lördag 9 juli 2011

Juholt och Ohly tiger om HBT - Maria Larsson (kd) hycklar.


S, mp och v teg om HBT.

Socialdemokraternas ordförande Håkan Juholt (bilden) höll sitt tal i Visby igår. Inte heller han kommenterade något som helst om HBT. Vi kan konstatera att varken Juholt, Lars Ohly (v), Gustav Fridolin (mp) eller Åsa Romson (v) tyckte det var värt att ha med något om mänskliga rättigheter för homosexuella, bisexuella och transpersoner i sina anföranden. Det bör noteras när de här partierna vid Stockholm Pride om några veckor säkert kommer att, med rätta, kritisera den borgerliga regeringen för att inte göra tillräckligt när det gäller HBT-rättigheter.

Hittills har det bara varit Maud Olofsson (c) som i sitt anförande kommenterat "att män har rätt gifta sig med varann". Inte tillräckligt kanske någon från s, mp och v framför. Hallå? Era partier hade ju med noll, zero, nada om HBT. Som om ni skulle ha någon som helst trovärdighet i er kritik. Och ingen kräver att halva talet ska ha med HBT, att få med något är däremot symboliskt viktigt.

Inte sant att Vänsterpartiet "fokuserat på införande av ett tredje kön".

Ofta sprids myten om att vänstern prioriterar HBT i sin argumentation. Både av de som gillar det och de som kritiserar det. Till den senare kategorin hör statsvetarstudenten Fredrick Wickbom. I en debattartikel framför han följande om krisen i Vänsterpartiet.
Det får ses som mer effektivt att fokusera på bostadsbrist, ungdomsarbetslöshet och skatter än huruvida man ska införa ett tredje kön eller om man ska bojkotta apelsiner från Israel på grund av att ship to gaza inte får komma fram.
Jag håller med om att Vänsterpartiet är fixerade vid att kritisera Israel (som ska kritiseras men som är betydligt bättre än något annat land i regionen) jämfört med andra länder. När hade Vänsterpartiet senast något pressmeddelande om den vidriga kommunistdiktaturen Kuba?

Men när Wickbom låtsas att v prioriterar "ett tredje kön" i sin utåtriktade verksamhet är det en myt. Samma typ som när konservativa s-politiker efter valet 2010 låtsades som att partiets kris var orsakad av att Mona Sahlin för ofta argumenterat för HBT. Det är inte sant. Förutom att det är möjligt att konstatera att de flesta svenskar faktiskt är HBT-vänliga bör följande framföras.

Jag har följt 1-majtalen bland s- och v-ledarna från 2004 och framåt. Ingen, Göran Persson, Sahlin, Juholt och Ohly, har haft med något som helst om HBT. Juholt och Ohly hade inte med något om det i årets anföranden vid Almedalsveckan, det hade inte heller Sahlin och Ohly förra sommaren.

2010 röstade Lars Ohly (v) och nästan alla i partistyrelsen vid två tillfällen nej till förslag att få med skrivningar om samkönade par i Valplattformen. Dessbättre förlorade partistyrelsen vid kongressomröstningen men de fick med sig 40 % av ombuden som röstade nej. När det gäller transrättigheter hade en medlem motionerat om att det skulle vara med men varken partistyrelsen eller kongressen röstade ja till det.

Vad jag vet hade Vänsterpartiet inte någonsin med "ett tredje kön" i sitt utåtriktade budskap. Det enda som partiet gjorde var att notera att de fått en motion från en medlem om att "införa ett tredje kön" och sedan bli för reformen vid sin kongress.

Hyckleri från kd om "svaga grupper".

Idag är Kristdemokraternas dag i Visby. Ikväll håller partiets ordförande socialminister Göran Hägglund sitt anförande. Kd:s förste vice ordförande, socialminister Maria Larsson, lämnar bl.a. följande kommentar när hon är med i en chatt som Svenska Dagbladet fixat.
Kristdemokraterna vill vara Alliansens sociala röst. Vi har alltid värnat svaga grupper, särskilt de som inte har så starka röster själva.
Efter Maria Larssons vurm för att behålla tvångssteriliseringar av transsexuella måste det vara den mest hycklande kommentaren hittills 2011. Visst är Jimmie Åkesson (sd) värre än Maria Larsson när det gäller intolerans men han hycklar i alla fall inte om att fokusLänket för honom är att "skydda svaga". Jag ogillar i.o.f.s. användandet av "svaga grupper". Ingen grupp är svag i sig, människor är starka om de får samma möjligheter som andra. Men om man 2011 ska kalla någon grupper för "svag" bör transsexuella vara bland dem. Och de vill kd och Maria Larsson tvångssterilisera.

De liberala debattörerna Amanda Brihed (som själv bytt kön juridiskt) och Jens Odsvall framför kritik mot kd i en debattartikel på Newsmill.
Det säger mycket om dessa personer, om partiet i sig och vad de verkligen står för. De grundläggande värderingarna och det synsätt de har på människor och icke människor. Det är svårt att se att det är en kristen syn på en biblisk grund. Det är inte Jesu kärleksbudskap som härskar här. Snarare en moralistisk härdsmälta av bibliska mått.

Vi vill be Göran Hägglund att på ett mycket tydligt vis ge besked under Kristdemokraternas partidag i Almedalen om huruvida han och Kristdemokraterna anser det vara problematiskt att företräda ett regeringsparti som uppmanar till brott mot såväl svensk grundlag som FN's konvention om mänskliga fri- och rättigheter samt mot Europakonventionen. Vi finns på plats invid scenen för att ta del av Hägglunds svar under talet i Visby på hur tvångssteriliseringar och berövandet av mänskliga fri- och rättigheter för vissa utvalda grupper stämmer med det kristliga kärleksbudskap och den omtanke om familjer och individers friheter som Kristdemokraterna säger sig företräda. Likaledes förutsätter vi att statsminister Fredrik Reinfeldt anser det skäligt att svara på huruvida regeringens trovärdighet kan upprätthållas då frågan om regeringens brott mot sin egen regeringsform, och tystnaden kring detsamma är så utomordentligt tydliga att det blir pinsamt, oförklarligt och rent av oförlåtligt.
Judiska församlingen engagerar sig för Stockholm Pride.

Qx berättar att judiska församlingen i Stockholm för första gången engagerar sig för Stockholm Pride.
Sedan början av 80-talet har Frigörelseveckan och sedan Pride avslutats med en mässa i Storkyrkan i Stockholm. Ett religiöst firande som ofta fyller kyrkan och som besökts av flera biskopar.

I år hålls för första gången firandet av den judiska vilodagen i Stora synagogan strax intill Kungsträdgården. Regnbågs-Kabbalat Shabbat leds av nye rabbinen David Lazar och dessutom kommer Yonatan Gher från Jerusalem Open House, en verksamhet som tidigare tilldelats QX Hederspris. Vid firandet medverkar också Patrick Levi från den israeliska hiv/aids-rörelsen och från Svenska kyrkan medverkar domprost Åke Bonnier och Birgitta Winberg.
När Svenska kyrkan planerade anställa en imam i ett projekt var jag kritisk emot det (hade även varit kritisk om de planerat anställa en rabbin). Men i den här typen av situationer tycker jag det är positivt att Svenska kyrkan markerar sin närvaro som ett symboliskt stöd. Tyvärr är det ännu inget muslimskt samfund som är homovänligt. Men skulle något samfund senare fixa ett evenemang i någon moské hade det varit rätt även där att några från SvK hade varit med.


Uppdatering 1.

Ska förtydliga att Mona Sahlin ofta hade med HBT i sina interna kongresstal. Och var med i varje Prideparad i Stockholm även som ordförande. Däremot blev det tydligt att hon efter att blivit ordförande försökte undvika HBT i offentliga anföranden, gissningsvis för att hon visste att hon skulle få kritik efteråt. Nu kom kritiken trots det men det avslöjar att ibland räcker det - även i ett parti till vänster - att nämna HBT vid någon situation för att det ska provocera en del.

Lars Ohly och Håkan Juholt är HBT-vänliga i sak. Göran Persson var däremot heteronormativ, vissa kallade honom homofob, men han tvingades acceptera att partiet så småningom fick en tydligt HBT-vänlig politik.

I den borgerliga regeringen är tre ministrar heteronormativa, de från kd. Ministrarna från m, fp och c är HBT-vänliga i sak men det är tydligt att utrikesminister Carl Bildt (m) och utbildningsminister Jan Björklund (fp) inte prioriterar rättigheter för homosexuell, bisexuella och transpersoner.


Uppdatering 2.

Inte heller Göran Hägglund (kd) hade med något om HBT i sitt anförande ikväll.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar