söndag 31 juli 2011

DN har idag en artikel om min senaste HBT-rapport.


Dagens Nyheter har idag för nionde året en artikel (sid 11 i papperstidningen) om mina HBT-rapporter i samband med Stockholm Pride. Publicerar här det pressmeddelande jag skickat ut till media, föreningar, bloggare och andra idag.


Pressmeddelande 2011-07-31

- För första gången sedan jag började göra partirapporter 1998 har ett parti, Sverigedemokraterna, försämrat sin HBT-politik det senaste året. Det är nu tydligt att sd är ännu mer negativa än Kristdemokraterna när det gäller rättigheter för homosexuella, bisexuella och transpersoner. Sverigedemokraterna menar å ena sidan att de är ett "bra parti för HBT-personer". Det med hänvisning till dess kamp mot islamismen. Och när det gäller muslimsk homofientlighet har tyvärr politiker från andra partier ofta varit tysta.

Men granskar man sd:s politik i övrigt konstaterar man att de på område efter område vill göra det svårare för HBT-personer. Och att de själva tiger om kristen homofientlighet. Sd (och Kristdemokraterna) vill försämra samkönade pars rätttigheter när det gäller adoptioner och inseminationer. Sd är också för att avskaffa möjligheten för homopar att bli vigda inom Svenska kyrkan och partiet vill avskaffa alla statliga bidrag emot diskriminering, HBT-fientlighet och främlingsfientlighet. Det är en oacceptabelt HBT-negativ politik säger Bengt Held i en kommentar till sin nya rapport.

Andra intressanta resultat:

- Fem partier är för alla HBT-reformer och även officiellt emot heteronormen. Miljöpartiet, Folkpartiet, Centerpartiet, Vänsterpartiet och Feministiskt initiativ.

- Socialdemokraterna är emot heteronormen medan Moderaterna ännu inte har någon officiell åsikt om den.

- Moderaterna tvekar ännu om flera reformer för att förbättra det juridiska skyddet mot diskriminering och hatbrott. Socialdemokraterna tvekar om en HBT-reform.

-Antalet HBT-reformer som Kristdemokraterna tvekar om har minskat från 9 till 2 senaste året. Fyra reformer har partiet blivit för medan de blivit negativa till tre.

- Sd och kd är nu för tvångssteriliseringar av transsexuella som vill byta kön juridiskt.

Partiernas poäng 2011. Maxpoäng är 20.

Miljöpartiet 20p
Folkpartiet 20p (+1p)
Centerpartiet 20p (+1p)
Vänsterpartiet 20p
Feministiskt initiativ 20p
Socialdemokraterna 19p
Moderaterna 16p
Kristdemokraterna 10p (+1p)
Sverigedemokraterna 6p (-1p)

Sd är för heteronormen. M och kd har ingen officiell åsikt om den medan övriga partier är emot heteronormen.

- Jag bedömer att ca 40 % inom Kristdemokraterna nu är för en HBT-vänlig politik. Men hittills har den HBT-negativa falangen, där ministrarna Göran Hägglund, Maria Larsson och Stefan Attefall är med, blockerat att partiet blir för lika rättigheter för samkönade och olikkönade par. De har också argumenterat för tvångssteriliseringar av transsexuella. Det är inte en politik som är förenlig med mänskliga rättigheter konstaterar Bengt Held i en avslutande kommentar.


Uppdatering 1.

Två av de tre invigninstalaren, Anna Mohr och Kjell Rindar blir idag intevjuade, i Dagens Nyheter. Den tredje är Thomas Beatie som SvD intervjuade för några dagar sedan.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar