måndag 21 mars 2011

HBT hamnar i fokus på kd:s riksting i år.

HBT-politiken lär bli en hyfsat central del på Kristdemokraternas riksting (kongress) i år. Dels ska ombuden 30 juni-2 juli debattera Framtidsgruppens (valanalysgruppens) rapport som kom i december och uppmanade partiet att skaffa sig en bättre politik för homosexuella, bisexuella och transpersoner.

Sedan har det lämnats flera motioner (förslag från medlemmar) till rikstinget. Tidigare har jag berättat om ett förslag från Daniel Sturesson (valledare för kd i Skåne 2010) om att partiet bör ompröva sin åsikt om homoadoptioner och bli för en likställd lag. Riksdagsledamoten Caroline Szyber avslöjar på sin blogg att hon tillsammans med Erik Slottner (öppet homosexuell och ledande kommunpolitiker i Stockholm) och Magnus Kolsjö lämnat en motion om att kd bör bli för ett avskaffande av tvångssterilisering av transsexuella.
Vi anser att ingen person ska behöva underkasta sig kirurgiska ingrepp eller acceptera sterilisering som en förutsättning för att få sin könstillhörighet erkänd. Vi föreslår rikstinget besluta Att Kristdemokraterna ska verka för ett avskaffande av kravet på tvångssterilisering vid könsbyte.
Är du själv medlem i kd eller känner någon som är det kan jag tipsa om att motioner måste vara partikansliet tillhanda senast vecka 13, alltså nästa vecka, för att bli behandlade.

Följande 4 HBT-reformer är Kristdemokraterna ännu EMOT mars 2011.

1. Könsneutral äktenskapslag.
Partiet vill istället ha en civilrättslig giftermålslag. Att de är för ett civilrättsligt alternativ är inget problem i sig. Däremot att de vill avskaffa ordet äktenskap från lagen därför att de inte tycker att samkönade par är värda att ingå borgerliga äktenskap

2. Möjlighet för samkönade par att adoptera (förutom närståendeadoptioner som partiet är för).
Inkonsekvent nog är partiet för att ensamstående ska kunna ha möjlighet till alla typer av adoptioner trots att partiet argument emot homoadoptioner är att barn behöver "både en pappa och en mamma)

3. Möjlighet för lesbiska kvinnor att bli inseminerade vid kliniker.

4. Föräldraskapspresumtion för lesbiska par precis som för olikkönade par.


Följande 6 HBT-reformer är Kristdemokraterna ännu TVEKSAMMA till mars 2011.

1. Avskaffa kravet att någon måste vara ogift för att juridiskt byta kön.
Absurt krav när Sverige har en könsneutral äktenskapslag. Man kan ju tycka att parti som säger sig värna familjer borde vara emot tvångsskilsmässor.

2. Avskaffa kravet att någon måste vara svensk medborgare för att juridiskt byta kön.


3. Avskaffa kravet att någon måste vara steriliserad för att juridiskt byta kön.
Kd snackar mycket om etik, men är ett av få partiet som ännu inte är emot tvångssteriliseringar av transsexuella.

4. Tillåt transsexuella att spara könsceller för att efter "könsbytesoperationen" kunna bli biologiska föräldrar.

5. Inför ett förbud mot diskriminering p.g.a. könsidentitet i regeringsformen.
Av de grupper som är inkluderade i den "vanliga" lagen mot diskriminering är det bara transpersoner som saknar motsvarande diskrimineringsskydd i regeringsformen.

6. Lagen om hets mot folkgrupp ska även skydda transpersoner.


Uppdatering 1.

Ska förtydliga för er som är nya besökare här och inte följer HBT-politiken noga att de tre första reformerna (könsneutral äktenskapslag etc.) som kd är emot är redan genomförda. Däremot ännu inte könsneutral föräldraskapsregler och de sex HBT-reformer som kd tvekar om.

Få riksdagsmotioner från Sverigedemokraterna.

Dagens Nyheter skriver idag om att Sverigedemokraterna lämnat få motioner (förslag) i riksdagen hittills. Faktum är att ingen av dem argumenterar explicit för eller emot HBT-rättigheter. Däremot vill partiet avskaffa alla statliga bidrag emot diskriminering. Förslaget i den motionen betyder också att allt statligt stöd till HBT-föreningar (RFSL m.fl.) och invandrarföreningar försvinner.

Sd är också för att avskaffa möjligheten för samkönade par att adoptera (förutom närståendeadoptioner som de precis som kd är för) och vill även avskaffa lesbiska pars möjligheter att bli inseminerade vid kliniker. Sd har dock inte lämnat några motioner om det här vid allmänna motionstiden i höstas, möjligen gör partiet det i höst.

Sd är principiellt emot nuvarande könsneutrala äktenskapslag men vill inte avskaffa den nu när den är införd. Partiet är också negativa till att transsexuella ska få spara könsceller för att efter "könsbytesoperationen" kunna bli biologiska föräldrar. Inom Svenska kyrkan är sd (deras ombud vid kyrkomötet) f ör att avskaffa möjligheten för samkönade par att ingå äktenskap. I övrigt är partiet tveksamma till nya HBT-reformer.

Forskning visar att bögar och lesbiska ofta diskrimineras i olika yrken.

Tre forskare vid Linnéuniversitet i Växjö har en debattartikel i Svenska Dagbladet.
Homosexuella män diskriminerades när de sökte efter arbete som till exempel butiksbiträden och verkstadsarbetare medan homosexuella kvinnor diskriminerades då de sökte efter arbete som förskollärare eller städare....

Men vår forskning visar också att de strukturer som styr mäns och kvinnors möjligheter på arbetsmarknaden även i högsta grad driver fram skillnader i arbetsmarknadsutfall mellan homo- och heterosexuella. Att bryta dessa strukturer är således angeläget även i syfte att skapa ett jämlikt samhälle mellan personer med olika sexuell läggning.

4 kommentarer:

 1. Notera att KDs stämma i Skåne Län godkännde adoptions motionen

  SvaraRadera
 2. 1)Om KD tycker att homoadoptioner utan anhörighetsanknytning är ok så kommer inte jag att rösta på KD mera.

  Jag har läst om homosexuellas svårigheter på arbetsmarknaden och mitt förslag är bla att åtminstone se till att det finns separata duschar med omklädnads bås (jag gillar att duscha privat annars också)

  SvaraRadera
 3. L-hs.

  Du får givetvis rösta på vilket parti du vill. Kd kan vinna andra människors röster. De kostaterar själva att de förlorade många ungas röster i valet 2010 eftersom en vanlig attityd bland svenskar är att partiet är homofobt.

  Vad har sedan duschar på arbetsplatser med den här debatten att göra. Försöker du antyda att homosexuella och bisexuella ofta sexuellt trakasserar sina arbetskamrater när de duschar tillsammans. Vad har du för bevis för det? Duschar tillsammans gör homosexuella, bisexuella och heterosexuella tillsammans i omklädningsrum vid gym, idrottshallar etc. Du har träffat många homosexuella där utan att veta om det.

  Ett alternativ är givetvis att duscha när du kommit hem från jobbet om du tror homokolleger blir så upphetsade av din kropp att de kastar sig över dig (bra självförtroende för din kropp tycks du ha om inte annat)

  Men du har tydligen problem med homonoja och bra att du avslöjar att det nog är den främsta orsaken till att du är emot homoadoptioner.

  Bengt

  SvaraRadera
 4. Debatten om separata duschar är givetvis legitim men när den blandas ihop med homoadoptioner blir det tydligt att vederbörande har homonoja. Och det är nästan alltid heterosexuella män med den nojan, sällan heterosexuella kvinnor.

  Bengt

  SvaraRadera