torsdag 24 juni 2010

Sverigedemokraterna i Karlstad vill förbjuda gayparad.

RFSL-Ungdom i Karlstad och föreningen BFree arrangerar årets Värmland Pride 10 juli . Men det är tydligen kontroversiellt att i Karlstad demonstrera för mänskliga rättigheter för HBT-personer.

Från en artikel 15 juni i Nya Wermlandstidningen.
Under helgen dödshotades ordföranden för RFSL:s ungdomsdistrikt i Värmland av en man som ville stoppa årets pridefestival i Karlstad. Hotet är polisanmält....

Årets pridefestival blir den tredje i ordningen. I fjol var det lugnt men 2008 greps ett tiotal personer av polisen efter bråk mellan två skilda politiska grupperingar, som själva inte deltog i paraden. Då hade paraden föregåtts av diskussioner på olika forum på nätet om att paraden skulle stoppas.
Det är tragiskt med den här typen av hot men det gör det bara ännu viktigare att så många som möjligt som kan vara med är i Karlstad 10 juli. Positivt är att ansvariga politiker i Karlstad kommun är tydliga både när det gäller stöd till Värmland Pride och fördömer hoten.
I år satsar man ännu hårdare på festivalen och stödet från kommunen är också större den här gången. Det kommer att pågå olika aktiviteter under hela dagen i samarbete med Uno, Ungdomens hus, där det blir föreläsningar, workshops och konserter.
Från en artikel idag i Nya Wermlandstidningen.
Nyligen dödshotades ordföranden för RFSL:s ungdomsdistrikt i Värmland, av en man som ville stoppa årets Pridefestival i Karlstad.

Det har fått kommunpolitikerna att reagera. I ett gemensamt uttalande tar företrädarna från alla sju partier i kommunstyrelsen avstånd från dödshoten.

– I Karlstads kommun ska alla känna sig välkomna oavsett etnisk tillhörighet, hudfärg, kön, språk, religion och sexuell läggning. Att med hot och våld sätta dessa grundläggande mänskliga rättigheter ur spel är oacceptabelt, skriver politikerna....

Öppenheten och toleransen måste värnas, säger kommunalrådet Lena Melesjö Windahl (S) till NWT.

– Jag hoppas också att alla som har möjlighet deltar i manifestationen, att visa att man inte tolererar hoten.
Men Sverigedemokraterna i Karlstad har en annan attityd tydligen.
– Vi tycker absolut inte om den här Pridefestivalen. Homosexualitet är ett avvikande beteende, som är emot min moral, säger fullmäktigeledamoten Erik Braunerhielm (SD)....

Men kommunfullmäktiges åttonde parti, Sverigedemokraterna, har på sin lokala hemsida pekat ut kampen mot Pridefestivalen i Karlstad som en prioriterad fråga under nästa mandatperiod. Partiet skriver att man vill ”sätta stopp för detta märkliga arrangemang med blottande människor, vars enda syfte är att visa upp sig offentligt.”

Erik Braunerhielm understryker dock att partiet inte ställer upp på våldshandlingar.

– Vi håller inte på med dödshot och sådana dumma saker, säger han.

Finns det risk att ni piskar upp en hotfull stämning, genom att gå till val på motståndet mot festivalen?

– Nu är vi ett litet parti, men det kan vara så, tyvärr. Men vi är inte för våld eller dödshot. Vi är för gamla för det, i alla fall jag, säger Erik Braunerhielm
Det är givetvis helt absurt och oacceptabelt att Sverigedemokraterna i Karlstad vill inskränka demonstrationsfriheten, en av de viktigaste rättigheterna i en demokrati. Erik Braunerhielms resonemang hade varit komiskt om det inte handlat om en så allvarlig fråga. Som om hans "privata moral" ska avgöra vad andra ska ägna sig åt eller demonstrera för.

Tack till Magnus för nyhetstipset. Om ni andra läser något som kan vara av intresse för den här bloggen är det kul om ni tipsar om det.

