torsdag 7 juni 2018

Vild debatt i riksdagen om ensamkommande.

Idag har majoriteten i riksdagen röstat om ensamkommande unga. Har kollat igenom riksdagsledamöternas kommentarer i debatten igår. Det här var verkligen ingen vanlig debatt. Sällan har det varit så mycket känslor, från båda håll. Ledamöter från m och l kritiserade öppet c, Alliansen brukar annars ha som policy att undvika sådant. 

Ledamöter från tre partier, c, l och kd meddelade att de inte ska rösta med sitt parti, det måste nog vara rekord senaste 15 åren i riksdagen. S tvingades försvara förslagen trots att majoriteten av dess ledamöter är emot det men accepterat det efter att mp hotat lämna regeringen annars. V kritiserade regeringen från andra hållet.

Individuell prövning av asylskäl ska vara principen.

Själv är jag emot propositionen (regeringsförslaget). Det här handlar om vuxna män som Migrationsverket inte bedömt har asylskäl. Jag tycker synd om grabbarna, att bli avvisad till Afghanistan är givetvis inte kul men någonstans måste vi hålla oss till den ordning som gäller, individuell prövning av asylskäl. Expressens liberala ledarsida har förklarat varför regeringens förslag är fel. 

Det är fascinerande att även bland riksdagsledamöter som annars ofta är svala och diplomatiska blev det en vild debatt. Oavsett vad man tycker i sak kan man konstatera att det här orsakar mycket känslor från båda sidor.

Misstag att säkerhetsventilen "ömmande omständigheter" togs bort.

Birgitta Ohlsson var en av tre från l som röstade för regeringsförslaget. Hon har gjort mycket för HBTQ-rättigheter, men här vill jag hänvisa till det som ofta framförs i USA. "We can agree to disagree".

Debatten visar igen att det var ett misstag av regeringen, m och sd att 2016 ta bort möjligheten att få asyl av "synnerligen eller särskilt ömmande omständigheter". Få fick stanna av den orsaken men Migrationsverket kunde bevilja asyl i extrema situationer när det vore omänskligt att avvisa någon. De flesta av de afghanska killarna som fått avvisningsbeslut hade säkert inte kunnat få stanna av den orsaken men en del.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar