lördag 3 mars 2018

Det behövs faktiskt mer kulturell appropiering.Ingen debatt är väl fånigare än den om "kulturell appropriering". En del röd-gröna debattörer som bekämpar att musiker ska ha copyright på sina låtar ("musik ska få spridas fritt") sprider floskler om "tolkningsföreträde" etc. Just när det gäller speciella uttryck från minoritetsgrupper ska det minsann vara copyright.

En vit person som skaffar sig afro-frisyr kränker svarta. Det är ohistoriskt. För folk från minoritetsgrupper har ofta försökt anpassa sig till normen, nu när det ibland är tvärtom är det också fel. Den etniske Svensson som på en  maskerad klär sig i traditionella kläder från en annan kultur är närmast rasistisk. Det är bisarrt. Men delar av svensk kulturvänster fattar inte det.

Människor ska inte reduceras till en viss gruppegenskap.

Nu finns det ju ingen enhetlig HBTQ-kultur. Men mitt råd till heterosexuella cis-personer (icke-transpersoner) är följande. Om ni hittar något ni gillar från HBTQ-kulturen, följ det.

Det behövs mer kulturell appropriering, inte mindre. Att vi faktiskt ska få välja själva hur vi ska vara. Att vi ska få betraktas som individer och inte reduceras till en viss gruppegenskap. Är syftet att håna en minoritetsgrupp är det givetvis en annan sak, det är inte acceptabelt.

När jag var på ett post-kontor (det fanns många sådana förr) för ca 20 år sedan fanns det en svart pojke i 3-4-årsåldern där. En äldre svensk kvinna kommenterade till någon annan. "Ungar är söta, det kvittar vilken hudfärg de har". Idag hade hon riskerat kritiseras för att vara vithets-normativ. Men hennes budskap var det motsatta. Att hudfärgen kvittade.
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar