fredag 19 januari 2018

C svänger om tredje juridiskt kön och vill utreda reformen.


Centerpartiet HBTQ-politiske talesperson Ola Johansson meddelar att partiet svänger från sitt tidigare motstånd emot att införa ett tredje juridiskt kön. Nu vill partiet att reformen utreds.
.... Centerpartiet säger nu för första gången ja till en utredning. – Centerpartiet tycker att det är bra. Vi vet att det finns människor som inte känner en viss tillhörighet till ett manligt eller kvinnligt kön, och det är viktigt att vi tar deras situation på allvar och att den här frågan utreds, säger Centerpartiets talesperson Ola Johansson till Ekot. En statlig utredare föreslog nyligen att regeringen bör tillsätta en utredning om möjligheten att införa ett tredje juridiskt kön i Sverige....
Det är inte helt förvånande. På sin stämma (kongress) i höstas ville kommittén (som förbereder motioner) att partiet skulle bli för införande av ett tredje juridiskt kön. Men majoriteten av ombuden valde att att följa partistyrelsen och vara emot reformen. Centerpartiet gör nu det rätta. Att plädera för en utredning och lämna sitt motstånd. Så att argument för och emot reformen kan granskas. Och det är så vår parlamentariska demokrati fungerar.

Både s och mp lovade att tillsätta en utredning om att införa ett tredje juridiskt kön om de skulle bli regeringspartier 2014. Tyvärr har de hittills svikit där. Vi vet inte vilken regering som finns efter valet 2018. Det vi dock kan förmoda är att efter nästa val blir det ett parlamentariskt komplicerat läge (igen). En borgerlig regering orkar nog tyvärr inte att tillsätta en sådan utredning om de skulle vinna valet. Just därför bör s-mp-regeringen starta en sådan.

Det här betyder att c byter attityd till ett tredje juridiskt kön från "nej" till "möjligen". Min poängsammanställning om partier är för, emot eller tvekar om centrala HBT-reformer blir följande

Miljöpartiet 22p
Vänsterpartiet 22p
Feministiskt initiativ 22p
Piratpartiet 22p
Liberalerna 21p
Centerpartiet +1p till 20p
Socialdemokraterna 19p
Moderaterna 19p
Kristdemokraterna 14p
Sverigedemokraterna 1p

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar