fredag 22 juni 2018

Sorgen i Ryssland.


Idag är det kanske viktigare än någonsin att förstå stämningen i Ryssland. Om inte annat så här vid VM. Och med en aggressiv politisk ledning. HBTQ-fientligheten.

Livsglädjen är central i kulturen från USA och Storbritannien. Det kontinentala Europa är mer känt för att delvis tillföra svärta, "det svenska vemodet" är ett framgångsrecept internationellt. Extremast är det i Ryssland.

Sorgen genomsyrar rysk kultur.

Ska man förstå, inte ursäkta men just förstå, stämningen i Ryssland måste man känna till det där. Det finns ett uttryck i landet "det kan alltid bli värre". Homofobin i Ryssland är förfärlig. Men unga i Moskva och Sankt Petersburg är ofta hyfsat HBTQ-vänliga. Jag är för att Sverige ska bli medlem i NATO men varje utrikespolitiker vet att allt inte handlar om vapen.

Sorgen, det mörka, genomsyrar rysk kultur. Och Putin vet precis hur han kan använda det för sina egna politiska syften.

Uppdatering 1.

I internationella sammanhang måste vi vara tydliga med att vi i EU inte vänder oss emot ryssar generellt.

Ryssar har bidragit till en del av den bästa kulturen i Europa. Det vi vänder oss emot är den auktoritära regimen i Moskva.

Uppdatering 2.

De tyska trupperna var hösten 1941 så nära Moskva att invånarna i staden hörde striderna.

Två grymma diktatorer, Hitler och Stalin, hade blivit ovänner. Och sådant känner givetvis Putin till och exploaterar skamlöst inför landets befolkning med sin aggressiva utrikespolitik. Han vet givetvis att väst inte har några planer på att anfalla Ryssland men sprider propaganda om att landet är "omringat."

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar