tisdag 27 mars 2018

Transrättigheter del 4. S-mp-regeringen förtjänar skarp kritik för att fördröjt ny könstillhörighetslag.S-mp-regeringen signalerade i en artikel i Aftonbladet våren 2017 att den planerade att sommaren samma år lämna förslag om en friare lag när det gäller byte av juridisk könstillhörighet för unga. En proposition skulle lämnas våren 2018 var planen. 2015 lämnade en utredning bra och balanserade förslag till en betydligt friare könstillhörighetslag. Men inget har sedan hänt.

Alice Bah Kuhnke (mp) är säkert engagerad för HBTQ-rättigheter. Hon är den minister som är främst ansvarigt för området. Men hennes roll i regeringen är tydligen svag. Gustav Fridolin, ena språkröret för mp,  kommenterade för någon månad sedan i en intervju i HBTQ-tidningen Qx att han hoppas det ska lämnas förslag före riksdagsvalet och antydde att det var sossarnas fel att det fördröjts. Det är möjligt han har rätt. Men vänta nu. Det som skulle publiceras sommaren 2017 enligt miljöpartistiska HBTQ-ansvariga ministern hoppas han ska lämnas senast september 2018. T.o.m. sköldpaddor är snabbare.

Tveksamt om ny lag om juridisk könstillhörighet för minderåriga införs ens 2020.

Sedan ska förslagen skickas ut på remiss och regeringen ska "bereda ärendet". Att en könstillhörighetslag träder i kraft 2018 är uteslutet. Förmodligen inte heller 2019. Kanske blir det 2020 men inte ens det är säkert. Bland riksdagspartierna är sd emot att sänka 18-årsgränsen för att få byta juridiskt kön, kd tvekar medan övriga partier är principiellt positiva. Vänsterpartiet vill avskaffa den helt precis som Feministiskt initiativ utanför riksdagen.

Det är betydande sannolikhet att det blir borgerlig regering i höst. Mitt tips är att om det blir så kommer den att genomföra en sänkning av åldersgränsen för att få byta juridiskt före valet 2022. Men att kd, om de klarar riksdagsspärren,  kommer att hänvisa till "försiktighetsprincipen" och ytterligare fördröja processen något år.

Förlorarna är unga transpersoner.


Uppdatering 1.

Sd prioriterar inte att jobba emot reformen.

Jag hade ett telefonsamtal med sd:s HBTQ-politiske talesperson Per Ramhorn för några år sedan. Han var ovanligt ärlig och kommenterade ungefärligen.
.... Regeringen kommer om några år lämna förslag om att barn ska få byta kön. Vi kommer rösta emot och fortsätta vara emot det men inte vilja avskaffa det när det är genomfört. Visst vill vi vinna val men det gör vi inte främst genom att kampanja emot sådant, det är inte vad våra sympatisörer prioriterar....
Sd kommer attackera regeringen inför höstens val, men de tror inte de vinner valet på att vara emot det här.


Uppdatering 2.

Min bedömning är att sd inför höstens val bara kommer kampanja emot andra partier inom HBTQ-politiken när det gäller genuspedagogik i förskolor.

En del genusvetare har gjort bort sig, det finns ett folkligt missnöje emot det bland många, ibland med rätta, ibland felaktigt, inte bara hos konservativa. Sd kommer sprida budskapet att övriga riksdagspartier vill tvinga oskyldiga barn att bli påtvingade genuspedagogik.
.... Ulf Kristersson (m) och Stefan Löfven (s) är för genuspedagogik, de vill avgöra vilka lekar ditt barn ska få göra, det är vi emot....
Att det där är osakligt har mindre betydelse. Sd vet att det där engagerar medborgare och säkert ger dem något fler röster.

Uppdatering 3.

Majoriteten sd-sympatisörer inte fientliga utan ointresserade.

De flesta sd-sympatisörer är inte HBTQ-fientliga vilket en del tror. De är inte HBTQ-vänliga heller. De är ointresserade av HBTQ-personers mänskliga rättigheter, vilket förvisso är illa nog, och det vet sd-ledningen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar