fredag 23 mars 2018

Att Busch Thor indirekt ber om ursäkt till HBTQ-rörelsen är helande, tidningen Dagen borde göra detsamma.
I senaste numret av Qx finns något som egentligen inte blivit en verklig nyhet  i svensk media trots att det är nästan sensationellt. Kristdemokraternas partiordförande Ebba Busch Thor erkänner för första gången att det funnits betydande okunskap i hennes parti om HBT-rättigheter. Och att hon tvekade att bli med i partiet just för dess HBT-negativa politik. Hon hänvisar förvisso även till att det handlat om "försiktighetsprincipen". Men kd har senaste 30 åren visat betydande okunskap.

Jag har talat med en kd-politiker som varit mycket nära partiledningen, av respekt för att det var ett privat samtal vid Malmö pride lämnar jag inte hens namn. Hen kommenterade följande om partiets ledare.
.... Alf Svensson var homofob. Göran Hägglund var också homofob när han blev ordförande men blev tolerantare så småningom, hans möten med HBT-vänliga borgerliga politiker i och utanför hans parti påverkade honom. Ebba Busch Thor är HBT-vänlig.....
Att kd:s ordförande indirekt erkänner sitt partis misstag är helande.

F.d presidenten Barack Obama var mästare när det gäller retorik. Han förklarade när han gjort misstag att han vill söka försoning, det skulle vara "healing". Nuvarande USA-presidenten är en katastrof där. Kd bör skämmas för en del av sin historia om det vi idag kallar HBTQ-politiken. Men när Busch Thor erkänner att partiet haft fel är det helande emot många frikyrkliga HBTQ-personer.

Tyvärr har inte tidningen Dagens ledarredaktion gjort samma hemläxa. På 1970-talet blev tidningen omtalad i en riksdagsdebatt för att ha spridit i sin tidning att homosexuella var besatta av demoner. En av de som jobbade på redaktionen då var Lars Adaktusson som nu är en del av partiledningen i kd. De har spridit hatiska kampanjer emot homoreformer igen och igen senaste decennierna. Senare har de sansat sig, först på nyhetsplats och senaste åren på ledarplats.

De flesta av oss HBT-personer är beredda att förlåta er.

Tidningen Dagen hade kunnat ge en ursäkt för att de svartmålat HBT-personer i decennier. De flesta av oss HBT-personer är beredda att förlåta er om ni bara lämnar en ärlig ursäkt.

Det hade varit helande emot frikyrkliga HBT-personer. Precis som när Busch Thor gjorde de där kommentarerna i Qx-intervjun.


2 kommentarer:

  1. Om KD politiker tycker si och så borde dom få göra det utan att såna som du skall få bestämma.

    SvaraRadera
  2. Tja, att kritisera någon är en del av den västerlänska friheten, jag bestämmer därmed inte vad får tycka.

    SvaraRadera