tisdag 29 mars 2011

Mahatma Gandhi var bisexuell?


Ny ordförande för RFSL-Ungdom.

RFSL Ungdom har på sin kongress i helgen valt Emelie Mire Åsell (bilden till den här bloggposten) till ny ordförande efter avgående Felix König. Ny vice ordförande blir Vio Szabo.

Qx berättar Åsell vad hon tycker är viktigast för RFSL-Ungdom.
- Förbättra situationen för unga transpersoner. Det har gjorts en utredning om vuxna transpersoner, men inte om unga. Nu ska den utredningen komma och då ska vi vara med och påverka. Det är livsviktigt! En annan viktig fråga är se till att alla platser funkar för hbt-ungdomar. Vissa unga känner sig inte bra bemötta av vården, polisen eller socialtjänsten. Då väljer man att inte gå dit.
Fridolin och Romson föreslås som mp-språkrör.

Miljöpartiets valberedning föreslår Gustav Fridolin och Åsa Romson som nya språkrör för partiet. Nuvarande, Peter Eriksson och Maria Wetterstrand, måste avgå efter de suttit maxgränsen för språkrör, 9 år. Anders Wallner, öppet homosexuell, föreslås bli ny partisekreterare. Det är partiet kongress i maj som slutgiltigt avgör vilka som ska få posterna. När Gustav Fridolin var riksdagsledamot för mp 2002-2006 var han en av de som var mest engagerade för HBT-rättigheter.

Mahatma Gandhi var bisexuell?

I en ny bok antyds att Mahatma Gandhi var bisexuell berättar Pinknews.
Great Soul, by former New York Times executive editor Joseph Lelyveld, describes the deep relationship between Gandhi and German-Jewish architect and bodybuilder, Hermann Kallenbach....

According to reviews, the book says: “Gandhi wrote to Kallenbach about ‘how completely you have taken possession of my body. This is slavery with a vengeance’.”

Gandhi left his wife Kasturbai Makhanji for Kallenbach, the book said, quoting intimate letters between the two men.
Fascinerande om det är sant eftersom Gandhi hyllas av många, även av en del homofober. Gandhi själv anklagas dock i boken för att ha lämnat en rasistisk kommentar om svarta vid ett besök i Sydafrika.

Nu är det ju inte alla som hyllar den här bokens avslöjanden.
Supporters of Mahatma Gandhi say claims that the Indian political leader left his wife for a male bodybuilder are blasphemous and wrong.
Komiskt att de använder ord som blasfemi, som om Gandhi vore någon religiös gestalt och inte en vanlig människa. Och visst är det intressant att konstatera att det för en del av hans supportrar verkar vara mer kontroversiellt att Gandhi kanske haft en kärleksrelation med en man (väl förenligt med hans budskap respekt för varandra) än att han framfört något rasistiskt mot svarta.

USA omprövar invandringsregler för gifta samkönade par.

Från HBT-siten 365gay.
The government says applications for immigration benefits for same-sex couples will no longer be automatically denied but instead will be put on hold pending legal advice following the Obama administration’s decision to stop defending the law that prohibits gay marriage....

Until now, applications from same sex couples were automatically denied because the law, the Defense of Marriage Act, did not allow the government to recognize gay marriage.

In February, Attorney General Eric Holder said the Justice Department would no longer defend the constitutionality of the law.

Borgerliga regeringen i Tyskland förlorar "majoritet" i Förbundsrådet.

Häromdagen skrev jag om att kristdemokratiska CDU efter 58 år som styrande parti i delstaten Baden-Würtemmberg måste lämna makten efter valet i söndags. Resultatet får också betydelse på nationell nivå i Tyskland.

Precis som i Sverige har landet ett direktvalt parlament, Förbundsdagen. Men dessutom även Förbundsrådet vars delegater utses av de 16 delstaterna. De har från en till sex röster beroende på folkmängd. Ledamöterna från samma delstat måste rösta likadant, annars blir deras röster ogiltiga. I omröstningar brukar de delstater som styrs av både något regeringsparti och oppositionsparti lägga ner rösterna. 14 av de 69 ledamöterna tillhör den gruppen idag.

Det betyder att 55 ledamöter är kvar. Efter maktskiftet i Baden-Würtemmberg ökar oppositionen antalet ledamöter från 24 till 30 medan regeringspartierna minskar från 31 till 25. Det betyder att den borgerliga regeringen för första gången sedan den blev vald har förlorat "majoriteten" i Förbundsrådet. Det här kan få viss betydelse för HBT-politiken eftersom det tvingar regeringen att mer än hittills söka kompromisser i de ärenden som måste godkännas av Förbundsrådet (bl.a. de flesta frågor med koppling till sociala rättigheter och familjepolitik). Och eftersom den borgerliga regeringen ofta är internt oenig kan det stärka liberala FDP i förhandlingarna med det HBT-negativa CDU-CSU (i Bayern heter kristdemokraterna CSU och är ännu mer konservativa än CDU).

Vilka resultat det blir vet vi givetvis ännu inte men det ska bli intressant följa utvecklingen.


Uppdatering 1.

Dagen intervjuar de av mp:s valberedning förslagna språkrören Fridolin och Romson. Samma tidning har en intressant artikelserie om den högerkristna tidningen Världen idag. Tidningen Dagen är själv homofientlig men har ibland neutrala nyhetsartiklar om homosexuellas och bisexuellas situation Det senare kan man dock inte anklaga Världen idag för. Deras homofientlighet (även på nyhetsplats) är ökänd för många HBT-engagerade människor.
Ordförande i den Livets ord-kopplade tidningen Världen idags styrelse är församlingens pastor Ulf Ekman. Han går nu också in som ansvarig utgivare och betonar skärpa när han på tidningens egen webbsida kommenterar beslutet:

- Världen idag har varit ett betydelsefullt redskap som kommer att bli allt viktigare i framtiden. Andlig och teologisk fördjupning och skärpa, mod att gå emot strömmen och ljus över och svar på viktiga frågor i tiden kommer att göra tidningen till en välsignelse för många.

Även 32-årige Lukas Berggren, som tidigare jobbat som samordnare på Svenska evangeliska alliansen, betonar behovet av skärpa:
Notera att Ulf Ekman använder ordet "redskap" om tidningen. Men tidningens redaktion kommer nog fortsatt att förneka att de har någon som helst koppling till Livets ord. Bagdad-Bob på svenska typ.

3 kommentarer:

 1. Nej, Gandhi var inte bi enligt detta:

  http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=503&artikel=4694097

  Det finns info i inslaget.

  SvaraRadera
 2. Anonym

  Ingen kan veta med säkerhet om Gandhi var bi eller något annat.

  Bengt

  SvaraRadera
 3. Anonym

  Många bisexuella har aldrig berättat att de är det för någon av familj, vänner och bekanta.

  Bengt

  SvaraRadera