tisdag 1 mars 2011

Ny riksdagsbehandling i april om hets mot transpersoner.

I torsdags kommenterade jag här på bloggen den vilda debatt som förs på HBT-siten Qx om transpersoners situation. Jag riktade bl.a. hård kritik mot Öppna moderater och HBT-liberalerna för deras absurda och okunniga resonemang. Nu har en av artikelförfattarna, Catrine Norrgård, som är ordförande för HBT-liberalerna, gjort en "pudel" i en ny debattartikel.
Jag ber om ursäkt för att qx:s läsare kan ha fått för sig att Folkpartiet inte längre står för det som jag själv skrivit i oändligt många debattartiklar och som ministrar i Sveriges regering både skriftligt och muntligt har lovat.

Det som gör mig deprimerad är att HBT-politiken används till ett slagträ mellan oss som står på samma sida. RFSL, RFSL ungdom, de politiska partierna i Sverige, utom Kristdemokrater och Sverigedemokrater, strävar mot samma mål....

- Behöver man en diskrimineringsgrund utöver kön? Inte lika självklart.
Varför kan Sverige inte tolka "kön" som andra länder, dvs. att om en transperson diskrimineras så beror det på könsuttryck eller att någon anser att man har "fel kön" på pappret eller att det skulle vara fel att ha genomgått en könskorrigerande operation.
Resonemanget i den förra debattartikeln tillsammans med Gunvor Åkerblom från Öppna moderater var sanslöst absurt. Det borde hon kunnat konstatera direkt. Men nu har hon gjort en "pudel". Problemet för henne är att hon även i sin andra debattartikel är okunnig om den juridiska situationen för transpersoner.

Norrgård hänvisar till att andra länder tolkar att transpersoner får skydd av diskriminering p.g.a. kön. Det är inte sant. Det är bara transsexuella (de transpersoner som vill juridiskt byta kön) som får det skyddet enligt EU-rätten. Den lag som den borgerliga regeringen införde för några år sedan syftade just till att ge övriga transpersoner (transvestiter m.fl.) skydd av lagar mot diskriminering.

Att Catrine Norrgård som ordförande i HBT-liberalerna tydligen inte känner till att det redan idag är förbud mot diskriminering p.g.a. könsidentitet är absurt. Även att hon blandar ihop diskriminering och hets som regleras i olika lagar.

Moderaterna ännu inte för bättre skydd för transpersoner mot hets och hatbrott.

Faktum kvarstår, Folkpartiets Roger Haddad argumenterade emot att transpersoner ska få bättre juridiskt skydd av lagar mot hets och hatbrott när det var riksdagsdebatt om det i början av februari. Det främsta problemet är annars att Moderaterna ännu inte är positivt till någon av de två reformerna.

Nästa möjlighet att påverka riksdagspartierna är inför Konstitutionsutskottets betänkande (rapport) Tryck- och yttrandefrihet som ska lämnas 14 april och sedan debatteras i riksdagen 27 april. Även där behandlas lagen om hets mot folkgrupp. Orsaken till att det blir "dubbelt" är att förbud mot hets är med både i Brottsbalken och i Tryckfrihetsförordningen. Vill du kontakta riksdagsledamöterna i Konstitutionsutskottet kan du göra det här.

För övrigt lämnas 8 mars två andra betänkanden i riksdagen där delar av innehållet har koppling till HBT-rättigheter. Dels Grundskolan från Utbildningsutskottet, dels Migration- och asylpolitik från Socialförsäkringsutskottet. Båda rapporterna debatteras sedan i riksdagen 30 mars.

Mailadresser och telefonnummer till ledamöterna i Utbildningsutskottet är här och motsvarande till Socialförsäkringsutskottet här.


Uppdatering 1.

Även Gunvor Åkerblom från Öppna moderater har nu lämnat en andra debattartikel till Qx.
Jag undrar om vi verkligen vet vad som de facto menas med ”transperson”. Flertalet transsexuella, liksom jag själv, kände före beslutet om en ny könsfastställelse viss tveksamhet för att inte säga avsmak inför begreppet eftersom ingen då ville definiera sig som transperson och definitivt inte efter beslutet – då blev man antingen man eller kvinna och tillika kanske homosexuell, vilket var stoltare än att bli inkluderad i något så brett och oidentifierbart som en ”person”, som dessutom var ”trans”. Så diskriminerande är jag!
Fascinerande att Gunvor Åkerblom argumenterar emot användandet av ordet transpersoner trots att den förening där hon är styrelseledamot, alltså en av de de mest centrala personerna, själv gör det.

Från Öppna moderaters egen presentation på sin hemsida.
Öppna Moderater är moderaternas HBT-nätverk. Vi vänder oss till alla som delar den moderata grundsynen och som tycker att det är viktigt att jobba med frågor som rör homo-, bisexuella och transpersoner ur ett liberalt och frihetligt perspektiv.
Det är även förvånande att Öppna moderater och Gunvor Åkerblom inte tycks känna till att ordet transpersoner inte är med i någon lagtext och inte föreslås det heller. Istället handlar förslagen (till kompletteringar av lagen om hets mot folkgrupp) om könsidentitet och könsuttryck, egenskaper som inte bara transpersoner har. Så några gränsdragningsproblem lär det inte bli med användande av de orden.

Några andra nyheter.

Dagen avslöjar att en församling i Strängnäs stift i Svenska kyrkan gett en präst en ursäkt och ett skadestånd på 30 000 :-. Orsaken är att de tidigare nekat ett vikariat p.g.a. vederbörandes sexuella läggning.

Samma tidning berättar att Italiens statsminister Silvio Berlusconi på en katolsk konferens argumenterat emot homorättigheter.
Nu försöker han återigen vinna de stora katolska gruppernas förtroende genom tuffa uttalanden mot homosexuella, berättar brittiska Metro.

- Homosexuella kommer aldrig få äktenskap likvärdiga med traditionella familjers värderingar för det finns bara en familj, sa 74-årige Berlusconi till en grupp unga katoliker.

Berlusconi slog också fast att:

- Regeringen kommer aldrig tillåta singlar eller homosexuella att adoptera.
Det låter ju som att det här måste vara en stor politisk stridsfråga i Italien. Låt oss därför granska exakt hur många partier i Italiens parlament som är för reformerna.

Könsneutral äktenskapslag. 0 (noll) partier.
Homoadoptioner. 0 (noll) partier.

Två partier i Italien är för de båda reformerna, kommunistiska PRC och gröna FV, men de tvingades lämna parlamentet för några år sedan p.g.a. dåliga valresultat. Det blir tydligt att homofientlige Berlusconi bara försöker använda debatten om äktenskap och adoptioner för att inför konservativa katoliker försöka flytta fokus från sina många personliga "affärer".

Italiens största oppositionsparti, socialdemokratiska DC, är för en sambolag för både samkönade och olikkönade par, typ PACS i Frankrike.


Uppdatering 2.


Lagen om hets mot folkgrupp har blivit prövad idag i ett ärende där Skånepartiets ordförande Carl P Herslow blivit åtalad. Först vill jag förtydliga att Skånepartiet är ett obehagligt islamofobt parti. Herslow själv är en människa som nästan gör vad som helst för att hamna i media med sitt politiska budskap. Dessbättre försvann partiet från kommunfullmäktige i Malmö 2006 efter att ha varit med där sedan 1985. I valet förra året fick Skånepartiet bara några promille av rösterna i kommunalvalet.

Men det är inte kriminellt för en politiker att ha ett obehagligt budskap eller vara desperat att hamna i tidningarna. Den teckning som orsakat åtalet pekar inte ut muslimer generellt som klandervärda. Att raljera och satirisera mot religioner är inte hets. Det är förvånande att så många okynnesanmäler saker med hänvisning till den här lagen. Ibland blir det främst en metod för att komma åt politiska motståndare och det är inte syftet med lagen.

Yttrandefriheten är central i en välfungerande demokrati. Även för sådant som de flesta betraktar som provocerande eller galet. Lagen om hets mot folkgrupp bör användas mycket restriktivt. Men transpersoner förtjänar samma skydd av den som bögar, lesbiska, judar, muslimer och invandrare.

Det är två olika debatter med koppling till samma lag.

2 kommentarer:

 1. "Det är förvånande att så många okynnesanmäler saker med hänvisning till den här lagen. Ibland blir det främst en metod för att komma åt politiska motståndare och det är inte syftet med lagen."

  RFSL och dess anhängare i ett nötskal!

  - sunt förnuft -

  SvaraRadera
 2. Anonym

  Nu vet jag inte vem eller vilka du syftar på här. Vad jag vet har någon från RFSL anmält en person för hets, kanske det är fler vet du något om det?

  Och i det fallet, anmälan mot pastor Åke Green är det viktigt att konstatera att han kallade homosexualitet för en cancersvulst i samhället. Han attackerade alla homosexuella. Skånepartiets affisch, om än töntig, attackerar islam som religion men argumenterar inte för att muslimer generellt skulle vilja gifta sig med minderåriga.

  Men själv hade jag inte anmält Åke Green för hans predikan, Däremot är jag mycket kritisk till att en tidning publicerade hans homohat okritiskt. Det hade de nog inte gjort om han kallat judendomen eller islam för en cancersvulst i samhället.

  Fakta är dock att vad jag vet har nästan alla som dömts enligt lagen om hets mot folkgrupp dömts för att de hetsat mot invandrare, judar, romer, svarta, muslimer etc.

  Ingen präst, imam eller rabbin har blivit dömd för hets mot homosexuella.

  Bengt

  SvaraRadera