söndag 18 mars 2018

HBTQ-kultur. En fantastisk kvinna.


Från presentationen av En fantastisk kvinna (2017) regisserad av Sebastián Lelio.
.... Marina, en ung transkvinna i Santiago de Chile jobbar som servitör, men hyser sångambitioner. Hon har en relation med Orlando, en betydligt äldre man som plötsligt går bort efter att de har firat Marinas födelsedag. Istället för att få sörja sin älskare behöver Marina kämpa för sin rätt att vara sig själv, både mot myndigheterna och Orlandos familj som inte kan acceptera henne.....
Det centrala temat för den här chilenska filmen är sorg. En människa dör. Marina, som spelas av Daniela Vega som själv är transkvinna, får inte vara den hon är. Det blir hat, trakasserier och nedlåtenhet. Men filmen handlar även om strukturer. En kvinnlig polis utreder vad som hände. Hon representerar "välviljan", är bekymrad för transkvinnors problem. Men fattar inte att hon igen och igen kränker Marina. Och där någonstans blir filmen aktuell även för Sverige som avskaffade tvångssteriliseringar först för några år sedan.

Daniela Vega är lysande i sin roll. Hennes vrede emot orättvisor är ofta återhållen. Men just därför blir det mer effektivt.

Bland filmer med trans-tema som jag recenserat är den här den bästa hittills.

Trailer (Youtube) till filmen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar