fredag 18 juni 2010

Insändare om att ca 80 länder har förbud mot homorelationer.

Sydsvenska Dagbladet publicerar idag min insändare om HBT-rättigheter internationellt. Jag redovisar där bl.a hur svår situationen är för HBT-personer i många länder och argumenterar för att även Kristdemokraterna ska säga ja till att Sverige ska jobba för en HBT-konvention i FN. Insändaren är med i papperstidningen (B-delen sid 16).

Det gäller mänskliga rättigheter

Homosexuella, bisexuella och transpersoner är förföljda i många länder. Värst är situationen i 8 muslimska länder som har dödsstraff för homorelationer. Annars är majoriteten av de ca 80 länder som har totalförbud för samkönade relationer kristna, de flesta av dem i Afrika. Generellt är situationen bättre i Europa men även här har vi allvarliga problem. Vitryssland, Ukraina, Moldavien, Makedonien och delar av Ryssland förbjuder gayparader och demonstrationer för HBT-personers mänskliga rättigheter. Vitryssland, Serbien, Bosnien och Turkiet förbjuder homosexuella och bisexuella att göra värnplikten och jobba i försvaret.

De två EU-länderna Grekland och Bulgarien har delvis olika sexualbrottslagar för samkönade och olikkönade sexbrott. Trots att det är helt oförenligt med EU:s policy om icke-diskriminering. Två andra länder, Irland och Litauen, följer inte heller policyn i unionen när de förbjuder transsexuella att juridiskt byta kön. Ett sådant förbud har även Albanien.

Den borgerliga regeringen var hösten 2006 först i världen att ha med HBT i en regeringsförklaring, det handlade om situationen för HBT-personer i länder med förföljelse. Flera ministrar har besökt gayparader i andra länder. Men inför nästa mandatperiod bör ambitionen höjas. En viktig del är att Sverige ska jobba för en HBT-konvention i FN. Moderaterna sa i maj i år ja till en sådan konvention, sedan tidigare är Socialdemokraterna, Centerpartiet, Folkpartiet, Vänsterpartiet och Miljöpartiet för reformen. Av riksdagspartierna är det bara Kristdemokraterna som ännu tvekar.

Det är nu viktigt att även kd accepterar att det är logiskt att ha som mål en HBT-konvention när FN redan har konventioner mot diskriminering p.g.a. kön, etnicitet och funktionshinder. HBT-rättigheter är mänskliga rättigheter!

Bengt Held, liberal
Malmö

3 kommentarer:

 1. Bra insändare. Har du prövat att skicka den till någon av de rikstäckande morgontidningarna?

  SvaraRadera
 2. Fredrik

  Tack.

  Vanligen brukar jag bara skicka mina insändare till Malmötidningarna, Sydsvenska Dagbladet, Skånska Dagbladet och Kvällsposten. Men kanske ska börja skicka några till Dagens Nyheter och Svenska Dagbladet. Tycker du jag borde göra det Fredrik?

  Bengt

  SvaraRadera
 3. Varför inte, det värsta som skulle kunna hända är väl att dom inte publicerar. Insändaren berör ju en fråga på riksnivå, och är helt klart vettigare än mycket annat som brukar publiceras på nämnda dagstidningars insändarsidor.

  SvaraRadera