fredag 22 juli 2011

HBT-kultur. The kids are alright.


The kids are alright (2010) handlar om ett lesbiskt par med två barn. Nic (Annette Bening) och Jules (Julianne Moore) är mamma till varsitt av dem efter att på en klinik ha blivit inseminerade av sperma från samme man. Ingen i familjen vet dock vem mannen är. Och kvinnorna vill inte heller veta det. Däremot börjar barnen, 18-åriga Josi ( Mia Wasikowska) och 15-årige Laser (Josh Hutcherson), bli nyfikna. I smyg kontaktar de inseminationskliniken för att skicka en förfrågan till deras biologiske pappa Paul (Mark Ruffalo) om han är intresserad av att få kontakt med dem. Och det är han. Där startar något som senare ska orsaka både glädje och konflikter.

Filmen, regisserad av Lisa Cholodenko, har blivit belönad med flera priser bl.a. Golden Globe Award for Best Motion Picture – Musical or Comedy. Och det är enkelt att konstatera orsaken.

Filmen har flera oväntade vändningar.

Filmen som är från USA är till viss del tydligt amerikansk. Rollfigurerna har den där "lättsamma" och sociala attityden inför främmande människor. Här ger det också en viss charm. Men från ett annat perspektiv är filmen också mycket oamerikansk. Det här är ingen förutsägbar film. Tvärtom är det flera oväntade vändningar och konflikterna reds inte ut enkelt heller för att alla i slutscenen återigen ska vara lyckliga. Men just det gör också att filmen aldrig blir tråkig. Inte heller fokuserar den för mycket på att paret är lesbiskt. Ofta handlar möjligheterna och problemen om saker som skulle påverka vilken familj som helst.

Jag försöker undvika att kommentera skådespelares utseenden när jag gör mina recensioner men här kan jag inte låta bli. Mark Ruffalo som spelar Paul var 42 år när filmen gjordes. I bögkulturen (eller kanske man ska kalla det bögkulturerna) har ungdomlighet ofta hyllats. Ännu mer än i mainstreamkulturen. Idealet är inte sällan någon kille i 20-25-årsåldern. Trots att Josh Hutcherson (som var 17 år när filmen spelades in) i sin roll som Laser är en ung snygg kille är 42-årige Mark Ruffalo mångfalt sexigare. Ni ser honom längst till höger på bilden, i rutig skjorta. Vilket kan ge visst hopp även för oss som är 40+. :-)

Filmen rekommenderas definitivt. Finns på DVD sedan november 2010. Officiella trailern (Youtube) för filmen.

Jag önskar mina bloggbesökare en trevlig helg.

11 kommentarer:

 1. En film om en alternativ livsstil kanske man kan kalla den?

  SvaraRadera
 2. Vad exakt är den alternativa livsstilen? De två lesbiska kvinnorna är ju som vilket mainstreampar som helst. Hur definierar du livsstil?

  Bengt

  SvaraRadera
 3. Den heteronorm vi levt i under 1000-tals år gör väl att det som avviker från denna kan kallas alternativ utan att för den skull vara negativt?

  SvaraRadera
 4. Jag har inte några problem i sig att kalla det för en alternativ familj. Det är väl alla familjer som inte är kärnfamiljer.

  Det jag vände mig emot är ditt användande av ordet livsstil. Det existerar inte någon homosexuell eller heterosexuell livsstil. En livsstil är att vara ute på krogen varje helg och ofta även på vardagar. Sånt kan både samkönade och olikkönade par ägna sig åt. En annan livsstil är att spendera mycket pengar på hemmet och stanna där på den mesta av fritiden. Det kan både samkönade och olikkönade par göra. Ett tredje alternativ är att ägna sig främst åt något religiöst samfund, det kan både samkönade och olikkönade par göra. Vilket kön ens partner har är ingen "livsstil".

  Sedan till din kommentar om gamla traditioner. Fram till för 100 år sedan var det mannen som bestämde över sin fru, socilt och ekonomiskt. Ofta var det kvinnans pappa som bestämde över henne tills hon gifte sig. Mycket har förändrat de senaste 100 åren vilket avslöjar att det inte är någon naturlag att något ska vara på ett visst sätt bara för att det är en gammal tradition.

  På 1000-talet var för övrigt kristendomen en alternativ religion i Norden. En främmande utländsk religion från Mellanöstern. Till mångas förvåning tillbad kristna bara en Gud och de hade "konstiga" ritualer om att äta köttet och dricka blodet från Guds son. Många i Norden var mycket skeptiska mot en religion som de tyckte var så främmande för traditionell nordisk kultur. Idag är situationen som bekant annorlunda.

  Bengt

  SvaraRadera
 5. Man hör ju en hel del HBT-personer prata om sin "livsstil som just det". Som HBT-personer.

  "Men det finns EN gaylivsstil som är i huvudsak till för homosexuella där själva sexualiteten ligger som grund för livsstilen. Det här är något som heterosexuella saknar. Det finns ingen så starkt knuten livsstil för heterosexuella som vi homosexualla har."


  "Vad är då den homosexuella livsstilen? Generellt så är det färgen rosa, gala, glitter och glamour, Pride, hbt-rättigheter, rfsl, sex, genusvetenskap, söta pojkar, fjollighet, schlager, popmusik, flator, dragqueens, raggande, HIV-frågor, regnbågsflaggan, inredning, transutredning, trendiga kläder, opera, champagne, träning, parfym och väldigt mycket yta. Men det är en väldigt TREVLIG yta..."
  /Qruiser

  Sen pratar man här om HOMOSEXUELLA.
  Inte om bi, trans etc.
  Inget HBTQ utan bara H.

  SvaraRadera
 6. Är båda citaten från Qruiser officiellt? Var vänlig länka dit. Men inte heller citaten anger att alla homosexuella har en gemensam "livsstil". Var har du fått det från att det lesbiska paret i filmen gillar söta pojkar och schlager?

  Bengt

  SvaraRadera
 7. http://blog.qruiser.com/cigarbear/tag/livsstil/

  Jag trodde det var Qruiser men det var en blogg där...

  Nej, alla har inte en gemensam livstil men i debatten hör jag ofta att vi skulle ha en livstil som vi vill ha accepterad.

  SvaraRadera
 8. Du hänvisar till en (1) bloggare när du menar att homosexuella ofta i debatten snackar om en livsstil som ska bli accepterad. Du hittar inget citat från någon HBT-förening, HBT-politiker, HBT-tidning etc. Utan en bloggare. Det är avslöjande.

  Bengt

  SvaraRadera
 9. Jag har hört det massor av gånger Bengt och ibland så tycker jag du skulle kunna vara lite mer smidig.

  http://www.rfsl.se/?p=367

  SvaraRadera
 10. Först det första tycker jag det är komiskt att någon människa som inte har civilkurage att ha med sitt namn utan är anonym ska rekommendera andra att vara smidiga. Gömmer du dig bakom ett draperi när du är och debatterar irl? :-)

  Hade du varit lite mer smidig hade börjat med att inte låtsas som att det lesbiska paret i en film har en "alternativ livsstil" bar för att vissa andra HBT-personer har ägnat sig åt

  Ingenstans i RFSL-artikeln resonerar man om "livsstil". Var har du fått det ifrån? Däremot om en kulturell särart men det betyder inte att HBT-personer generellt skulle följa "homokulturen" . Och det är det som vänt mig emot hela tiden.

  Bengt

  SvaraRadera
 11. För övrigt tycker jag RFSL-artikeln är oacceptabelt generaliserande om homosexuella även om den tack och lov inte resonerar om någon "homosexuell livsstil".

  Att det är ovanligt många svarta som gillar soul betyder inte att det är en del av den "svarta livsstilen" att gilla soul.

  Bengt

  SvaraRadera