Uppdatering 1

Svenska Dagbladet avslöjar idag att flera kandidater för Sverigedemokraterna i kommun- och landstingsval är utländska medborgare. Trots att partiet vill förbjuda utländska medborgare att rösta och kandidera till den typen av politiska församlingar.

Givetvis har sd en poäng i att ett parti har rätt att följa ett regelverk även om man vill ändra det. Men för det första förstår jag inte varför det är viktigt att avskaffa rösträtten till kommun- och landstingsval för utländska medborgare (de ska ha bott några år i landet idag för att få rösträtt om de är från ett land utanför EU). Att kräva medborgarskap för att få rösta i riksdagsval kan motiveras med lojalitet mot ett land när man avgör bl.a. utrikes- och försvarspolitik. Men de argumenten gäller ju inte vid övriga val. Syftet tycks främst vara att försämra generellt för gruppen utländska medborgare.

Och indirekt säger Sverigedemokraterna med sitt förslag att deras egna lokala politiker som inte är svenska medborgare inte heller är lämpliga som kandidater. Annars hade ju partiet varit för att de skulle få behålla rätten att rösta och kandidera i de valen.

8 kommentarer:

 1. Mer info om Sverigedemokraterna och homofobin. TOMMY HANSSON i Södertälje.

  http://ligator.wordpress.com/2010/06/24/sverigedemokraterna-bogfobin-och-det-bisarra-fallet-tommy-hansson/

  SvaraRadera
 2. Bengt, som vanligt mycket intressant läsning! Tack för det :)

  SvaraRadera
 3. Sexfestival på gator och torg bör väl ändå inte vara någon medborgerlig eller mänsklig rättighet. Om homofilerna i stället genomförde en normal demonstration skulle nog inget demokratiskt parti vilja stoppa dem.

  SvaraRadera
 4. brtkrbzhnv: Det är inte heller nu något sant demokratiskt parti som vill stoppa festivalerna.

  SvaraRadera
 5. Brtkrbzhov

  Om det varit en "sexfestival" där folk promenerar om kring nakna mitt i stan hade nog alla partier varit emot det. Något säger mig att du aldrig sett någon gayparad.

  Bengt

  SvaraRadera
 6. Ska man behöva simma över Öresundsbron för att man var emot brobygget?

  SvaraRadera
 7. Hej Kristian!

  Jag citerar det jag skrev om det i bloggposten.

  "Givetvis har sd en poäng i att ett parti har rätt att följa ett regelverk även om man vill ändra det. Men för det första förstår jag inte varför det är viktigt att avskaffa rösträtten till kommun- och landstingsval för utländska medborgare (de ska ha bott några år i landet idag för att få rösträtt om de är från ett land utanför EU). Att kräva medborgarskap för att få rösta i riksdagsval kan motiveras med lojalitet mot ett land när man avgör bl.a. utrikes- och försvarspolitik. Men de ej argumenten gäller ju inte vid övriga val. Syftet tycks främst vara att försämra generellt för gruppen utländska medborgare.

  Och indirekt säger Sverigedemokraterna med sitt förslag att deras egna lokala politiker som inte är svenska medborgare inte heller är lämpliga som kandidater. Annars hade ju partiet varit för att de skulle få behålla rätten att rösta och kandidera i de valen."

  Bengt

  SvaraRadera
 8. Kristian: "Ska man behöva simma över Öresundsbron för att man var emot brobygget?"

  Öresundsbron är redan byggd, och bromotståndarna därmed ställda inför fullbordat faktum. Trots att Olof Johansson uppger att han aldrig åkt över bron, skulle ingen seriös debattör kalla honom för kappvändare om han så gjorde. Ingen seriös människa propagerar för ett demonterande av bron.

  Om man däremot propagerar för ett avskaffande av något som existerar, bör man demonstrera genom sitt handlande att man redan i nuet är villig att följa de villkor som skulle råda vid ett sådant avskaffande. Att agera på annat sätt skadar ens trovärdighet.

  SvaraRadera