fredag 8 juli 2011

HBT-utbildning är "frivillig" för asylhandläggare på Migrationsverket.


Igår tipsade jag här på bloggen om att den borgerliga regeringen publicerat sina rapporter om mänskliga rättigheter i olika länder. Sedan dess har jag kollat igenom de presentationsfilmer som finns på regeringen hemsida. Utrikesminister Carl Bildt (m) och biståndsminister Gunilla Carlsson (m) håller varsitt kort anförande vid ett seminarium i Visby och de båda blir också intervjuade.

När Gunilla Carlsson på drygt två minuter ska berätta om vad som är viktigast för henne inom utrikespolitiken nämner hon explicit HBT-rättigheter. Det gör hon även i sitt anförande. Däremot kommenterar inte Carl Bildt (m) något om det.

Jag tycker det här är avslöjande. Dels för att det visar hur ambitiös den svenska borgerliga regeringen är när det gäller HBT inom utrikespolitiken. (Tyvärr är resultatet betydligt mer varierat när det gäller HBT och inrikespolitiken). Men det är nog ingen slump att det är Carlsson och inte Bildt som förtydligar rättigheter för homosexuella, bisexuella och transpersoner.

Visst kan Bildt till viss del skylla på arbetsfördelningen där biståndsministern är den som främst har ansvar för SRHR (sexuella och reproduktiva) -rättigheter där HBT är en del. Men det är väl heller inte någon hemlighet att Carlsson har ett genuint HBT-engagemang, något som Bildt saknar. Båda är HBT-vänliga i sak precis alla övriga ministrar från m, fp och c. Men det är också tydligt att Carl Bildt, och inte heller Jan Björklund (fp) för den delen, tycker att mänskliga rättigheter för bögar, lesbiska och transpersoner är det som främst bör prioriteras i retoriken.

Gunilla Carlsson är för övrigt förste vice ordförande i Moderaterna.

Givetvis ska HBT-utbildning vara obligatorisk för asylhandläggare på Migrationsverket.

RFSL:s tidning Kom ut har i senaste numret (bilden) asyl som tema. Jag kan rekommendera deras artiklar om situationen för asylsökande som är HBT. Det förtydligas att det inte är fel på lagarna. Sedan 2006 är det med i svensk lag att personer som blir förföljda p.g.a. kön och sexuell läggning ska kunna få asyl som konventionsflyktingar. Ironiskt nog kom EU överens om det här redan några år tidigare. Men givetvis är det positivt att även svensk lag är tydlig när det gäller det här,

Egentligen är det inte heller fel på Migrationsverkets officiella policy. Däremot blir det ofta struligt när enskilda handläggare ska hantera ärenden. För att åtgärda det har den borgerliga regeringen i sina regleringsbrev (direktiv) till Migrationsverket i flera år uppmanat dem att förbättra den interna HBT-kompetensen. Faktum är att det bara är Migrationsverket som får sådana tydliga krav från regeringen.

Jag gissade att det här betyder att utbildningsinsatserna ska nå alla på Migrationsverket, i alla fall alla som har jobbar med asylärenden.
- Alla kan inte vara experter på allt. Därför tvingar vi inte personalen att vara med på alla kurser. Men ledningen har deltagit, säger Dan Eliasson. Utbildningarna fortgår, men enligt uppgift blir de regelmässigt inställda på grund av för få anmälningar.
Det här är nytt för min del. Det är givetvis fullständigt galet att förbättrad HBT-kompetens ska vara "frivillig" för folk på Migrationsverket.Visst ska man respektera att all personal inte kan gå alla kurser. Men här talar vi om fortbildning som sprider sig vöer flera år. Nog vore det uselt om inte varje handläggare för asylärenden inte kunde delta vid en utbildning om HBT.

De flesta på Migrationsverket försöker nog göra sitt bästa. Men vi vet också att när man erbjuder folk att "frivilligt" få info är det ofta de som bäst behöver den som är frånvarande.

Givetvis ska utbildning om förbättrad kompetens när det gäller HBT (eller när det gäller situationen för kvinnor, etniska och religiösa minoritet, barn etec) var obligatorisk på Migrationsverket. Det handlar om människor som ibland avgör om någon ska få leva eller dö.

Att strunta i det ansvaret är inte acceptabelt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar