tisdag 8 mars 2011

Skriv om män, inte kvinnor, 8 mars.


Rubriken kan tyckas provocerande. Idag ska ju tidningar och bloggar som försöker vara hyfsat trendkänsliga fokusera på kvinnor. Men hur gör de imorgon? Jo, ofta blir det fokus på främst män övriga dagar på året. I HBT-media bögar.

När jag startade den här bloggen bestämde jag att målet ska vara en så "jämställd" politisk rapportering som möjligt. När jag granskar att Sveriges riksdag idag har rekordmånga ledamöter som är öppet HBT kommenterar jag också att könsfördelningen bland dem är ungefär som i Sverigedemokraternas riksdagsgrupp. För mig är inte rättigheter för lesbiska och transpersoner något alibi som man möjligen ska skriva om ibland när det inte är någon intressant nyhet om bögars rättigheter.

Avdelningen HBT-kultur på min blogg har däremot ett bögperspektiv och det har jag ärligt framfört. Kulturdelen är en bonus på den här bloggen och jag recenserar främst de böcker jag är intresserad av och kan identifiera mig med.

Vackraste kroppsdelen på en kille är bröstet. (Jo, det är en objektiv vetenskaplig sanning)

Men jag försöker mainstreama jämställdheten i den politiska delen. Det borde övriga HBT-bloggare och siter också göra om de ska vara trovärdiga i att använda de där tre bokstäverna. Några som inte beter sig så är Qx. Tidningen ger nöjesinfo och det är inte fel i sig. Men granskar man artiklarna närmare blir det tydligt att det ofta är ett bögperspektiv. Det som många lesbiska gillar kallas för lesbisk kultur medan det som många bögar gillar kallas för homosexuell kultur eller HBT-kultur. Transpersoner är nästan helt frånvarande i Qx.

Därför ska jag idag fokusera på män, killar, snubbar, bögar... you name it.

Socialstyrelsen har lämnat ett förslag om att män som har sex med män ska få bli blodgivare. Tyvärr har Läkemedelsverket försökt stoppa det vilket gjort att den förstnämnda myndigheten gett regioner och landsting ett år på sig att behålla de gamla reglerna för att anpassa sig till de nya.

Inom idrotten är det ännu ofta tabu att vara bög. Ofta är de heterosexuella kollegerna inte homofoba i sig (även om en del är det). Utan det handlar om att de saknar civilkurage att ifrågasätta heteronormen.

En manskropp är ofta vacker. Och den vackraste kroppsdelen tycker jag bröstet är. Jodå, det är fler kroppsdelar som är spännande men den här bloggen kanske inte bara följs av vuxna så jag lämnar det därhän. :-)

Jag har nu fokuserat på män. Min rekommendation till andra HBT-bloggare är densamma. Skriv om män idag 8 mars och mainstrema jämställdheten övriga året. Inte tvärtom.


Uppdatering 1.

Dagen har en artikel om en ny avhandling, Detta är min kropp: Kristen tro, sexualitet och samlevnad, från Daniel Enstedt om debatten i Svenska kyrkan om samkönade relationer.

Även Lars Borgström har skrivit en avhandling om samma ämne. Den är med på hans blogg avdelningen Sv.Ky. och homosexualiteten.

Jag har tidigare här på bloggen berättat att det nu är debatt inom Kristdemokraterna om partiets HBT-politik. Tidningen Kristdemokraten rapporterar från ett partirådslag i Lund.
Även HBTQ-frågor sågs som en tröskel. En omprövning i synen på samkönades rätt att adoptera kan bli nästa interna diskussion, trodde en på mötet.

–Vi måste anpassa partiets politik till verkligheten, och i dag lever barn i samkönade familjer.

– Precis som vi tycker att kristna som förföljs i Irak ska få asyl i Sverige, ska vi stå upp för homosexuella som riskerar dödsstraff i Irak, var en åsikt.
Samma tidning berättar om att partiets ledamot i Civilutskottet (som i riksdagen har ansvar för äktenskapslagen och familjepolitiken), Otto von Arnold, delar analysen.
– Jag tror att vi måste ha en större toleransnivå. Vi kan inte både säga att vi vill lyfta fram kärleksbudskapet och exkludera vissa människor.

Det säger Otto von Arnold, som välkomnar att Kristdemokraternas framtidsstrategigrupp föreslår att partiet bör förespråka en ny linje, som ”bekämpar varje tendens till diskriminering”, i frågor som rör homosexuella, bisexuella, transpersoner och queerpersoner.
Daniel Sturesson, ledande kd-politiker i Skåne, berättar i en debattartikel i Kristdemokraten att han ska lämna en motion till partiets riksting (kongress) om homoadoptioner.
Det är inte hållbart att enbart av gammal vana hålla fast vid en åsikt när beslutsunderlaget förändras. Jag kommer därför att motionera till årets riksting om en översyn av vår politik på adoptionsområdet. Det är hög tid för oss att utforma en politik som hänger ihop och som faktiskt ligger i linje med våra grundvärderingar.
Det är givetvis för tidigt att konstatera om partiet verkligen byter policy och lämnar sin nuvarande HBT-negativa politik men det är en del positiva tecken.


Uppdatering 2.

Jag ska förtydliga att det är pappersversionen av Qx som jag syftar på både när det gäller att de bara skriver om nöjen och kultur (och inte HBT-politik) och att det oftast är bögperspektiv. Qx har även en hemsida där de även skriver om politiska nyheter och som jag bedömer som bättre ur ett jämställdhetsperspektiv.

Tidigare kommenterade jag den interna debatten i kd om homoadoptioner. Några m-politiker, bl.a. öppet homosexuelle riksdagsledamoten Tomas Tobé har en debattartikel i Svenska Dagbladet med samma tema. De framför kritik mot bl.a. adoptionsbyråerna. Sedan har Jan Göransson, ordförande i Adoptionscentrum svarat.


12 kommentarer:

 1. Vem har tecknat bilden? Jag känner igen sättet att teckna ansikten.

  SvaraRadera
 2. Fredrik

  Ingen aning. Letade en stund efter en bild som var avklädd utan att vara för mycket avklädd och samtidigt skulle vara kul. Googlade fram till en USA-bloggare som publicerar både nakna, påklädda och halvklädda män (och en del kvinnor). Men det framgår inte där vem tecknaren är.

  Bengt

  SvaraRadera
 3. Fredrik

  Här är länken. Waynes nude musicisions. Mest naket men också en del kultbilder. Pasolini skulle kallat det för "kulturellt alibi": :-)

  http://waynes-nude-musicians.blogspot.com/

  Eftersom länken innehåller pornografiska bilder vill jag helst det stannar mellan oss Fredrik att jag gett dig den här länken. Andra bloggbesökare kan vara mer känsliga än vad du och jag är. :-)

  Bengt

  SvaraRadera
 4. Nathaniel Lindén8 mars 2011 kl. 15:48

  Mer av en ben-kille jag, men välformade manliga bröst är utan tvekan trevliga :)

  SvaraRadera
 5. Finns det någon blogg som inte har fastnat i ras/sex/kön-facket!
  Skriv om människor oavsett färg/ras/religion/sexuella preferenser/ eller skvallervärde!

  Risken finns förstås att man skriver något som folk inte vill läsa och det vore ju trist.

  SvaraRadera
 6. Harry

  Jag menar du både har rätt och fel. Rätt därför att man inte alltid ska kategorisera människor och bara snacka om strukturer. Människor är komplexa och inte bara "förövare" och "offer" bara för att man tillhör en viss grupp i samhället. Många problem är dessutom allmänmänskliga.

  Men att aldrig tala om grupper och strukturer betyder också ett osynliggörande av de orättvisor som ännu finns i samhället. Att 99 % av alla som är VD i något svensk börsbolag är män. Att folk med invandrarursprung ofta har svårare få jobb än etniska svenskar. Att Sverige ännu inte har bristande tillgänglighet för funktionshindrade som en del av lagen mot diskriminering.

  Att samkönade par ännu riskerar våld och trakasserier om de går hand i hand på stan. Att transsexuella ännu blir tvångssteriliserade.

  Det måste inte vara så här. Det är ingen naturlag. Det är möjligt att ändra. Men om man aldrig debatterar det utan bara låtsas som att alla har samma möjligheter blir det inte någon förändring heller.

  Nathaniel

  Jag gillar bäst manliga bröst. Du gillar bäst muskulösa ben tydligen. Nu väntar jag bara att någon i sann svensk kompromissanda tycker att man kan enas om något emellan bröstet och benen. :-)

  Bengt

  SvaraRadera
 7. Hr. Held behöver inte vara orolig, en svensk tiger osv osv.

  SvaraRadera
 8. Vill förtydliga att Lars Borgström verkligen inte skrivit någon avhandling om någonting. Han skrev ett D-uppsats och ingenting annat.

  SvaraRadera
 9. Anonym

  Det är tydligen jag som blandade ihop avhandling och D-uppsats. Nu har du förtydligat vad som gäller.

  Bengt

  SvaraRadera
 10. Jag gillar kvinnobröst.

  SvaraRadera
 11. Nathaniel Lindén9 mars 2011 kl. 17:19

  @ Bengt

  Off-Topic: Denna artikel har kryssat runt i etern ett par timmar nu, vad säger du till detta? Rejäl styrka den Hysén-grabben visar!

  http://www.gp.se/sport/fotboll/1.568433-anton-hysen-darfor-kommer-jag-ut-nu

  SvaraRadera
 12. Bfv

  Kanske du är flata, kanske heterokille. Men det kvittar. Det är väl bra om folk gillar antingen mansbröst eller kvinnobröst. Eller båda delar.

  Vi kan kalla det marknadsuppdelaning. Jag fokuserar på mansbröst och du på kvinnobröst.

  Nathaniel

  Det är mycket kul och modigt av Anton Hysén. Har ännu inte skrivit något men återkommer om det. Håller annars på att kolla igenom remissvaren till könstillhörighetslagen. Blir en bloggpost senare om det också.

  Bengt

  SvaraRadera