torsdag 14 juni 2018

HBTQ-kultur. Generalen - bara jag vet som vinner. Björkman och Karlsson.


Från en presentation av Generalen - bara jag vet som vinner (2017) av Christer Björkman och Petter Karlsson.
.... Christer Björkman är mannen som förändrade svenskens syn på musik i allmänhet och Melodifestivalen i synnerhet. I Generalen berättar han med humor och värme om sin väg från brådmogen pojke i Borås till att bli en av Musiksveriges mäktigaste män. Om tevedebuten som femåring, om hur han hanterade insikten att han var homosexuell i en mindre tillåtande tid och om kärleksnatten med en av Hollywoods största filmstjärnor. Christer tar oss också med på turné med Roxette och Rocktåget och in i det drogstinna spelet kring Björn Borgs kalsongimperium. Men framförallt får vi följa med bakom kulisserna på Melodifestivalen som han revolutionerat sedan han tog över befälet för den 2002. Vad gjorde Carola till exempel när hon tappade klacken en minut före sitt nummer i Eurovision 2006? Hur nära var en snöflinga att förstöra den svenska segern i Eurovision 2012? Och hur kunde falska kontaktlinser och en vadslagning med Tomas Ledin och Magnus Uggla leda till att han själv vann Melodifestivalen 1992? Läs också de fantastiska historierna om när han smugglade in en bajonett på amerikanska ambassaden, blev föremål för förbön i Pingstkyrkan, fick ett varsel från sin döda mormor och en gång sov 31 timmar i sträck. Släktforskare påstår dessutom att Christer Samuel Björkman är ättling till en egyptisk farao. Generalen är skriven i samarbete med författaren Petter Karlsson....
Självkritik och självdistans från Björkman.

Jag brukar googla runt inför att jag ska göra en recension. Den här boken har fått få omdömen och de flesta av dem har varit blandade. Men det här är den bästa självbiografin jag recenserat.

Christer Björkman är den bög i Sverige som har mest makt. Men sällan har det funnits så mycket självkritik och självdistans i någon biografi som den här. Björkman verkligen bjuder på sig själv. Petter Karlsson förvaltar retoriken väl.

Första låten i Melodifestivalen om en samkönad relation.

Boken kan delas in i två delar, före och efter 2002. Tidigare var det fokus på det personliga, senare på Melodifestivalen och Eurovision song contest. Den enda kritiken jag har är att man sällan får veta något om Björkmans privatliv efter 2002.

När han tävlade med Välkommen hem 1999 var det första låten i Melodifestivalen om en samkönad relation. Den floppade helt. Jag gillar främst eurodisco. Men det var en fin ballad.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar