fredag 15 juni 2018

Hiv-smittad frias i högsta domstolen efter att ha haft oskyddad sex.


Informationsplikten för hiv-positiva har delvis satts ur spel av Högsta domstolen. Dagens juridik avslöjar att den för någon vecka sedan lämnat en s.k. prejudicerande dom. Att det ska bli praxis inom rättsväsendet.

Den som är hiv-positiv och har en "välinställd behandling" ska inte dömas för framkallande av fara vid oskyddat sex. Risken för överföring av hiv är då i princip obefintlig. Den här debatten har förts senaste 20 åren. Om att Sverige tillsammans med Norge i princip är ensamma i Västeuropa om att ha informationsplikt för hiv-positiva. 

S-mp-regeringen har svikit ett vallöfte.

Att läkare idag kan ge patienter undantag från den s.k. informationsplikten även vid anala och vaginala samlag är positivt. Men den rättsliga situationen har varit osäker. Norge ändrade det 2017 genom ett lagförslag från dess högerregering där populistiska Fremskrittspartiet är en del. Nu har Sverige följt efter med en dom. S-mp-regeringen har varit oförmögna att ens tillsätta en utredning om informationsplikten ska avskaffas trots att båda partierna lovade det i valrörelsen 2014. Det är ett svek.

Principiellt är jag ännu för att informationsplikten för hiv-positiva ska avskaffas men jag kommer inte att framåt driva det. Det är bara de som vet att de har sjukdomen som kan fällas i domstol. Nu har hiv-smittade som har kontakt med vården möjlighet att få effektiv behandling för att hindra smittöverföring.

Sverige och Bayern fick de mest repressiva lagarna i Västeuropa.

Vi i Sverige har en självbild att vara ovanligt toleranta, ofta med rätta. Men när aids-paniken spreds på 1980-talet fick Sverige tillsammans med västtyska delstaten Bayern de mest repressiva lagarna emot hiv-positiva i Europa. Det infördes lagar som borde vara främmande för en västerländsk  demokrati.

I den betydelsen ger den här domen också en upprättelse för de hiv-positiva som behandlats illa förr.

Även RFSL och Qx har kommenterar domen.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar