lördag 16 juni 2018

Historisk dom från EU-domstolen om samkönade pars fria rörlighet.


Det här beslutet är historiskt. Bland de 3 viktigaste när det gäller rättigheter för homosexuella och bisexuella sedan unionen bildades. Från siten Omni om att EU-domstolen beslutat att samkönade äktenskap och partnerskap måste erkännas i varje annat unionsland om ett homopar flyttar dit. .
....Även om Rumänien inte tillåter samkönade äktenskap kan landet inte vägra att ge uppehållstillstånd till en amerikansk man som gift sig med en rumänsk man, konstaterar EU-domstolen. "Detta skulle leda till att den fria rörligheten för unionsmedborgare skulle variera från en medlemsstat till en annan beroende på om nationella rättsliga bestämmelser medger samkönade äktenskap eller inte", konstateras bland annat från domstolen. Fallet har gällt ett rumänskt-amerikanskt par som gifte sig i Bryssel 2010, men där rumänska myndigheter två år senare bara ville ge den amerikanske mannen tre månaders uppehållstillstånd. Med hänvisning till att Rumänien inte tillåter samkönade äktenskap ansåg landet att den amerikanske mannen inte kunde ses som make till en EU-medborgare. EU-domstolen anser dock att begreppet "make eller maka" i det här sammanhanget ska ses som könsneutralt och därmed även omfatta en make eller maka av samma kön som unionsmedborgaren....
Segrar för HBTQ-rörelsen kan inte tas för givna.

Från Qx.
.... Europaparlamentarikern Fredrick Federley (c) gläds åt domen. – Det är ett tydligt utslag av EU-domstolen. Inget land kan neka samkönade äktenskap lika rättigheter och fri rörlighet inom unionen, konstaterar han. Dessa EU-länder erkänner i dagsläget inte samkönade äktenskap och/eller partnerskap: Bulgarien, Lettland, Litauen, Polen, Rumänien, Slovakien....
Det kan tyckas vara "bara" sex länder. Men det här handlar om något större. Vi vet inte vilka regeringar som framåt kommer finnas i unionen. Signalerna från Italiens nya populistregering har varit problematiska. För att uttrycka det milt.

Vi HBTQ-personer kan inte ta våra segrar för givna. Det visar historien. 1926 var Berlin den stad i världen där det var enklast att vara bög. 10 år senare skulle det bli den stad i världen där förföljelsen av bögar var som värst.

 
Uppdatering 1.

Sju av åtta riksdagspartier positiva till beslutet.

Samtliga riksdagspartier förutom Sverigedemokraterna är för att svenska samkönade äktenskap ska erkännas i hela unionen om ett homopar flyttar dit. Sd argumenterar för att de inte har något emot om något annat land juridiskt erkänner svenska samkönade äktenskap men att det är fel att "tvinga" länder göra det. Det handlar dock säkert även om partiets konservativa attityd.

Varje land i EU får avgöra vilka som ska få ingå äktenskap bland dess invånare och så bör det förbli. Men det här handlar om något annat. Den fria rörligheten som är en central princip i unionen. Om en person inte får ta med sin make eller maka vid flytt till annat land i unionen bara för att den är av samma kön avskaffas fria rörligheten för gruppen i praktiken.

Även Feministiskt initiativ och Piratpartiet är för beslutet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar