torsdag 10 juni 2010

Etnicitet före HBT.

Officiellt är alla typer av diskriminering lika allvarliga. Men i praktiken har det varit och är en rangordning där kön och etnicitet hamnar först och könsidentitet (och ofta även ålder) sist. Sexuell läggning har avancerat tydligt de senaste 10 åren men ännu är det inte lika prioriterat i den offentliga debatten som kön och etnicitet.

HBT-siten Qx har två nyheter som har koppling till den här typen av hyckleri.

Först att ansvariga för Madrid Pride har beslutat att en israelisk paradvagn inte får vara med i paraden.
Enligt uppgifter i tidningen Ynetnews har arrangörerna av Madrid Pride av "säkerhetsskäl" ställt in ett planerat deltagande i paraden av en israelisk paradvagn.

I kölvattnet av händelserna kring Ship to Gaza har arrangörerna av Madrid Pride låtit förstå att det planerade deltagandet av en paradvagn från Tel Aviv skulle skapa säkerhetsproblem, uppger Ynetnews.com.

Paradvagnen var planerad att bestå av lokala hbt-aktivister från Tel Aviv och var sponsrad av Israels utrikesdepartement.

- Vi beklagar det faktum att pride-arrangörerna i Madrid har valt att fokusera på frågor som inte alls har med communityt att göra, säger Mike Hamel, ordförande för den israeliska hbt-organisationen Aguda. Vår organisation var inbjuden som en icke politisk rörelse och detta är nu en missad möjlighet till dialog.
Först ska jag förtydliga att jag definitivt inte är okritisk emot Israel. Landet kränker allvarligt flera centrala mänskliga rättigheter, tillämpar kollektiv bestraffning etc. Tyvärr är det en del folk till höger som accepterar saker från Israels sida som de inte skulle accepterat från andra länder.

Men den generella tendensen, inte bara bland folk till vänster, i media och debatten i Sverige är att man är ensidigt fokuserad på Israel när man ska kritisera brott mot mänskliga rättigheter i Mellanöstern. Trots att Israel kanske är det land som är minst dåligt i regionen när det gäller att följa centrala rättigheter. Återigen, Israel är inte bra men minst dåliga.

I alla övriga länder i Mellanöstern förföljs och trakasseras HBT-personer, förtryck av kvinnor är ett allvarligt problem. Folk som kritiserar regeringen blir fängslade. Det blir ofta bara notiser i svensk media. Men när Israel, en demokrati som generellt respekterar jämställdhet och HBT-rättigheter, diskriminerar en etnisk grupp, palestinier, då blir det ofta helsidesartiklar. Givetvis ska den dåliga behandlingen av palestinier fördömas och skrivas om, men var är proportionerna i relation till förföljelsen av HBT-personer och kvinnor (och ofta även judar och etniska minoriteter) i övriga länder i regionen?

Att ansvariga för Madrid Pride säger nej till en israelisk paradvagn av "säkerhetsskäl" är inte annat än ynkligt. Det är samma feghet som många länder i Östeuropa använder för att stoppa gayparader. Och hur är det möjligt att ansvariga för en Prideparad ska straffa HBT-rörelsen från Israel när man vet att Hamas är för systemet i Iran där tusentals HBT-personer blivit avrättade de senaste decennierna.

Den andra qx-nyheten är att den homohatande artisten Beenie Man ska uppträda på konserthuset Kulturbolaget i Malmö.
Dancehallartistens Beenie Mans spelning på Kulturbolaget i Malmö upprör hbt-personer.
Nu planeras en demonstration i staden.

"I'm a dreaming of a new Jamaica, come to execute all the gays". Det är en av Beenie Mans textrader som fått malmöborna att reagera. I några av sina låtar uppmanar dancehallstjärnan till direkt våld mot homosexuella.

– Han sjunger att han vill döda mig och hälla syra i mitt ansikte. Det är hets mot folkgrupp, i stort sett uppmaning till folkmord, säger Kristian Pehrsson, som ligger bakom protesterna inför Beenie Mans spelning den 22 juni.
Om någon countryartist i USA hade sjungit om att döda alla svarta, judar och araber, är det någon som gissar att han fått uppträda på Kulturbolaget och andra konserthus i Sverige? Vi vet svaret.

Varför är det ännu en rangordning i Sverige där förföljelse och diskriminering av HBT-personer visserligen fördöms men inte lika tydligt och konsekvent som förföljelse och diskriminering mot invandrare och etniska minoriteter?


Uppdatering 1

Nya tidningsartiklar med koppling till HBT.

Jag har tidigare här på bloggen skrivit om partiernas HBT-åsikter i Nederländerna inför parlamentsvalet där igår. Dagens Nyheter, Svenska Dagbladet och Sydsvenska Dagbladet skriver att högerliberala VVD som väntat blev största parti. Främlingsfientliga PVV blev trea och fick preliminärt ca 15 %. Nederländerna är det enda landet i Europa där främlingsfientliga partier som PVV är tydligt HBT-vänliga och för homoäktenskap och homoadoptioner.

Världskulturmuséet har gjort en helomvändning och ska visa Elisabeth Ohlsson-Wallins konstutställning Jerusalem avslöjar Dagen. Det är positivt att de äntligen säger ja och inte viker sig för religiösa extremister.

Jag vill även tipsa om en bra debattartikel i Dagen. Det är Johan Nilsson, ordförande för Equmenia, Sveriges största religiösa barn- och ungdomsförening, som kritiserar de ungdomsföreningar som har "bekännelsekrav" för att få vara med där.


Uppdatering 2

Ska skriva mer om det holländska valet när de exakta siffrorna är redovisade och det kanske avslöjats vilka partier som ska bilda regering tillsammans.

Valets vinnare VVD kombinerar en ganska nyliberal ekonomisk politik med att vara för en mycket restriktiv flyktingpolitik (de har varit det i många år så det har inte med påverkan från Geert Wilder att göra). I sociala frågor är VVD dock generellt ultraliberala (droger, prostitution etc) och de är ideologiskt HBT-vänliga.

Oavsett om främlingsfientliga partiet PVV hamnar i regeringen eller inte blir nog asylpolitiken ännu mer restriktiv de närmaste åren med VVD som främsta regeringsparti. Det drabbar då givetvis även HBT-flyktingar. VVD är också negativa till reformer som kostar pengar, inte bara för HBT-gruppen utan generellt, vilket kan göra att det blir färre projekt mot HBT-fientlighet. Positivt med VVD är att de tydligare kritiserar religiös homofientlighet än kristdemokratiska CDA, som tidigare var största partiet i parlamentet.

16 kommentarer:

 1. Utan att iofs veta något om Madrid Pride, så föreställer jag mig att det i nuläget (Ship to Gaza) uppfattas som olämpligt att tillåta organisationer som *sponsras av den israeliska staten*. Om Madrid Pride däremot rent allmänt avvisar israeliska organisationer så är det naturligtvis missriktat och djupt problematiskt.

  "I alla övriga länder i Mellanöstern förföljs och trakasseras HBT-personer"

  Nja, i Libanon skiljer sig inte HBT-personers situation från situationen i Israel. Nyansera till "de flesta" övriga länder i Mellanöstern så har du otvivelaktigt helt rätt.

  SvaraRadera
 2. Mikael

  Du har helt rätt i att det kanske är problematiskt (politiskt) att Israel som land sponsrar deltagandet men det är nog inte så att paradvagnen ska ha en skylt med "sponsrad av Israels regering". Varje vettig människa borde väl veta att bara för att man viftar med en israelisk flagga i en parad måste man inte gilla landets regering. Skulle svenska bögar och flator vifta med svenska flaggan hade det inte heller betytt att varenda en av dem hylla Fredrik Reinfeldt som statsminister.

  När det gäller Libanon håller jag med om att situationen är bättre än övriga arabländer om vi talar om Beirut. Men även där riskerar gayställen trakasserier från polisen och de kan inte skylta öppet med Regnbågsflaggor som man gör i t.ex. Tel Aviv. Inte heller har man haft någon gayparad som man länge haft i bl.a. Jerusalem. Visst är situationen betydligt svårar för bögar och lesbiska i Libanon än i Israel. Men bättre än i övriga arabländer. Jag skulle nog jämföra Libanon mer med situationen för HBT-personer i Turkiet.

  Bengt

  SvaraRadera
 3. Israels sambolag gäller även samkönade par som har möjlighet till adoptioner och inseminationer vid kliniker. Landet erkänner homoäktenskap från andra länder. Israel har en lag mot diskriminering pga sexuell läggning inom arbetsmarknaden. Inget av det här har Libanon.

  Men jag håller som sagt med om att ordet "förföljer" inte är motiverat för situationen i Libanon. HBT-personer är diskriminerade där och ibland trakasserade, men inte förföljda.

  Bengt

  SvaraRadera
 4. Bra påpekanden du gör ang Israel och Beenie Man. Undrar om vi får se några demonstrationer utanför KB. Inte lär det vara de sk "alternativa" Möllanungdomarna som ställer upp i så fall.

  Det är ju så här:
  Beenie Man är svart (neger enligt gammaldags begriplig terminologi, han är alltså inte bara svart i skinnet utan negroid). Han är också ett homofobiskt svin.
  Israelerna som vill delta i prideparaden i Madrid är hommovänliga, men de är också israeler och israeler är är svin även om de är homosexuella.

  Denna logik ger syntax error i skallen på det politisk korrekta packet och de vänstervridna revolutionsromantikerna, och man väljer, precis som du påpekar, att rangordna och diskriminera för att göra "saken" enkel och hanterbar även om man är lågbegåvad. Man väljer (enligt rasistisk logik) att ge Beenie Man fri lejd eftersom han är neger, man väljer att stoppa det israeliska deltagandet i Madrid eftersom de är israeler (en del gör nog det även pga att de är judar, men det är ju inget man skyltar med).

  Jag är en vit, medelålders, heterosexuell man och jag kan inte bli kränkt eller diskriminerad. Jag skall bara betala och hålla käft.

  SvaraRadera
 5. Nyheten om Madrid Pride innebär att homosexuella där diskriminerar andra människor pga sexuell läggning och förnekar alla människors lika värde. Sådant anses i debatten som brott mot demokratins grunder och bör leda till att Madrid Pride utsätts för någon form av sanktioner. Att det skulle handla om att israelerna är just israeler gör bara att det blir dubbel diskriminering: både sexuell och etnisk (och även religiös ifall israelerna är judar). HBT-rörelsen är därmed icke-demokratisk.

  SvaraRadera
 6. Din koppling mellan att allt som Madrid Pride gör är representativt för HBT-rörelsens verkar något desperat. Att jag, som också är en del av HBT-rörelsen, kritiserade det är väl ett tecken på alla som är HBT inte håller med om det.

  Men kanske du även tycker att kapningen av Ship of Gaza (som fått berättigad kritik av FN och EU) betyder att den "judiska rörelsen" är icke-demokratisk.

  Var får ni extremister allt ifrån?

  Bengt

  SvaraRadera
 7. Extrem tolkning? Inte värre än konstnärer som smutskastar religioner pga vad vissa som bekänner sig till religionen håller på med.

  SvaraRadera
 8. Är det Ohlsson-Wallin du syftar på? Du menar när hon förtydligar homofientligheten inom islam, kristendomen och judendomen så smutskastar hon religionerna. Nej, ansvaret för religiös homofientlighet har de som är homofientliga, inte de som avslöjar homofientligheten. Inte någonsin har Ohlsson-Wallin (som själv är kristen för övrigt) sagt att alla muslimer, kristna och judar är intoleranta.

  Bengt

  SvaraRadera
 9. anonym

  Det är en mild sak att någon "smutskastar" religioner. Det är mycket värre när någon skadar och kanske tom dödar individer eftersom de på något sätt tror sig ha mandat från sin religion/ideologi att göra så.

  Detta är j-t viktigt att hålla detta klart för sig. Det visar inte minst fallet Lars Vilks där tom en del svenska icke-muslimska debattörer anser att det är viktigare att inte kränka sk "religiösa känslor" (löjliga anspråk är väl ett bättre ord) än att människan Lars Vilks inte skadas och kanske dödas.

  Man måste lära sig att prioritera rätt mellan människa och idéer. Detta tror jag att den moderna kristendomen förespråkar och jag vet att humanismen gör det (därav namnet).

  SvaraRadera
 10. "Detta tror jag att den moderna kristendomen förespråkar"

  Generellt i Europa ja. Men i Östeuropa har kristna samfund försökt stoppa fredliga demonstrationer för HBT-rättigheter med argumentet att det "kränker" ett land som är kristet.

  Och i Afrika har många kristna samfund varit engagerade för att behålla förbudslagar mot homorelationer och en del har tom gett sitt stöd åt förslaget i Uganda om dödsstraff för vissa typer av homorelationer.

  Visst är situation ofta värst i en del muslimska länder för homosexuella man faktum är att majoriteten av de ca 80 länder som har totalförbud mot homorelationer är kristna, de flesta i Afrika.

  Bengt

  SvaraRadera
 11. Tilläggas kan att ett av de mest HBT-vänliga länderna i Europa är - det muslimska Albanien.

  SvaraRadera
 12. Mikael

  Nja, det där är inte sant. Befolkningen i Albanien är generellt lika homofientlig som folk i de kristna länderna på Balkanhalvön.

  Däremot stämmer det att Albaniens parlament i enighet röstat ja till en lag som förbjuder diskriminering p.g.a. sexuell läggning och könsidentitet. Landet har därmed de HBT-vänligaste lagarna på Balkanhalvön näst efter Slovenien och Kroatien som har partnerskapslagar. Albanien är bl.a. juridiskt HBT-vänligare än både Italien och Grekland som är traditionellt "västländer".

  Men i konkurrensen med de flesta länder i Västeuropa hamnat Albanien långt ner. Men de ska å andra sidan kanske inte främst jämföras med länder som Sverige utan med sina grannländer.

  Bengt

  SvaraRadera
 13. @mikael åhman

  "Tilläggas kan att ett av de mest HBT-vänliga länderna i Europa är - det muslimska Albanien. "

  Syftar du på Albaniens anpassing till EU? Jag antar att du gör det, för du kan ju knappast syfta till den faktiska situationen. Citerar Thomas Hammarberg via QX:

  "Situationen för hbt-personer i Albanien uppmärksammades i en rapport i juni 2008 från Europarådets kommissionär för mänskliga rättigheter Thomas Hammarberg. Enligt denna rapport utsätts hbt-personer i Albanien rutinmässigt för ”intolerans, fysiskt och psykiskt våld och ses av många som personer som lider av en sjukdom”. Hammarberg föreslog en rad åtgärder Albanien borde vidta för att förbättra situationen för hbt-personer."

  Det är nog viktigt att skilja på den officiella hållningen och de rådande strömningarna hos folket. Jag uppfattar att snarare att Sverige är ett av Europas "mest HBT-vänliga" länder. Det finns även här obehagliga strömningar hos befolkningen, men bara sedan 70-talet (alltså mindre än 40 år) har jag utifrån mitt heterosexuella perspektiv märkt en enorm skillnad både "mellan skål och vägg" och i det offentliga.

  De homosexuella personer jag känner berättar däremot att i vår hemstad, som ingår i ett stort misslyckat mångkulturexperiment, så riktas trakassarier mot dem pga deras sexuella läggnig. Dessa kommer till 99% från personer från MENA-länder. Det handlar då inte om judar som trakassaserar, däremot utsätts även de för trakasserier från samma grupper.

  SvaraRadera
 14. @bengt held

  En sak har jag lärt mig som ateist (egentligen nonteist, men få vet vad det betyder så vi säger ateist), och det är att även om det finns mycket skräp och ondska som kristendomen vilar på, och att det egentligen är bättre att förkasta hela klabbet och skapa en etik bredvid detta ideologiska barlastkomplex (ungefär som man borde göra Microsoft Windows - programmera om skiten från grunden), så skall man INTE jämföra kristendomen rakt av med islam. Det går helt enkelt inte att bortse från reformationens och upplysningens effekter då det gäller kristendomen, och bristen på motsvarande då det gäller islam.

  Jag överlåter teologin åt de troende, men det är inte en framkomlig väg att låtsas som att kristendomen inte är en del av mitt kulturarv, medan islam i praktiken knappast alls är det (man överdriver ofta starkt islams betydelse som kulturbärare och kulturkuvös).


  Det är sant att man kan agera intoleransens apostel med kristendomen och bibeln som grund, men det är ett faktum att denna tillämpning är stakrt utmanad och angripen både inom kristendomen och i de kulturer kristendomen dominerar (USA är ett bra exempel), på ett sätt som vi ännu knappast sett exempel på inom islam (förutom en del små undantag, tex Irshad Manji och Mushin Hendricks).

  SvaraRadera
 15. LP

  Nu vet jag inte vilken stad du bor i men det är givet att homofientligheten är värre i vissa invandrartäta förorter än i Sverige generellt.

  Men det är också viktigt att konstatera att det parti som främst kritiserat det, Sverigedemokraterna, själv inte jobba för HBT-tolerans. Tvärtom så skrev man i sitt partiprogram (som gällde till 2003) att media ska kritiseras för att de "förhärligar den homosexuella livsstilen". Och ännu idag är sd emot en könsneutral äktenskapslag och homovigslar i Svenska kyrkan.

  Faktum är att sd:s kyrkopolitiker och imamer från de muslimska samfunden skulle ha (om de möttes) många gemensamma värderingar när det gäller kärnfamilj, könsroller, heteronormativitet etc.

  Bengt

  SvaraRadera
 16. Lp

  "Det går helt enkelt inte att bortse från reformationens och upplysningens effekter då det gäller kristendomen, och bristen på motsvarande då det gäller islam"

  Du har delvis rätt i din analys. Islam skulle behöva den reformation och upplysning som spred sig i de flesta delar av det kristna Europa från 1700-talet och framåt. Men det är även tydligt att den där upplysningen inte nått delar av den kristna högern i USA eller många kristna samfund i Afrika. Världen är inte svart-vit.

  Bengt

  SvaraRadera