fredag 15 juni 2018

Mp ger återvinning en ny betydelse om tredje juridiskt kön.


Vid Malmö pride meddelade HBTQ-ansvariga ministern Alice Bah Kuhnke (mp) en positiv nyhet. Miljöpartiet vill utreda införande av ett tredje juridiskt kön.

Men vänta nu. Vid RFSL:s partiledardebatt inför valet 2014 lovade både s och mp att starta en sådan utredning om de skulle bli regeringspartier. Även v och l och så småningom c är för det. Mp har fått vika sig gentemot s när det gäller många saker där partierna varit oense, inget konstigt med det. Men när det gäller att utreda införande av tredje juridiskt kön fanns det alltså enighet inför valet 2014.

Om ett löfte sviks kan det lämnas igen.

En offentlig utredning lämnade i slutet av förra året en rapport där det bl.a. rekommenderas att det ska införas möjligheten att tillhöra ett tredje juridiskt kön. Men det var inte med något direktiv från regeringskansliet utan ett självständigt initiativ. Regeringskansliet håller på att sammanställa remissvaren.

Det här ger återvinning en helt ny betydelse. Om ett parti sviker något löfte kan det lämna det i nästa valrörelse.


Uppdatering 1.

Kritiken gäller givetvis också s.

De två partierna har ett kollektivt ansvar som regeringspartier. I sak är mp för att införa ett tredje juridiskt kön medan s tvekar. Mitt tips är att det främst är s som valt att inte prioritera en sådan utredning trots tydligt löfte tidigare. Men det fråntar inte mp ansvar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar