fredag 29 juli 2011

M, fp och c kanske kör över kd om tvångssteriliseringar av transsexuella.


Moderaterna och Centerpartiet och delvis även Folkpartiet har i flera år varit oacceptabelt tysta om situationen för transsexuella och en reformerad könstillhörighetslag. Alltså den lag som reglerar juridiska könsbyten och är från 1972. Trots att två utredningsförslag presenterats, det första 2007 och det andra 2010. Att även oppositionen ofta tigit om de här sakerna gör inte saken bättre.

Därför är det mycket glädjande att det nu äntligen blir en tydlig reaktion från m, fp och c emot kd:s försök att fördröja en ny lag och dess vurm för att behålla tvångssteriliseringar av transsexuella. Från tidningen Riksdag & Departement.
Kristdemokraterna anser att steriliseringskravet vid könsbyte ska vara kvar. Nu överväger allianskolleger i socialutskottet att istället samarbeta med oppositionen och låta riksdagen lägga ett lagförslag.

Vid Kristdemokraternas riksting i början av juli meddelade partistyrelsen att partiet ska stå fast vid det omstridda kravet på sterilisering vid könsbyte. Enligt partiledaren och socialministern Göran Hägglund handlar det inte om att man vill hindra människor som byter kön att skaffa barn.

- Det är inte det som är argumentet, utan att det måste finnas någon slags ordning och reda i lagstiftningen. Väljer man att gå från kvinna till man så får man ta det hela vägen och på samma sätt om man går från man till kvinna, säger Göran Hägglund till Riksdag & Departement.

Men det är en uppfattning som Kristdemokraterna inte delar med övriga alliansen. Även Miljöpartiet, Vänsterpartiet och Socialdemokraterna vill ha bort steriliseringskravet. Barbro Westerholm, FP-ledamot säger att Folkpartiet, Centern och Moderaterna i socialutskottet ska diskutera frågan så fort riksdagens sommaruppehåll är över.

Om inte Kristdemokraterna är beredda att vika sig, så anser Barbro Westerholm att det bästa är att göra som år 1994 när riksdagen tog eget initiativ till lagen om registrerat partnerskap. Det vill säga att socialutskottet ska välja att runda det KD-styrda socialdepartementet.

- På så sätt slipper KD att kompromissa och de kan stå upp för sin åsikt, säger Barbro Westerholm.

I frågan om könsneutrala äktenskap valde regeringen att vandra den vanliga vägen, vilket tog tid och ledde till politisk skada, enligt Westerholm.

- Det är bättre att ta tjuren vid hornen. Det är effektivt och det är också det mest smärtfria för KD, säger Westerholm.

Ordföranden i socialutskottet, Kenneth Johansson (C), vill i första hand att alla fyra i alliansen är med på tåget. Men då handlar det om att Kristdemokraterna får ändra åsikt, Centern står stadigt bakom de förslag som Socialstyrelsen har lagt fram, däribland att ta bort steriliseringskravet, enligt Johansson.

- Vi kan komma till ett läge där det blir aktuellt med ett utskottsinitiativ, säger Kenneth Johansson.

Statsminister Fredrik Reinfeldt sade vid partiledardebatten under förra årets Pride-festival att Moderaterna vill ta bort steriliseringskravet. Mats Gerdau, M-ledamot i socialutskottet, säger att frågan ska upp vid partistämman i oktober.

- Formellt sett har vi inte landat ännu, säger Mats Gerdau och tillägger att han anser Socialstyrelsens förslag till ändringar av könsbyteslagen vara väl avvägda och rimliga.

Mats Gerdau hoppas att frågan ska kunna lösas inom alliansen, men tycker att det är viktigt att det inte blir någon långbänk.

- Vi ska lösa ut frågan i närtid. Något måste hända inom hyfsat kort tid, säger han.

Göran Hägglund vill inte kommentera hur alliansen ska hantera steriliseringskravet, utan hänvisar till att Socialstyrelsens utredning nyligen blev klar.

- Det har inte varit något ärende i förhandlingar mellan partierna ännu, säger ha

Även Dagen berättar om debatten.

Kristdemokraterna byter argument i debatten - igen.

Barbro Westerholm (fp) är en av få borgerliga politiker som varit tydligt engagerad för att föra arbetet framåt med en ny könstillhörighetslag. Positivt att socialutskottets ordförande centerpartisten Kenneth Johansson (bilden) äntligen markerar emot kd. Och att Mats Gerdau (m) konstaterar att det bör hända något snabbt. Men nu gäller det också att de tre partierna lever upp till sina ambitioner.

Gerdau har rätt i att det inte finns något formellt beslut från någon stämma (kongress) i Moderaterna om att bli för en frihetlig könstillhörighetslag. Men dels har Fredrik Reinfeldt (m) varit tydlig före valet om partiets politik inom området, sedan bör man också konstatera att Moderaterna är det riksdagsparti som mest sällan behandlar politiska reformer på någon kongress innan man avgör politiken. Deras riksdagsgrupp är av tradition relativt självständig (på gott och ont) i relation till partiets stämmor.

Kristdemokraterna tycks nu byta argument varje månad när det gäller sterilitetskravet i könstillhörighetslagen. För två månader sedan berättade partistyrelsen hur komplicerad frågan är så det var omöjligt att lämna någon som helst kommentar. För en månad sedan bestämde sig partistyrelsen för att vara för att behålla tvångssteriliseringar av transsexuella med argumentet "vi måste tänka också på barnen till transsexuella". (Någon forskning eller annat som ger stöd åt att barnen skulle må sämre än andra barn hänvisade de dock inte till). Och det senaste är att det ska vara "ordning och reda" när det gäller kön. "Ordning och reda" för vem? Skapar det kaos för kristdemokrater om någon juridisk man skulle ha kvar en slida utan att vara steriliserad? Eller en juridisk kvinna en penis och osteriliserad? Hur många är det som det handlar om? Kommer de orsaka sådant kaos i samhället att det når även Hägglunds hemby Bankeryd?

Tips till Göran Hägglund.

Vi vet inte om det här är kd:s definitiva argument, bara det senaste. Därför vill jag, vänlig som jag ibland är mot Hägglund, tipsa om fler argument. Att bytas ut typ en gång i månaden.

September. "Det känns fel att transsexuella ska få byta kön juridiskt utan att sterilisera sig."

Oktober. "Om ett kristdemokratiskt par ska vara med vid ett gruppsexmöte vill man på förhand veta vem som är man och vem som är kvinna. Ingen vill bli överraskad och kanske göra något som kan tolkas som homosexuellt"

November "Thomas Hammarberg, Europarådets kommissionär för mänskliga rättigheter, och i princip alla remissinstanserna är egentligen kulturmarxister. Vi som tillhör verklighetens folk (3,8 %) är emot sånt."

December "Tomten ska ha skägg och ha penis. Detsamma gäller för män (förutom skägg som är frivilligt)"

:-)

Kulturartikel om frånvaro av debatt om muslimsk homofobi.

Tor Billgren har idag en artikel på kultursidorna i Sydsvenska Dagbladet. Jag har tidigare kritiserat honom för att för sällan framfört något på sin blogg Antigayretorik om muslimsk homofientlighet i relation till kristen homofientlighet. Därför är det positivt att Tor Billgren är tydlig i sin senaste artikel.
Detta samtidigt som vi har ett politiskt klimat i Sverige (och Europa) där populistiska krafter använder homosexuella som slagträ i sin kamp mot islam. Denna typ av polariseringar är oacceptabla i ett demokratiskt samhälle och därför behövs ett samtals­klimat där vi kan diskutera homofobi och islamofobi som två problem som förtjänar att tas på lika stort allvar....

Det vill säga precis vad den unge palestiniern försökte göra genom att komma ut och vittna om sina erfarenheter på det där seminariet. Att mekanismerna och förtrycket som fick honom att kontakta mig inte bearbetas i en bok som gör anspråk på att handla om modern homofobi är skamligt, förbluffande och deprimerande.
Jag delar analysen.


Uppdatering 1.

Jag har tidigare varit restriktiv med att länka till partipolitiska bloggare. Främst för att Helds HBT-nyheter inte är partipolitisk och att jag de första åren av mitt bloggande velat tydligt markera det. Framöver kommer jag ibland att hänvisa även till partibloggare. Men bara till sådana som jag bedömer har ett genuint engagemang för HBT-rättigheter, bloggposter där syftet främst tycks vara att kritisera något politiskt motståndarparti bedömer jag som ointressanta.

Kristdemokraterna i Stockholm ska som bekant för första gången ha tältplats vid Pridefestivalen i staden. Några kd-politiker har startat en blogg som heter Kd Pride. Där är bl.a. en artikel som innehåller kritik mot partiets stöd för tvångssteriliseringar.

Magnus Kolsjö (kd) Jakob Lundgren (mp) Gus Kaage (v)

Malin Finlöv bloggar för Aftonbladet om Stockholm Pride.


Uppdatering 2.

Dagens Nyheter om Stockholm Pride.


Uppdatering 3.

Svenska Dagbladet om att HBT-S hoppar av deltagande i Stockholm Pride.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar