upp av skribenten och det blir därför nästan enbart en metod att smeta ut sitt budskap över så stor yta som möjligt. Det är självklart bäst att bemöta dem på plats med sakliga argument, men många bloggare orkar inte med det eller använder osakliga argument istället. Därför vore det så klart bäst att bloggare och läsare hjälpte varandra att bemöta skräpet, men i den mån så inte sker tycker jag att det är bättre att radera det än att låta propagandan stå kvar obemött.

  Det är inte kul att vare sig skriva eller läsa bloggar och veta att det kommer att skrivas en massa ohederlig hatpropaganda som kommentar till knapp relevanta inlägg som man ständigt måste bemöta för att inte gynna hatarna. Om man blir demotiverad att skriva eller läsa pga fenomenet så är det bättre att man gör sig fri från det oket.

  SvaraRadera
 14. Johan

  Jag förstår vad du menar. Och jag håller med om att det är problematiskt att en del bloggare kanske inte har kunskap att bemöta den här typen av kommentarer och därför låter det vara kvar okommenterade.

  Och givetvis har man rätt att radera kommentarer som är helt off-topic. Men här handlade ju bloggposten om sd och även om intolerans, därför är det en tydlig koppling.

  Jag tycker inte själv att det skrivs mycket hatiska inlägg på den här bloggen. Tycker du själv att det är så många att du känner det är jobbigt besöka den här bloggen Johan?

  När man besöker min (eller Tor Billgrens) blogg får man krasst räkna med att det sprids en del intolerans. Poängen med min blogg är bl.a. att ge motargument.

  Men sedan är det en gräns givetvis. Jag har raderat ett fåtal kommentarer för att de varit för extrema.

  Bengt

  SvaraRadera
 15. Nejdå, jag tycker inte att det är jobbigt, nu. Jag tyckte det var jobbigt för några år sedan då jag inte var alls lika bekväm med att bemöta sånt här, och samtidigt upplevde att jag hade någon form av ansvar att läsa sådana inlägg och inte kände igen sådana inlägg som hatpropaganda förrän jag hade läst igenom dem helt. Kanske var folk i allmänhet mindre benägna att bemöta det då också.

  Men jag har som sagt utvecklats från den upplevelsen, trots att det var motigt och jag många gånger gav upp om att läsa politiska bloggar för att jag visste att där skulle vara så mycket hat. Jag vill att andra ska kunna komma till där jag är nu också, men samtidigt att de ska slippa genomgå samma process för att komma hit. Jag tror att många blir såpass demotiverade att det tar väldigt lång tid för dem att vänja sig vid klimatet, om de alls gör det, och det är synd när människor på det sättet hindras från att delta pga att några vill sprida sin propaganda till varje pris.

  SvaraRadera
 16. Johan

  Men jag vidhåller att det är få kommentarer här på bloggen som är hatiska. Och världen är tyvärr inte så tolerant som man skulle önska sig. Därför blir inte heller internet någon frizon för hat, rasism och HBT-fientlighet. Och jag tycker alltså som sagt att det är en bättre strategi att bemöta fördomar och villfarelser än att försöka tiga ihjäl dem. Det senare funkar inte.

  En viktig orsak till att Sverige blev betydligt homovänligare i mitten av 1990-talet var enligt min bedömning att man hanterade partnerskapsdebatten helt rätt. Man lät homofoberna får skriva insändare. Man lät dem tala till punkt. Men många kände också ett ansvar att bemöta intoleransen.

  Tyvärr har inte problemet med rasism och främlingsfientlighet hanteras lika väl. Tidigare har man ofta i Sverige slentrianmässigt stoppat varje kritik mot problem i det mångkulturella samhället med att kalla folk för rasister (i delar av media är det ännu så). Men har inte redovisat ärligt hur situationen är.

  Någon kanske invänder att Danmark som tillämpat fri debatt om "invandringsproblem" inte heller lyckats, där har problemen tvärtom förvärrats. Men som jag skrev tidigare räcker det inte med att släppa debatten fri, ledande politiker måste också känna ansvar att bemöta fördomarna och det har få gjort i Danmark.

  Men jag gör givetvis en bedömning av varje sådan här kommentar. En bra regel är att konstatera om det är möjligt att föra en debatt om det.

  Om någon skriver "araber är som apor" raderar jag meddelandet. För hur bemöter man sådant? Ska man försöka förklara att araber faktiskt är människor och inte apor? Skulle jag skriva det hade jag indirekt kränkt folk med arabiskt ursprung igen genom att skriva en sådan självklarhet.

  Bengt

  SvaraRadera
 17. Jag vill att man som bloggare ska kunna skriva inlägg utan att behöva känna ett tvång att bemöta fantasilöst förvrängda statistikuppgifter gång på gång. Att radera är den vanliga lösningen på det problemet men du belyser att det heller inte är oproblematiskt på ett bra sätt. Så vad skulle man annars kunna göra? Ett sätt är att förlita sig på andra människors kommentarer. Det är ett rätt så opålitligt medel, men kanske man kan förbättra det genom någon typ av samarbete mellan bloggläsare som delar information om vad de senaste hatargumenten grundar sig i för förvrängningar. Även tekniska lösningar på problemen skulle vara hjälpsamma för en sådan sammanslutning, just nu vet jag t.ex. inte hur man gör för att söka efter massproducerade bloggkommentarer, i google dyker det bara upp en kommentar i en tidning för ovanstående inlägg.

  Någon som vet något om tekniken eller vet några aktiva människor med koll på argumenten?

  SvaraRadera
 18. Nåja, nu kanske ”HBT-reformer” anses vara centralt bland diverse kulturradikala element men dessa är ju knappast Sd:s väljargrupp ändå så man får ju ha viss förståelse för att dessa frågor inte direkt står högst på deras prioriteringslista. Sen får man ju faktiskt göra skillnad på förargelseväckande åsikter och beteenden, yttrandefrihet är inte samma sak som frihet att få bete sig hur som helst. Att man inte vill tillåta de beteenden som offentligt utspelas på t.ex. den här gay-festivalen innebär ju inte samma sak som att man vill inskränka HBT-personers yttrandefrihet,
  http://www.zombietime.com/up_your_alley_2008/

  Sen borde kanske den kultur- och moralrelativism som övriga partier står för i ”mångkulturens” namn vara mer problematisk för just ”HBT-personer” än t.ex. att transsexuella inte får spara könsceller(!) I den identitetspolitiska hierarkin slår ju alltid etnicitet sexuell läggning om dessa kommer i konflikt, vilket de garanterat gör i det ”mångkulturella” samhället. De ”HBT-vänliga” vänstertyckarna och ”liberalerna” är ju oftast som bortblåsta när verklig homofobi förekommer bland medlemmar i någon ”utsatt” etnisk grupp. Att ens antyda att detta kan vara ett problem ”riskerar ju att gynna Sd” så då är det bäst att hålla tyst (ingen kritik mot Bengt Held, men han är knappast representativ).

  Sen är det rätt signifikativt att de som försvarar nuvarande invandringspolitik och mångkulturalismen inte kan uppvisa några som helst positiva totaleffekter av denna! I stället försöker man, i bästa fall, mörka, förringa och bortförklara de negativa effekterna som blir alltmer uppenbara …

  SvaraRadera
 19. Roger

  Att du placerar HBT-reformer inom citationstecken avslöjar din attityd till mänskliga rättigheter för HBT-personer och den demokratiska värderingen att alla medborgare ska ha samma rättigheter. Men att folk som dig inte prioriterar mänskliga rättigheter och allas lika rättigheter är väntat. Men det försämrar din trovärdighet i den här debatten.

  Jag vill påminna dig om att ca 70 % av svenska folket i olika opinionsmätningar de senaste åren är för en könsneutral äktenskapslag. tydligen är 70 % av svenska folket "kulturradikaler". Intressant.

  Jämför med att de kulturkonservativa partierna kd och sd fick 9.5 % i riksdagsvalet 2006 och sedan dess har deras gemensamma andel minskat till ca 8 % i de senaste opinionsmätningarna.

  Vem är det egentligen som är i majoritet och vem är en liten minoritet?

  Sedan har du svårt att hitta några "oacceptabla" bilder från gayparader i Sverige. Du blir så desperat så du länkar till en artikel om en festival i San Fransisco. Som INTE är en gayparad eller festival för HBT-gruppen generellt. Utan en festival för folk som gillar diverse fetisher.

  Den som publicerat bilderna skriver själv så här i ineldningen.

  "I am not claiming that the behavior depicted on this page is practiced by all members of the fetish or gay communitities, nor that they all universally approve of it.
  • I am not anti-gay, or anti-fetish, or anti-sex."

  Faktum är att allt som visas på bilderna har jag inga som helst problem att folk ägnar sig åt, vill folk ha oralsex, pissa på varann, vara nakna inför varann, onanera inför varann ska de ha rätt att göra det. I privata klubbar. Problemet är att de gör det offentligt i San Fransciso vilket jag menar inte är acceptabelt. Något jag skrivit även om det varit heterosexuella som ägnat sig åt det.

  Men tillbaka till Stockholm Pride. En del män visar sina nakna rumpor vilket tydligen provocerar en del manliga sd-sympatisörer. Men är det någon av er som hört manliga sd-sympatisörer på sina bloggar skriva hur hemskt det är att en del kvinnor visar sina rumpor vid karnevalen i Rio? Är det så enkelt att de där sd-killarna gillar det ena och blir halvkåta och därför accepterar det medan de inte accepterar om en del bögar i Stockholm blir halvkåta för att några män visar rumporna. Då är det ett tecken på hyckleri och dubbelmoral.

  USA som är det rikaste landet i Västvärlden är också det mest mångkulturella.

  Att många inom kultur och politiker prioriterar etnicitet före sexuell läggning och könsidentitet har jag redan skrivit om här på bloggen.

  http://bengtheld.blogspot.com/2010/06/etnicitet-fore-hbt.html

  Men det är väl inte någon som helst ursäkt för att sd ska vara emot HBT-reformer generellt?

  Två fel gör inte ett rätt.

  Notera att främlingsfientliga partier i Nederländerna är tydligt HBT-vänliga. Sd hade kunnat skaffa samma politik men de varken vill eller kan partiledningen göra eftersom de vet att många av dess lokalpolitiker är HBT-negativa. Hur ofta läser du någon sd-bloggare som skriver något positivt om samkönade pars rätt att bli respekterade i samhället?

  Bengt

  SvaraRadera
 20. Bengt,

  Här haglar halmgubberetoriken märker jag! Varför tillskriver du mig ståndpunkter som jag inte gett uttryck för? Tydligen så det tillräckligt att man använder citat-tecken för att man skall anklagas för att ”… inte prioriterar mänskliga rättigheter och allas lika rättigheter…”! Snarast är det ju DIN trovärdighet som försämras här …

  Vad jag hävdade var att HBT-reformer (titta inga citat-tecken! Jag har sett ljuset!) anses vara en central politisk fråga bland just kulturradikala element och tillåt mig betvivla att 70% av Sveriges befolkning anser att t.ex. frågan om könsneutrala äktenskap är bland de viktigaste politiska frågorna.

  Jag hävdade inte på något sätt att bilderna från San Fransisco skulle vara representativa för gay-parader i allmänhet. De vara bara för att illustrerar att det är en väsentlig skillnad på att ägna sig åt förargelseväckande beteenden, vilket man med fog kan säga att personerna på bilderna gjorde, och att framföra ev. förargelseväckande åsikter eftersom du verkade jämställa detta i din kritik av Erik Almqvist. Nu kan jag knappast förväntas ta ansvar för, försvara eller förklara allt som skrivs på Sd-bloggar, men att det t.ex. skrivs lite om just HBT tycker jag inte är så förvånande eftersom detta knappast är någon central fråga för partiet.

  Naturligtvis kan man tycka att det är ”fel” att Sd känner tveksamhet inför, eller är motståndare till, diverse HBT-reformer. Men frågan är ju här mer vilket som är mest ”fel” och det största problemet för HBT-personer? Valet står ju i praktiken mellan Sd och de etablerade partierna som oftast, i mångkulturens namn, blundar för, förringar och bortförklara verklig homofobi som kommer från ”utsatta” etniska grupper. Man kan ju hävda att Sd här står på HBT-personers sida pga. sitt motstånd mot mångkulturalismen, men faktum är ju att de är nästan de enda som gör det!

  Att du sedan kallar alla partier som på något sätt förespråkar en mer restriktiv invandringspolitik eller är motståndare till mångkulturalismen för ”främlingsfientliga” är väl ungefär lika seriöst som att beteckna alla liberaler som ”arbetarfientliga” eller att beteckna alla socialdemokrater som ”företagarfientliga” …

  SvaraRadera
 21. Roger

  1. Att du använder ordet HBT-reformer inom citationstecken avslöjar visst då något om dina attityder. Och det försämrar din trovärdighet i debatten.

  2. Du skriver att folk som har sex på offentlig plats inte ska jämföras med att demonstrera för en åsikt. Men vem har någonsin sagt det?

  3. Jag vidhåller att sd:s intoleranta budskap är ett större hot både mot barn och mot samhället är några nakna rumpor på ett lastbilsflak.

  4. Om nu mångkulturalism skulle var ensam orsak till homofobi kanske du kan förklara varför Sverige i decennier varit ett betydligt homovänligare land än Finland, både juridiskt och socialt.

  5. Jag skriver inte att alla partier som är för en restriktiv invandrings- och flyktingpolitik är främlingsfientliga. Du gissar. Och du gissar fel.

  Det kan du själv konstatera när du läser det jag skrev i en bloggpost för några dagar som kommentar till parlamentsvalet i Belgien.

  http://bengtheld.blogspot.com/2010/06/forluster-for-hbt-fientliga.html

  "Sedan tidigare har Flandern ett parti som jobbar för självständighet för regionen, Vlams Belang. De två nationalistpartierna har dock delvis olika profil. Båda är visserligen för en mycket restriktiv flyktingpolitik men Vlams Belang är även främlingsfientligt, HBT-fientligt och kritiskt till EU, medan N-VA generellt är för tolerans och är mycket EU-positivt."

  Även Tory i Storbritannien är för en mycket restriktiv flyktingpolitik, lika restriktiv som Sd i Sverige. Men David Cameron skulle ALDRIG får för att skriva en sådan hatartikel mot muslimer som Jimmie Åkesson gjorde i Aftonbladet förra hösten.

  Bengt

  SvaraRadera
 22. "Valet står ju i praktiken mellan Sd och de etablerade partierna som oftast, i mångkulturens namn, blundar för, förringar och bortförklara verklig homofobi som kommer från ”utsatta” etniska grupper."

  Du menar att homofobi från etniska svenskar inte är verklig? Berätta det för de många HBT-personer som är brottsoffer från etniska svenskar som hotat, skymfat och slagit dem. Homofobi är inget Sverige importerat vilket du tycks gissa. I hundratals år från att Sverige bildades fram till 1960-talet var nästan hela samhället homofobt.

  Bengt

  SvaraRadera
 23. Johan,
  jag håller faktiskt med dig. När man säger att man accepterar ett höjt tonläge för att alla ska få delta, skrämmer man istället bort andra. Personligen är jag emot att bemöta kränkande och/eller osakliga argument, även om jag ibland gör undantag. Att begära namn på den som skriver är ju många som gör för att hindra spam.

  Sen blir jag lite trött på folk som betvivlar fakta de får när inte själva orkat läsa på. 70%var för att människor ska få gifta sig med vem de vill. Barn tar inte skada av musik, dans, parader och att klä upp/"ut" sig. Tvärtom, de flesta barn brukar gilla det. Det är inget hot överhuvudtaget. Orättvisor och uttryck för särbehandling brukar däremot skapa oro. Sverigedemokraterna är det enda politiska parti i Sverige där det finns en organisation för avhoppare, organisationen Exit, precis som avhoppare från religiösa sekter. Det säger något om dem tycker jag.

  SvaraRadera
 24. Min uppfattning av SD´s syn på HBT är glasklar.
  http://expo.se/2007/48_2020.html

  SvaraRadera
 25. Några kommentarer till

  Roger

  Du behöver inte berätta för mig att många till vänster och en del liberaler hycklar och tiger om homofientlighet från muslimer medan de, med rätta, kritiserar kristen homofientlighet. Det har jag skrivit om igen och igen på min blogg. Vilket du borde veta som varit gäst här många gånger nu.

  Lästips

  "Hade HBT-rörelsen hyllat bild av Muhammed med halvstånd?"

  http://bengtheld.blogspot.com/2010/05/hade-hbt-rorelsen-hyllat-bild-av-naken.html

  Roger, du skriver om homofientlighet bland invandrare. Den ska givetvis fördömas precis som homofientlighet bland etniska svenskar. Men ännu värre är att en del politiker med invandrarursprung sprider homohat vilket du kan läsa här.

  http://bengtheld.blogspot.com/2010/05/schlagerkvall-vid-jesusmanifestationen.html

  "Även i Södertälje är kristna engagerade. En del av dem i Sverigedemokraterna. De flesta med invandrarursprung. Och för sd-politikerna där är garanterat inte främsta temat "Kärlek till alla". Tvärtom avslöjar Sydsvenska Dagbladet.

  Till höstens val har Sverigedemokraterna flera kandidater av irakiskt ursprung. Det ogillas av vissa sympatisörer. Enligt Nader Helawi (SD) får partiet snart sin förste muslimske medlem. Värvningsvapnet: motstånd mot homoäktenskap.

  – Fint va? Så fint!

  Nader Helawis (SD) röst dryper av ironi när han håller fram ett gammalt exemplar av Metro. Bilden han visar upp föreställer två glada kvinnor som omfamnar varandra vid ett altare. En regnbågsfärgad socialdemokratisk ros markerar avsändaren. Annonsen publicerades i samband med kyrkovalet.

  Tidningen är skrynklig och sliten. Helawi har använt den mycket de senaste månaderna. Han går runt i Södertälje och visar det förälskade kvinnoparet för troende människor, kristna och muslimer.

  – Vill ni ha det så här? frågar Nader Helawi dem han möter.

  – I så fall, fortsätt rösta på Social­demokraterna. Annars rösta SD.

  Det funkar. Bilden har hjälpt honom att värva massor med anhängare till SD. Nästan alla är religiöst konservativa, nästan alla har invandrarbakgrund.

  – Snart får Sverigedemokraterna sin förste muslimske medlem här i Södertälje. Han såg den här bilden och sa ”vilken äcklig bild!”.

  Är frågan om homosexuella ska få gifta sig en så viktig fråga? Ja, varför inte? kontrar Nader Helawi.

  – De förstör hela landet med sånt här, säger han och drar upp ännu en bild på ett kärlekspar från sin mapp: två män som pussas denna gång."

  Det här avslöjar tydligt att sd har problem med trovärdigheten i sin kamp mot homofientliga muslimer. Faktum är att sd i Svenska kyrkan har samma värderingar som muslimska samfund om könsroller, heteronormativitet och HBT-rättigheter.

  Extra tydligt blev det i äktenskapsdebatten där både vissa imamer och sd-politiker var rörande ense om att partnerskapslagen var ett bra alternativ för samkönade par.

  Bengt

  SvaraRadera
 26. Flickrummet

  Det är möjligt vi har olika bedömningar om hur generös policy man ska ha när det gäller udda kommentarer. För mig är själva poängen med att tillåta kommentarer att man även ska publicera sådant som man ibland själv ogillar inntehållsmässigt.

  Och jag vidhåller att det är bättre att bemöta fördomar i en fri debatt än att raderas och tysta människor.

  Bengt

  SvaraRadera
 27. Jag publicerar även HBT-fientliga kommentarer. Den bloggar som är emot att publicera rasistiska och främlingsfientliga kommentarer bör i konsekvensens namn även låta bli att publicera HBT-fientliga kommentarer. Båda sakerna är lika illa innehållsmässigt.

  Bengt

  SvaraRadera
 28. Bengt,

  1. Att du lyckas dra så långtgående slutsatser om mina åsikter utgående från ett citat-tecken är ju verkligen imponerande …

  2. I princip gjorde du den jämförelsen när du jämställde Erik Almqvists kritik av det som han ansåg vara förargelseväckande beteende från några deltagare i Pride-festivalen med de som vill hindra Sd från att framföra sina ”förargelseväckande” åsikter.

  3. Jaha? Nu kan man ju iofs anse att ” nakna rumpor på ett lastbilsflak” inte är något önskvärt utan att för den skull se det som ett stort hot mot samhället. Ett betydligt allvarligare hot mot samhället är nog i det här fallet den etniskt splittring och den kultur- och moralrelativism som är följden av mångkulturalismen.

  4. Nej, jag har inte hävdat att mångkulturalismen skulle vara ensam orsak till homofobi. Bara att den är orsaken till att man blundar för, förringar och bortförklarar den homofobi som förekommer bland ”utsatta” etniska grupper.

  5. OK, så ”främlingsfientliga” är alltså de som kritiserar/tar avstånd från islam och inte bekänner sig till mångkulturalismen?

  Jag har inte eller hävdat att det inte skulle finnas homofobi bland etniska svenskar, men blotta misstanken om detta hos en etnisk svensk är ju tillräckligt för ett enhälligt, offentligt fördömande från vänstertyckare och ”liberaler”. Samma personer som är som bortblåsta om betydligt grövre åsikter torgförs av någon från en ”utsatt” etnisk grupp.

  SvaraRadera
 29. Roger

  Vad är det för hemskt med nakna rumpor en gång om året i en parad? Eller en gång om året i en karneval i Rio? Blir du upprörd både av manliga och kvinnliga rumpor i parader och karnevaler? Eller är det bara de manliga rumporna som provocerar dig. Om du besöker ett omklädningsrum så får du också se ett antal manliga rumpor, vad är det som är störande då om det är på ett lastbilsflak? Varför inte lämna paraden om du inte gillar det? Eller du står kvar och tittar på mansrumporna för att du ska få chans att förfasa dig? :-)

  Och du borde väl själv kunna konstatera att det är en väsentlig skillnad med att folk är nakna i en stad och att de har sex och pissar på varann där. Jag har aldrig försvarat att folk ska få ha sex på lastbilsflak i gayparader. Utan kommenterat att jag tycker man ska accepterar nakna rumpor där precis som man får acceptera att sd sprider främlingsfienltighet på sina torgmöten. Det senare provocerar också många. Även om du tydligen inte är en av dem Roger.

  Att kritisera problem inom islam är en helt annan sak än att som Jimmie Åkesson stigmatisera och bunta ihop alla muslimer till en problemgrupp. De flesta muslimer är inte terroister eller för våld.

  När det gäller dubbelmoralen bland många till vänster och en del till vänster har jag som sagt skrivit om det många gånger. Varför ältar du det igen och igen när jag sagt jag håller med dig när det gäller den delen.

  Bengt

  SvaraRadera
 30. Bengt,

  Nej, jag har personligen inget större problem med att se vare sig kvinnliga eller manliga rumpor. Men har full förståelse för att andra kan ha det och ser inte offentligt uppvisande av rumpor som någon grundläggande rättighet som på något sätt kan jämföras med yttrandet av ”obekväma” åsikter.

  Om man nu tar avstånd från islams läror så är det ju självklart så att man ser anhängare till dessa läror som en ”problemgrupp”. Att inte göra det är ju lika svårt som att ta avstånd från kommunismen men samtidigt inte se kommunister som något som helst problem.

  Som jag skrev i mitt första inlägg är det inte var någon kritik av dig personligen, men att du nog faktiskt inte kan anses vara representativ här. Min poäng är att den dubbelmoral som uppvisas från vänsteranhängare och ”liberaler” i denna fråga har sin grund i just den identitetspolitik och mångkulturalism som du verkar stödja.

  SvaraRadera
 31. Bengt,
  jo, jag är enig i att var och en har rätt att bestämma policyn på sin egen blogg, visst det. Jag blir bara så provocerad, men jag ska nog hoppa kommentarsfälten till inlägg där jag vet att jag blir provocerad. Vi tycker olika om det där, det vet jag, och jag respekterar så klart att du har din åsikt.

  SvaraRadera
 32. Roger

  Jag vet många andra som delar min åsikt att man både kan vara för ett mångkulturellt samhälle (med demokratiska ramar) och vara konsekvent.

  Att bunta ihop alla muslimer till en problemgrupp är lika fel som att göra samma sak om kristna. Att kritisera islam och kristendomen som religioner är en annan sak. det är olika tolkningar inom alla relgioner.

  Och min poäng var att nakna rumpor är provocerande för vissa precis som obekäma åsikter men båda sakerna är tillåtna annars hade politsen stoppta det. Varför då gnälla om rumporna.

  Bengt

  SvaraRadera
 33. Oj mycket text. Men det började med att du hittade ett uttalande av Erik Almqvist som du störde dig på.

  Almqvist skrev inte att han ville förbjuda gayparader. Han ifrågasatte varför pridefestivalen tillåts.

  Det finns en lagparagraf om förargelseväckande beteende, och stora delar av Pridefestivalen skulle utan tvekan kunna fällas under den paragrafen.

  Pridefestivalen är ett vidrigt, översexualiserat spektakel som t.o.m. en del HBT-personer vänder sig starkt emot. Det argument jag främst hört är att de inte vill utpekas som gycklare och "freaks", vilket de menar är det intryck festivalen ger av HBT-personer. Jag är själv heterosexuell och hade absolut inte velat se någon motsvarande slags "heteropride"-festival som p.s.s. pridefestivalen reducerar människan till ett perverterat objekt för ytliga lustar.

  "Att bunta ihop alla muslimer till en problemgrupp är lika fel som att göra samma sak om kristna. "

  Gäller ditt resonemang bara religiösa grupper eller även politiska?

  SvaraRadera
 34. Bengt,

  Nej, det går inte att konsekvent stödja mångkulturalismen och samtidigt kritisera andra kulturella grupper för t.ex. homfoba /antisemitiska/rasistiska åsikter eller för att de t.ex. praktiserar patriarkal hederskultur/islambaserad extremism (så länge det inte handlar om våld) ty ”Vilka är egentligen VI att sätta oss till doms över andra kulturers sedvänjor och åsikter? Vi måste vara toleranta!”, ”Det är inte upp till OSS att välja ut vilka inslag i deras kultur som de får leva ut här. Även inslag som vi inte tycker om eller förstår måste vi faktiskt respektera och acceptera!” och ”Det är helt upp till dem att själva bestämma hur de lever, det är inget som VI får lägga oss i eller ens har rätt att ha synpunkter på!”.

  Gör du på något sätt skillnad på religiösa och politiska övertygelser? Blir du lika upprörd när t.ex. någon som ogillar kommunismen/nazismen ”buntar ihop” alla kommunister/nazister och ser de som ett problem som någon gör samma sak med muslimer/kristna?

  Nu var min poängen att man visst kan vilja förbjuda offentligt uppvisande av rumpor (även om jag själv inte vill det) utan att det på något sätt inskränker yttrande- eller åsiktsfriheten för de, HBT-person eller ej, som känner ett tvingande behov av att visa upp sina runpor i offentligheten.

  SvaraRadera
 35. Roger

  Jag har aldrigt sagt att det skulle vara en del av yttrandefriheten att visa sin rumpa på offentliga platser.

  Poängen var att folk nog bör acceptera även saker som är provocerande för vissa oavsett om det är nakna rumpor på ett lastbilsflak eller partier som sprider ett främlingsfientligt budskap på en skola.

  "Almqvist skrev inte att han ville förbjuda gayparader. Han ifrågasatte varför pridefestivalen tillåts."

  Det är nästan samma sak i praktiken. Om nu vissa delar av paraden vore förargeväckande juridiskt borde ju polisen fixa att de försvann och inte förbjuda hela paraden

  Patrik.

  90 % i Prideparaden i Stockholm är helt påklädda men det låtsas du inget om.

  Varför är det sällan eller aldrig någon av er som kritiserar gayparader som på sina bloggar fördömer karnevalen i Rio där många också visar sina nakna rumpor. Varför tycker ni inte det borde förbjudas.

  Det blir mycket tydligt att det är att det är gayparader som provocerar er när det gäller halvnakenhet.

  Varför är det sällan sd-politiker eller andra bloggare som kritiserar gayparader även kritiserar reklam där oftast kvinnor används i ett sexualiserat budskap och är lättklädda?

  Erik och Roger, kan ni länka till där ni kritisera sådant?

  Jag vidhåller att spridande av främlingsfientlighet skadar barn och är mer förargelseväckande än några nakna rumpor på ett lastbilsflak. Tänk om sd kunde nöja sig med att sprida främlingsfientlighet bara en gång om året från ett lastbilsflak i Stockholm, många hade gillat det.

  Men jag vill inte förbjuda varken gayparader eller sd-besök på skolor eller torgmöten.

  Bengt

  SvaraRadera
 36. Erik och Roger

  Om det bara är halvnakenheten som stör er och inte gayparader i sig, och om ni är så fina och neutrala när det gäller homo och hetero när det gäller parader.

  1. Är ni för en könsneutral äktenskapslag?
  2. Är ni för att samkönade par ska ha möjlighet att adoptera som olikkönade par?
  3. Är ni för att HBT-personer ska ha skydd av lagarna mot diskriminering och hets så länge de lagarna finns kvar?
  4. Tycker ni det är positivt att Svenska kyrkan viger homopar (ni gillar ju inte homofientligheten i de muslimska samfunden)?

  Var inte blyga. Är ni så positiva till bögar och lesbiska som ni låtsas har ni möjlighet att svara ja på alla fyra frågorna.

  Bengt

  SvaraRadera
 37. flickrummet:

  Trevligt att någon håller med. Precis, det är ett sätt att hindra spam, folk är välkomna att skriva genuina kommentarer som de är beredda att argumentera för men att bara massposta sin skit överallt är ett ohyfs. Jag får väl ta itu med att hjälpa folk till ökad medvetenhet om fenomenet när jag väl någon gång skaffar en blogg.

  SvaraRadera
 38. Bengt,

  "90 % i Prideparaden i Stockholm är helt påklädda men det låtsas du inget om. "

  På sätt och vis har du rätt. Eftersom de inte är föremål för kritik, så finns väl ingen anledning att prata om dem? Fokus ligger på det som är värt att kritiseras. Säkert passar många på att bara mingla lite och ta en öl under pridefestivalen, utan att ens komma i närheten av något förargelseväckande beteende. Det är dem väl unnat?

  Riokarnevalen må diskuteras den också, men den ligger ju trots allt utom Sverige. Jag har inte fördjupat mig i kritik mot t.ex. Pridefestivaler utomlands heller.

  "Varför är det sällan sd-politiker eller andra bloggare som kritiserar gayparader även kritiserar reklam där oftast kvinnor används i ett sexualiserat budskap och är lättklädda?"

  Jag upplever inte att sådant kritiseras mer sällan av sverigedemokrater än gayparader. Jag kan däremot tänka mig att ditt fokus faller ut lite olika, och att du därför har den uppfattningen.

  Du efterlyste SD-kritik mot annan nakenhet än homosexuell sådan. Håll till godo:
  http://www.sdkuriren.se/blog/index.php/hansson/2010/02/15/kulturpolitik_kraver_ansvarskansla

  Du nämnde den slitna klyschan "främlingsfientlig". Klarar du att definiera det begreppet?

  SvaraRadera
 39. Patrik

  Det är ju sant att sd kritiserat Serranoutställningen. Men där visade helnakna människor i sexuella situationer. Det var långt "värre" än några halvnakna människor i någon gayparad.

  Om nu sexualiseringen i samhället är ett problem enligt sd och orsakar "förargelseväckande beteende" varför kritiserar man i princip aldrig att det ofta är reklam med mycket lättklädda människor, främst kvinnor men ibland även män. Eller att bilar tydligen kört runt i Stockholm med reklam för porrklubbar och som haft bilder av halvnakna kvinnor.

  Det är ju tydligt att för att sd ska protestera mot bilder från "heterosammanhang" ska det vara mycket värre saker än när man protesterar emot gayparader.

  "Riokarnevalen må diskuteras den också"

  Vadå må diskuteras? Tycker du inte den borde anmälts för "förargelseväckande beteende"? Tycker du inte synd om stackars människor i Rio som måste se den där hemska karvevalen där kvinnor visa sina rumpor?

  Om det bara är halvnakenheten som stör dig och inte gayparader i sig, och om du är så finoch neutral när det gäller homo och hetero när det gäller parader.

  1. Är du för en könsneutral äktenskapslag?
  2. Är du för att samkönade par ska ha möjlighet att adoptera som olikkönade par?
  3. Är du för att HBT-personer ska ha skydd av lagarna mot diskriminering och hets så länge de lagarna finns kvar?
  4. Tycker du det är positivt att Svenska kyrkan viger homopar (du gillar nog inte homofientligheten i de muslimska samfunden)?

  Främlingsfientlighet är att sprida intolerans mot människor vars kultur är annorlunda än den svenska normen, att stigmatisera folk från etniska grupper för att de är annorlunda.

  Bengt

  SvaraRadera
 40. Bland det jag själv kritiserat inom ramen för pridefestivalen, är bl.a. motvilligheten att porta AFA från festivalen och "anarchopride", där det givits uttryck för rasism och hat mot heterosexuella. Det är enligt min uppfattning långt värre än Serranoutställningen.

  Jag kan som sagt inte se att SD skulle ha olika standards för kritik mot homosexuella resp. heterosexuella, vad beträffar sexualisering, objektifiering, pornografi m.m. Det är nu så att det inte finns någon heterosexuell motsvarighet till Pridefestivalen, iaf inte i Sverige. Hade det funnits så hade den bemötts av samma sorts kritik från SD's sida.

  "Vadå må diskuteras? Tycker du inte den borde anmälts för "förargelseväckande beteende"? "

  Har de ens en sådan lag i Brasilien? Exakt vilka inslag i Riokarnevalen syftar du på? När SD kritiserat Pride så har det i första hand gällt specifika inslag. Som en röd tråd genom din argumentation går annars att du verkar ha svårt att skilja på "halvnaket" och perverst.

  1. Ja, i bemärkelsen lika juridiska rättigheter för par. Kyrkovigsel är för man och kvinna. Kan inte de homosexuella ha en egen akt istället, eller råder brist på fantasi?
  2. Barn behöver föräldrar av båda könen, d.v.s. en mamma och en pappa. Nu blir det inte alltid så idealiskt och det får vi acceptera, men vid adoptioner finns möjligheter att styra till barnets bästa. Adopterade barn befinner sig oftast redan i en känslig och pressad situation. Samkönade föräldrar är enligt min uppfattning en kraftigt försvårande omständighet för barnets miljö, oansett deras personliga lämplighet som föräldrar. Om det ska vara totalförbjudet eller bara betraktas som en försvårande omständighet, har jag ingen fast uppfattning om, men principiellt är jag emot lagändringar där man inte har torrt på fötterna om innebörden.

  3. Lite märklig fråga. Alla människor skall betraktas lika enligt lagen. Därför är jag emot HBT-lagen. Men sålänge vi har lagar kvar måste de givetvis följas av vårt rättsväsende, annars begår de ju tjänstefel.

  4. Jag tycker samkönade kan ha en egen unik akt i kyrkan, som i väsentliga delar skiljer sig från vigselakten mellan man och kvinna, men som har samma förenande värde. Om svenska kyrkan tvingas viga samkönade p.g.a. politiska påtryckningar (vilket nu skett), så borde samma regler gälla för alla religiösa samfund (visst vore det lite intressant om moskéer tvangs viga homosexuella par, inte sant? :-) )

  Tack för definitionen. Då menar du således att Sverigedemokraterna inte är ett främlingsfientligt parti. Alternativt är du fördomsfull, dum och okunnig.

  SvaraRadera
 41. Patrik

  "Vadå må diskuteras? Tycker du inte den borde anmälts för "förargelseväckande beteende"? "

  Har de ens en sådan lag i Brasilien? Exakt vilka inslag i Riokarnevalen syftar du på? När SD kritiserat Pride så har det i första hand gällt specifika inslag. Som en röd tråd genom din argumentation går annars att du verkar ha svårt att skilja på "halvnaket" och perverst."

  Det är nakna rumpor i Riokarnevalen som i gayparaden i Stockholm. Och principiellt kvittar det väl om Brasiliens lag heter som i Sverige "förargelseväckande beteende" eller man kallar det något annat. Jag lovar det är förbjudet för folk att vara nakna på offentliga platser även där.

  Och det är du själv som blandar ihop halvnaket med perverst.

  Menar du gayparaden i Stockholm skulle vara mer pervers när det gäller nakenhet än karnevalen i Rio? Vilka "specifika inslag" syftar du på?

  ar du förresten besökt någon gayparad? Eller du bara gissar efter att ha sett 10 sekunder på TV som gillar visa de mest spektakulära delarna av paraden.

  "Tack för definitionen. Då menar du således att Sverigedemokraterna inte är ett främlingsfientligt parti. Alternativt är du fördomsfull, dum och okunnig."

  Nix, det är du som är fördomsfull, dum och okunnig som inte själv konstaterar att sd ägnar sig åt att stigmatisera människor som är annorlunda än den etniskt svenska normen.

  Vi har inte några specifika "HBT-lagar". Lagen om hets mot folkgrupp och lagar mot diskriminering har Sverige haft i decennier men det först senare som homosexuella och bisexuella, och ännu senare transpersoner fått skydd av de lagarna eller (för transpersoner) några av dem.

