tisdag 22 mars 2011

Kd-politiker vill göra det enklare för lesbiska bli inseminerade.

Igår skrev jag här på bloggen om att tre kristdemokratiska politiker lämnat en motion (förslag) till Kristdemokraternas riksting i sommar om att avskaffa tvångssteriliseringarna av transsexuella som vill byta kön juridiskt. En av de tre ansvariga är Magnus Kolsjö som bl.a. jobbat med den "frihetsrapport" som gjordes internt i partiet våren 2010 med syftet att ompröva delar av partiets åsikter för att det skulle bli mindre av ett "förbudsparti".

Magnus Kolsjö har också lämnat flera andra motioner med HBT-koppling. Bl.a. att göra det enklare för lesbiska kvinnor att bli inseminerade i Sverige.

Från motionen Svenska spermier till alla (skulle kanske kunna vara en titel på en porrfilm i Sverigedemokraternas regi, men dess innehåll är seriöst).
Sedan 2005 är det möjligt för lesbiska par att genomföra assisterad befruktning med donera sperma på klinik i Sverige. Trots detta väljer många fortfarande att åka utomlands eller genomföra en privatdonation. Anledningen till detta är att det endast finns åtta kliniker i Sverige som genomför befruktningar med donerad sperma och att köerna till dessa ofta är långa.

Nackdelen med att många väljer att inte genomföra sin behandling på klinik i Sverige är, förutom kostnaden för den enskilde och riskerna vid privatdonation, att barnet förlorar möjligheten att få veta sitt ursprung. Att få veta sitt ursprung är ett av barnets grundläggande rättigheter och något som garanteras barn som föds via assisterad befruktning med donerade könsceller i Sverige.

Att det finns så få kliniker i Sverige som genomför assisterad befruktning med donerade spermier beror på regelverkets konstruktion där det i princip bara är universitetssjukhus som får genomföra den typen av behandling.

Bristen på svenska kliniker leder inte till att lesbiska par föder färre barn. Det leder bara till att de väljer andra vägar. Vägar som ofta fråntar barnet rätten att få veta sitt ursprung.

Kristdemokraterna bör verka för att:
- det genomförs en översyn av regelverket för kliniker som genomför assisterad befruktning med hjälp av donerade könsceller med målet att öka tillgången till sådan behandling
Kolsjö har också lämnat förslag om något som har indirekt koppling till delar av HBT-gruppen eftersom många som får hiv är män som har sex med män.

Från Förbättrad hiv-prevention.
Trots att antalet personer som smittas av hiv ökar har nivån på de pengar som anslås för hivprevention varit oförändrad i 15 år.Detta innebär i praktiken att anslaget sakta har urholkats och rimmar illa dels med den ökade spridningen av hiv och regeringens mål att halvera spridningen av hiv i Sverige till 2016....

Den nuvarande smittskyddslagen motverkar sitt ursprungliga syfte, att minska spridningen av hiv. I stället stigmatiserar den redan utsatta sjuka och avskräcker människor från att testa sig....

Kristdemokraterna ska verka för att:
- Anslaget för hivprevention höjs
- Organisationer som bäst kan nå riskgrupper med information prioriteras när bidrag för hivprevention fördelas
- Insatser görs för att öka kunskapen om hiv och smittprevention hos svenskar som reser utomlands
- Avskaffa den så kallade informationsplikten i smittskyddslagen.
Att avskaffa informationsplikten är något som bl.a. RFSL, Miljöpartiet och Vänsterpartiet är för. Själv är jag positiv till att att utreda om lagen ska vara kvar eller inte och samma tycker Socialdemokraterna. Alla de fyra borgerliga partierna är i princip för att behålla informationsplikten även om det är en del politiker i Alliansen (främst i fp och c, även några i m) som är kritiska emot den. Och nu har alltså debatten även nått kd vilket är positivt. Vad Sverigedemokraterna tycker om lagen vet jag inte men mitt tips är att de är för nuvarande lag. DN har förresten en ny artikel om sd, om att många av partiets lokala politiker lämnat sina uppdrag.

Magnus Kolsjö har även lämnat en motion till kd i Stockholms län. Den handlar om att distriktet bör vara med vid Stockholm Pride i sommar. 2010 arrangerade partiets avdelning i Stockholm stad för första gången ett evenemang vid festivalen.

Bra initiativ från Magnus Kolsjö. Ska bli intressant att följa vad resultatet blir av det här.

