söndag 13 juni 2010

Islands parlament har enigt röstat ja till en könsneutral äktenskapslag.


Island blir inte det första landet med en könsneutral äktenskapslag. Men däremot har det aldrig tidigare hänt att ett parlament i enighet röstat ja till en sådan lag. Men i parlamentet i Reykjavik i fredags blev siffrorna 49-0 till förslaget om homoäktenskap.

Det betyder att inte bara alla ledamöterna från regeringespartierna (ett socialdemokratiskt och ett vänstersocialistiskt parti) röstade ja utan även samtliga från oppositionen (ett högerparti och två liberala partier). Precis som i Sverige och Norge får religiösa samfund rätt att viga samkönade par men blir inte tvingade till det.

Från en artikel i Dagen.
En majoritet av befolkningen har enligt opinionsmätningar varit positiv, men isländska kyrkan har motsatt sig samkönade äktenskap.

Sedan 2006 kan homosexuella par adoptera barn.

Islands statsminister Johanna Sigurdardottir är lesbisk, den första öppet homosexuella regeringschefen i världen.

Island blir det nionde landet i världen med en jämlik äktenskapslag.

På tal om den kristna tidningen Dagen så har tidningen senaste dagarna fått berättigad kritik för att man inte accepterat en annons (bilden till den här bloggposten) från Riksförbundet Ekumeniska grupperna för kristna hbtq-personer (Riks-EKHO) om ett ungdomsläger för kristna ungdomar.

Elisabeth Sandlund, ansvarig utgivare för tidningen, kommenterar själv beslutet så här på dess ledarblogg.
En annons för en organisation som bejakar och uppmuntrar utlevd homosexualitet skulle, bedömer jag, vara stötande för stora delar av Dagens läsekrets som har en annan uppfattning i den frågan. Formuleringen i annonsen "30 års kamp i kyrkorna lönar sig" förstärker intrycket. Dagen har uttryckt uppfattningen att den kamp som lett till att Svenska kyrkan numera viger även samkönade par inte är något att glädja sig åt, utan att sörja. Det är en hållning som många av våra läsare delar.
Först måste det förtydligas att varje tidning givetvis har rätt att neka vissa annonser. Debatten handlar inte heller främst om yttrandefrihet, ingen har någon automatisk rätt att få något publicerat i en tidning varken på debattsidor eller på annonsplats.

Däremot avslöjar beslutet hur homofientlig ansvariga för tidningen Dagen är. Det är både ryggradslöst och ynkligt av dem att skylla på vissa läsare. För det är verkligen att idiotförklara tidningens prenumeranter när Sandlund resonerar som hon gör. Som om konservativt kristna generellt skulle ha så dåligt självförtroende att de inte skulle kunna läsa en annons i Dagen om ett kristet ungdomsläger för HBT-personer.

Intressant är också att Sandlund fått för sig att en tidnings ledarredaktion måste vara eniga om budskapen i varje annons. Aftonbladet publicerar annonser för borgerliga partier varje valrörelse och Expressen för röd-gröna partier. Trots att respektive tidnings ledarredaktion har andra politiska värderingar.

Mitt tips är att Sandlund gjort sin tidning en otjänst. För det första har det orsakat massor av gratisreklam för EKHO:s ungdomsläger i de största tidningarna i Sverige. För det andra ger det Dagen bad-will eftersom det skadar dess ambition att vara en nyhetstidning och inte någon tidning som bara vänder sig till folk i Pingströrelsen som är dess främste ägare.

Till sist en mycket positiv nyhet. Jag skrev häromdagen på bloggen om att Kulturbolaget (KB) i Malmö planerade en konsert med Beenie Man senare den här månaden. Men nu har Totte Lundgren, ansvarig för KB, ändrat sig avslöjar Sydsvenska Dagbladet.

Konserten med den kontroversielle artisten Beenie Man ställs in. Orsaken är ett uppror på Facebook mot dancehallstjärnans homofoba texter.

Den jamaicanske reggaeartisten Beenie Man skulle ha spelat på KB den 22 juni. Konsertbokningen har orsakat starka protester, eftersom Beenie Man i flera låttexter uppmanar till våld mot homosexuella. Bland annat sjunger han att lesbiska kvinnor ska hängas. Klubbarrangören
Kristian Pehrsson reagerade genom att starta Facebookgruppen ”Inga homofober på våra scener!”

– Jag kände att det fick vara nog med att Malmö för tredje gången på ett år tar hit en artist som uttryckligen är extremt homofobisk. Texterna handlar om att döda bögar och flator på alla möjliga tänkbara sätt. Det är inte okej. Jag tycker inte om att folk stödjer artister som sjunger att de vill att jag ska mördas, säger Kristian Pehrsson.

De andra artister han syftar på är Sizzla och Buju Banton som båda spelat i Malmö det senaste året. I samband med Sizzlas spelning arrangerade Kristian Pehrsson en hångelmanifestation utanför konsertlokalen. Denna gång kände han till konserten i god tid och ville göra något mer. Folk har uppmanats att riva ner affischer på stan. En del affischer har klistrats över med lappar där det står ”Inställt p g a homofobi”. Det har även dragits igång mejlbombningar av både KB, konsertarrangören Reggaewarriors och biljettdistributören. Och det lyckades.....

Själv tycker han dock inte att det är rätt väg att förbjuda artisterna att komma hit och spela. Totte Lundgren
vill hellre att frågan diskuteras öppet direkt med artisterna.

– Jag tycker att hbt-rörelsen borde bjuda in eller ta en debatt för att försöka påverka artisterna och visa hur det ser ut i vår del av världen. Sen måste man vara medveten om hur det ser ut i deras samhällen, säger han.

– När Beenie Man uppträder i Uganda, som också är ett homofobiskt samhälle, sjunger han de här låtarna, men när han är i Europa gör han inte det.

Totte Lundgren understryker att han inte delar artistens åsikter.
Det är väl fint Totte att du inte delar Beenie Mans attityd att homosexuella borde mördas. Vad bra att du sa det så vi vet hur humanistisk du är. Man kunde annars förvänta sig att du skulle kallat homohatet för vad det är, vidrigt och inte acceptabelt. Men kanske du beter dig så även när du ska kommentera nazisternas judeutrotning på 1930-talet i Tyskland. "jag delar inte nazisternas åsikter att judar bör mördas".

Sedan är det fascinerande att du tycker HBT-personer ska ha en dialog med en människa som sprider budskap om att mörda bögar och lesbiska. Hade du haft något vett hade du konstaterat att det är lika absurt som att föreslå att judar ska ha en dialog med fascistgrupper som vill mörda dem.


Uppdatering 1

För att konstatera vilket hyckleri Elisabeth Sandlund och tidningen Dagen ägnar sig åt kan man läsa vad hon själv skrev som kommentar augusti 2009 till att tidningen Nationell idag kanske skulle få presstöd (vilket den senare också fick) och att s-riksdagsledamoten Helen Petersson kommenterat att det inte är konstigare att ge Nationell idag presstöd som en kristen tidning som Dagen trots att ingen av dem fungerar som vanliga dagstidningar.
Men så oproblematiskt som Helen Petersson vill framställa det är det knappast om skattemedel används till att finansiera utgivningen av tidningar med ett innehåll som strider mot grundläggande värderingar i samhället.

Presstödet är satt under luppen just nu av andra orsaker. Kanske vore det berättigat att passa på att diskutera om en "demokratiparagraf" skulle behövas i regelverket och hur den i så fall skulle utformas.
Om en annons för ett ungdomsläger för kristna HBT-ungdomar inte är förenligt med en tidnings policy så bör man granska om Dagen följer grundläggande värderingar i samhället. Att respektera alla oavsett etnicitet, sexuell läggning etc är en central demokratisk värdering. Tydligen tycker Dagen också det när det gäller etnicitet men inte när det gäller sexuell läggning. Något som givetvis är hycklande.

Men samma konservativa kristna som klagar på att "pk-etablissemanget" försöker styra dem när det gäller HBT har ofta själva inte något emot att vara en del av samma "pk-etablissemang" i den kritik som, med rätta, förs fram mot främlingsfientliga grupper.

2 kommentarer:

 1. Dagen gjorde naturligtvis till 100% rätt utifrån deras läsekrets. Läsekretsen skulle, med all rätt, ta en annons som de facto kritiserar den teologi som Dagen trots allt företräder, som en ren förolämpning.

  Annonsen säger ju "30 års kamp i kyrkorna lönar sig". Detta kan man se som en ren utmaning emot gängse teologi om homosexualitet i te x pingströrelsen. Alltså "en ren förolämpning och en utmaning" som en pastor sa när han såg texten.

  MEN utan den texten tycker jag personligen att annonsen inte var utmanande på något sätt, men med texten så är den faktiskt det.

  Men för att förstå det så måste du också förstå hur man tänker i djupt konservativa, protestantiska sammanhang, annars missar du varför annonsen faktiskt omöjligt kunde tas med.

  OM Dagen hade tagit in den, ja då hade det varit en sensation och Elisabeth skulle med all sannolikhet blivit sparkad ögonaböj......

  /Bilbo H.

  SvaraRadera
 2. Hej Bilbo!

  Du resonerar som om Dagen är en tidning för Pingstörelsen. Poängen är att Dagen försökt vända sig till kristna generellt. Då får man acceptera en viss pluralism bland läsarna. Som jag skrev skadar det den ambitionen att neka publicera annonsen från EKHO.

  Och ärligt talat borde väl en konservativt kristen kunna tåla att läsa "30 års kamp i kyrkorna lönar sig". Vanliga dagstidningar innehåller ofta också annonser som vissa tycker är fula, omdömeslösa, fåniga etc. men efter att konstaterat det byter man sida i tidningen och struntar i det. Om nu Dagenläsarna blir provocerade av en sådan egentligen oskyldig annons borde de kunna göra detsamma.

  Bengt

  SvaraRadera