söndag 27 mars 2011

Osynliggör inte HBT Juholt!

Socialdemokraternas nyvalde ordförande Håkan Juholt hade inte med något som helst om HBT-rättigheter i sitt s.k. linjetal i lördags.

Peter Eriksson, språkrör i Miljöpartiet, gör i en debattartikel på Newsmill sin egen analys av Socialdemokraternas kongress i helgen.

Det finns en stark längtan tillbaka till den riktiga socialdemokratin till det som var stort och mäktigt och dominerade Sverige. Medlemmarna i det kantstötta partiet är hjärtligt trötta på Mona Sahlins HBTQ-svängar och anpassningar till mitten och storstaden. För all del även på miljöpartister. Nu ska det vara straight, med snaps till maten.
Det är ganska hårda ord från Eriksson vars parti fram till för några månader sedan hade ett nära organiserat samarbete med Socialdemokraterna (och Vänsterpartiet). Givetvis har Peter Eriksson partipolitiska orsaker att kritisera s, de konkurrerar ju ofta om samma väljare nuförtiden. Och visst är hans retorik fruktansvärt överdriven. De allra flesta s-politiker har inte några som helst problem med att partiet är HBT-vänligt. Men ett korn av sanning finns det.

Fler HBT-konservativa s-politiker i vänsterfalangen än i högerfalangen.

Socialdemokraterna är sedan januari i år för första gången för alla centrala HBT-reformer. Jag bedömer att en kompakt majoritet bland s-politiker stödjer det. Andelen homofober är liten precis som i de flesta andra riksdagspartier (förutom i kd och sd där de ännu är hyfsat många).

Men många mer konservativa socialdemokratiska politiker tycker att "HBT-rättigheter är inget att snacka om, det är inget vi ska prioritera, det är oviktigt". Paradoxalt nog är det oftare folk från sossarnas vänsterfalang än högerfalang som har de här konservativa attityderna enligt s-politiker jag haft kontakt med.

Bakom kulisserna är det en och annan som tycker Mona Sahlin snackat för mycket om "homosexuella och invandrare" och för lite om "vanliga arbetare". Som om homosexuella och folk med invandrarursprung inte kunde vara arbetare men också kräva rätt att slippa fördomar.

För några veckor sedan berättade jag här på bloggen att Håkan Juholt som biträdande partisekreterare 2005 försökte bagatellisera en homofob s-riksdagsledamot. Håkan Juholt är HBT-vänlig i sak och för bl.a. den könsneutrala äktenskapslagen. Men som ordförande gäller det för honom att också förmedla till svenska folket att partiet prioriterar och inte försöker osynliggöra HBT-rättigheter. Han förlorade i lördags sin första chans att kompensera att han gjorde bort sig för några år sedan i Sydsvenskan.

Den här bloggen är inte partipolitisk. De som främst bör avkrävas ansvar är givetvis den borgerliga regeringen och jag har ibland kritiserat den. Men även ett oppositionsparti har en skyldighet att tydliggöra att HBT-rättigheter handlar om centrala mänskliga rättigheter.

Fram till dess Håkan Juholt i tal och debatter inte explicit har med något om rättigheter för bögar, lesbiska, bisexuella och transpersoner förtjänar han allvarlig kritik.

Två av tre nya talespersoner för Feministiskt initiativ är lesbiska kvinnor.

Även Feministiskt parti har haft kongress i helgen. De valde tre talespersoner för partiet. Två av dem är lesbiska kvinnor, Stina Svensson och Sissela Nordling Blanco, och den tredje Carl Emanuelsson. Genom bloggen Vonkis har jag fått reda på att Emanuelsson är en av de medverkande i För en jämställd skola. Ett projekt (med bl.a. diverse korta filmer) som vänder sig till lärare.

Från skolverkets hemsida.
I denna film presenteras de tre principerna i genusordningen som samverkar och skapar ojämställdhet. Du får reda på vad en genusram är och varför vi måste arbeta med att synliggöra och motverka heteronormen om vi vill komma vidare i vårt arbete med jämställdhet.
Feministiskt initiativ är precis som Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Folkpartiet, Centerpartiet och Vänsterpartiet för alla centrala HBT-reformer.


4 kommentarer:

 1. Jag inser inte varför det ska vara en av nationens viktigaste frågor att lära människor vad de ska tycka om sex, och som tur är finns det också politiker som gör samma. Kvinnor och män finns av en mycket naturlig anledning och är utrustade olika för olika ändamål. Om man inte tycker om att kvinnor kan föda barn och inte män, får man söka hjälp och lära sig handskas med det. Inte kräva att andra ska lära sig vara missnöjda med att vara det de är. Att "utbilda" människor i hur man ska göra pojkar mindre manliga och kvinnor mer manliga, är absurt och det borde läggas mer resurser på att göra Svensk skola konkurrenskraftig gentemot övriga världen än att använda tiden till att lära elever att flickor bör skjuta älg (exempel på manlighet) och pojkar i högre grad vara flickor.

  SvaraRadera
 2. Jag ställde en fråga till Juholt på aftonbladets chatt med honom tidigare i dag.

  Kommentar från Lova
  Mona Sahlin hade ett stort engagemang i HBT-frågor. Hur viktiga är de frågorna för dig?

  Håkan Juholt (S):
  Oerhört viktiga. Såväl privat som politiskt. Mina nära vänners, och alla andras självklara rättigheter tänker jag alltid och i alla sammanhang stå upp för. Där viker jag aldrig ner mig. Inte där heller. I want back down!

  SvaraRadera
 3. Harry Sett

  Du tror att HBT-rättigheter handlar om att "lära människor vad de ska tycka om sex" och inte om att lika rättigheter och respekt. Du tror att jämställdhet handlar om att alla ska vara androgyna och inte om att respektera att människor ska bli respekterade även om de inte följer traditionella könsroller. Grattis, du visade just hur viktigt det är att Juholt precis som Sahlin faktiskt tydliggör vad HBT-rättigheter handlar om.

  Lova

  Bra initiativ. Tydligen har Juholt bättre sig sedan 2005 då han definitivt inte stod upp för homosexuellas rättigheter i en intervju i Sydsvenskan. Nu återstår det för honom att leverera i tal och debatter. Han gjorde det inte i lördags.

  Bengt

  SvaraRadera
 4. Nathaniel Lindén29 mars 2011 kl. 21:36

  @ Harry Sett

  Din kommentar fick mig att skratta. Du tillhör alltså den falangen av svenska folket som tror att skolan har som främsta uppgift att få barn att rebellera mot könsroller. Hela tanken med genusforskning är att barn skall få chansen att utveckla sig utan att ha dessa roller tryckta på sig. Känner en pojke sig hemma i det stereotypa (i mina ögon fjantiga) machoidealet så får han det. Känner han sig hemma i mer feminina roller så skall han få den chansen också.
  Ditt inlägg dryper av den felaktiga tanken att vi skall få män att föda barn och kvinnor skjuta älg. Skaffa dig lite mer information och skippa att basera dina åsikter på fördomar.

  SvaraRadera