Dagen avslöjar att ogifta pastorer har svårt få jobb inom en del evangeliska samfund i USA.
Församlingar är rädda att ogifta pastorer inte kan leda församlingar som i huvudsak består av gifta par, att de ska börja flirta med någon medlem eller att de kanske är homosexuella.
Man slutar aldrig förvånas över hur inskränkta många kristna samfund är i USA. Och vilken besatthet de har av sex. Kopplat till dubbelmoral - som om det skulle vara säkrare att låta en gift pastor ha ansvar för barn än för en ogift.

I Katolska kyrkan får de inte gifta sig. I många evangeliska samfund är det nästan ett krav att de ska vara gifta (heterosexuellt). Det kan inte vara lätt att vara präst.

5 kommentarer:

 1. I övriga nyheter: i Finland upprörs just nu många av en kampanj: "Älä alistu!" ("Stå på dig!"), enligt vilken homo- och bisexualitet påstås kunnas botas med Kristi hjälp. (Hmm, vilket nytt och innovativt tema, har vi inte hört det här förut?) I ett av de mest kontroversiella inslagen i kampanjen jämför en anonym kvinna i ett videoinslag homosexuella med mördare:

  "Om en mördare kan göra bättring, kan väl en homosexuell person också?"

  Kampanjen drivs av bland andra två av Evangelisk-lutherska kyrkans i Finland organ för internationellt arbete. Evangelisk-lutherska kyrkan i Finland är den direkta motsvarigheten till Svenska kyrkan, och har de senaste åren skakats svårt av strider mellan konservativa och liberala. 2010 valdes Kari Mäkinen till ärkebiskop med röstsiffrorna 593 mot 582 för den konservative Miikka Ruokanen. Senare samma år utträdde kritiker mot de konservativa i kyrkan en masse i reaktion mot HBT-fientliga och kvinnoprästfientliga utspel från konservativa i kyrkans organisation.

  En annan drivande i kampanjen "Älä alistu!" är chefredaktören för tidningen Nuotta (motsvarande ungefär Världen idag).

  Ärkebiskop Mäkinen har kritiserat kampanjen.

  SvaraRadera
 2. Här finns två svenskspråkiga länkar relevanta till min förra kommentar:
  http://www.hbl.fi/text/inrikes/2011/3/22/w60853.php
  http://www.hbl.fi/text/inrikes/2011/3/22/w60852.php

  SvaraRadera
 3. Fredrik

  Tack för tipset.

  Ja, det är kul det där med jämförelse mellan homokärlek och mord. Först brukar många homofientliga kristna argumentera att de minsann inte är fixerade vid "synden homosexualitet". Det är synd bland alla andra, vi gör alla saker som är syndigt brukar budskapet vara. Sedan jämför en del av dem homorelationer med pedofiler, mördare etc.

  Eh? Är det "synder" som folk kan känna igen från sin vardag? Deras retorik borde väl istället vara "kan vissa sluta att arbeta på söndagar trots att de inte måste, eller sluta köpa nya möbler för sin fåfängas skull, borde väl homosexuella kunna bli "omvända"?

  Istället blir det drastiska jämförelse Men kanske vissa konservativt kristna har annorlunda hobbies typ övergrepp på barn och massmord.

  Bengt

  SvaraRadera
 4. "Församlingar är rädda att ogifta pastorer inte kan leda församlingar som i huvudsak består av gifta par, att de ska börja flirta med någon medlem eller att de kanske är homosexuella."

  Det fascinerande med det där citatet från artikeln i Dagen är att många homofientliga samfund egentligen tycks konstatera att homosexualitet är en genuin egenskap och inte en livsstil som de annars brukar framföra. För om det vore en livsstil behövde de ju inte vara rädda att någon pastor ska vara homosexuell, då är det ju enkelt för vederbörande att välja bort den där livsstilen och genom bön bli heterosexuell.

  Men de tycks alltså inte riktigt själva tro på det budskap de framför i debatten med HBT-aktivster. För "säkerhets skull" vill de därför inte anställa ens någon pastor som har homosexuella känslor men lever i celibat. Det är avslöjande. :-)

  Bengt

  SvaraRadera
 5. Jag uppdaterar min nyhet med ytterligare en: finska Kristdemokraternas (4.9% i riksdagsvalet 2007) ungdomsförbund lovprisar kampanjen "Älä alistu", specifikt med avseende på den kontroversiella jämförelsen mellan homosexuella och mördare. "Var finns respekten för heteronormen" frågar sig ungdomsförbundet idag i ett pressmeddelande.

  http://www.hbl.fi/text/inrikes/2011/3/23/w60908.php

  SvaraRadera