  Du vill inte att samkönade par ska ha rätt till samma typ av vigsel som olikkönade par. Trots att all forskning visar att barn i homofamiljer mår lika bra som andra barn så är du emot homoadoptioner. Kanske du har mer gemensamt med muslimska imamer än du själv gissat. :-)

  American Psyochological Association har sammanställt forskningen om barn i samkönade familjer.

  www.apa.org

  Använd gay lesbian som sökord på deras hemsida så hittar du rapporten.

  Bengt

  SvaraRadera
 42. Låt mig säga såhär. Om den här frågan har låg prio för mig i Sverige (vilket den har, även om jag har den uppfattning jag redogjort för), så har den i princip ingen prio alls vad gäller Brasilien. Riokarnevalen är dessutom en hyfsat intern angelägenhet för brasilianarna själva. Det är deras karneval. Låt dem bestämma vad som ska anmälas och inte. Du vill föra ner diskussionen på djupjämförelser för att försöka gömma Pridefestivalen bakom Riokarnevalen, men det duger inte för att avfärda berättigad kritik. Bemöt istället den sakkritik jag och andra har riktat mot pridefestivalen!

  "Och det är du själv som blandar ihop halvnaket med perverst. "

  Det är iaf du som tjatar om "halvnaket", och inte jag.

  "Eller du bara gissar efter att ha sett 10 sekunder på TV som gillar visa de mest spektakulära delarna av paraden."

  Jag har ju redan skrivit ovan om dem som passar på att ta en öl och umgås i folkvimlet. Det borde väl räcka för att bekräfta att det är specifika delar av pride jag kritiserar, och inte varenda människa som på något sätt befattar sig med arrangemanget.

  "Nix, det är du som är fördomsfull, dum och okunnig som inte själv konstaterar att sd ägnar sig åt att stigmatisera människor som är annorlunda än den etniskt svenska normen."

  Vem av oss har sett SD inifrån, du eller jag (som är aktiv i partiet sedan 2006)? Vem av oss är bäst på att bedöma vad SD verkar för, jag som sett partiet inifrån eller du som inte vet ett skit utan bara svalt etablissemangets stigmatiserande lögner mot politiskt oliktänkande?

  HBT-lagen ja... ursäkta felskrivningen, skulle stått HMF-lagen förstås.

  "Du vill inte att samkönade par ska ha rätt till samma typ av vigsel som olikkönade par."

  Jag ifrågasätter varför de måste kopiera den unika akten för man och kvinna. Men vår diskussion om det börjar bli ett ältande, och detta är i högsta grad ett i-landsproblem, det måste väl även du inse?

  "Trots att all forskning visar att barn i homofamiljer mår lika bra som andra barn så är du emot homoadoptioner."

  Källor? (säger man "all" forskning så får man ju vara beredd att hosta upp en hel del för att styrka det)

  "Kanske du har mer gemensamt med muslimska imamer än du själv gissat. :-)"

  En muslimsk imam har som rättesnöre en bok och en lära som förespråkar att homosexuella ska dödas. Du vill dra in mig i samma fåra bara för att jag sätter barns rättigheter före vuxnas och för att jag föredrar utformningsmässigt separata kyrkliga akter för samkönade resp. olikkönade par. Du är pervers, åtminstone i tanken.

  Jag ögnade rapporten, som knappast ger något alibi för att samkönade barnadoptioner skulle vara problemfria för barnet.

  SvaraRadera
 43. Patrik.

  Dina senaste kommentar var ännu mer enfaldig än tidigare.

  Du klarade inte av att läsa rapporten från APA innantill.

  Du klarade inte av att förklara vilka inslag i gayparaden i Stockholm som är värre än i karnevalen i Rio.

  Att även Bibeln är för dödsstraff för homorelationer är inget du vet om.

  Du är pervers, åtminstone i tanken.Och du argumenterar ganska enfaldigt. Var vänlig lämna min blogg. Att argumentera med dig är slöseri med tid.

  Bengt

  SvaraRadera
 44. jag lovar radera vad du än skriver här igen. Gnäll om censur och att jag är elak mot dig. Ja, jag är elak mot dig. Bort med dig här ifrån med dig.

  Bengt

  SvaraRadera
 45. Bengt,
  jag är mycket glad över att du fördömt attackerna mot oss Sverigedemokrater trots att du inte håller med om våra åsikter. Jag vet inte hur din mejlkonversation med Erik och Sven-Olof har sett ut, så jag kan inte säga så mycket om det. Dock tycker jag att det är viktigt att du inte slutar fördöma attacker på oss och andra politiska partier. Det handlar om demokrati och yttrandefrihet, vilket troligtvis är det viktigaste vi har i samhället.

  Mvh,
  Markus Wiechel
  SD Östergötland

  SvaraRadera
 46. Markus

  Efter det bemötande jag fått från sd:s kansli och vissa sd-politiker har jag förlorat intresset att skriva och fördöma attacker mot sd-möten. Även om jag ännu givetvis tycker det är fel.

  Bengt

  SvaraRadera
 47. Okej, det är synd, men till vilken nytta? Att inte skriva om det är indirekt detsamma som att säga att det är okej. Egentligen inte, men man blir då en del av alla de politiskt intresserade som ignorerar de hemskheter som händer i den politiska arenan i Sverige.

  Mvh,
  Markus

  SvaraRadera
 48. Men hallå Markus?

  Du menar att om du inte skriver och fördömer varje hatbrott mot bögar så betyder det att du accepterar det?

  bengt

  SvaraRadera