fredag 11 mars 2011

Hysén, Juholt och Danny-Eric-kyssen.


Få intresserade av HBT-rättigheter lär väl ha missat att Anton Hysén i onsdags som förste manlige svenske fotbollspelare av betydelse kommit ut som bög. Han gjorde det i Svenska Fotbollsförbundets tidning Offside.
I Offside 2/2011 kommer Anton Hysén ut som Sveriges första fotbollsbög. 20-årige Anton, som spelat i Häcken och siktar på en elitkarriär, hoppas också att han nu får efterföljare i en fotbollsvärld vars elitnivå tidigare sett EN enda manlig homosexuell spelare. I reportaget om Anton berättar också Glenn Hysén varför han invigningstalade på Pridegalan, och vad han tyckte om omvärldens kraftiga reaktioner.
Anton Hysén förtjänar givetvis en eloge. Tyvärr måste man också konstatera att han är modig. Homofobin är vanlig ännu inom manliga lagsporter. Även när fotbollsspelare inte själva har några problem med bögnoja finns det en jargong som gör att många homosexuella lämnar verksamheten trots att de egentligen har talang.

Riksidrottsförbundet försöker göra en del men ofta stannar det vid dokument med fina ord. 10 december 2010 redovisade Riksidrottsförbundet sin nya mångfaldssatsning "Öppna dörrarna för fler". 15 lokala föreningar fick dela på 8 miljoner. Inget av projekten hade dock någon koppling till temat HBT. Igen svek Riksidrottsförbundet.

Igår nominerade Socialdemokraternas valberedning Håkan Juholt som ny ordförande för partiet. Hur är han HBT-politiskt? Ja, första gången han var med i den offentliga debatten gjorde han bort sig ordentligt, något som Sydsvenskan rapporterade om.
”Det sitter i maggropen att det är fel”, sa en annan riksdagsledamot till Sydsvenskan i höstas, som svar på frågan om homo-sexuella borde få gifta sig.

Han beskyllde också RFSL för att bedriva ”hetspropaganda och hetsverksamhet”.

Hans namn var KG Abramsson, och han uttalade sig som ordförande för Västerbottens socialdemokratiska partidistrikt. Företrädare för RFSL och riksdagens HBT-grupp rasade. Den socialdemokratiska partiledningen var märkbart ovillig att kommentera.

”Hans åsikter återspeglar det som sägs vid köksborden runt om i landet”, sa biträdande partisekreteraren Håkan Juholt till slut till Sydsvenskan.

Håkan Juholts bagatelliserande kommentar var givetvis helt oacceptabel. Om någon framfört motsvarande absurda åsikter om invandrare och invandrarföreningar hade Juholt aldrig försvarat det med att "hans åsikter återspeglar det som sägs vid köksborden runt om i landet".

Jag ska förtydliga att Juholt själv aldrig framfört något homofientligt vad jag vet. Och en man som är med i socialdemokratiska HBT-s berättade för mig för något år sedan att Juholt besökt dem och hållt ett bra anförande. När jag gjorde min enkät 2008 om vad riksdagsledamöterna tyckte om en könsneutral äktenskapslag var Håkan Juholt positiv precis som nästan alla andra av sina partikolleger.

Förhoppningsvis har Juholt sedan 2005 lämnat sin absurda bagatelliserande attityd till homofober. Men det återstår för honom att i kongresstal och riksdagsdebatter visa att han prioriterar HBT-rättigheter. Något annat vore ett svek mot de bögar, lesbiska, bisexuella och transpersoner som sympatiserar med Socialdemokraterna.

Till sist kan jag inte låta bli att kommentera att "ärkerivalerna" inför morgondagens final i Melodifestivalen, Danny Saucedo och Eric Saadé, kysst varann (bilden till den här bloggposten) inför de samlade journalisterna. Båda två identifierar sig vad jag vet som heterosexuella men har trots det inte några problem att ägna sig är närkontakt med varann.

Det visar att utvecklingen går framåt. Inte kysste Janne Lukas och Anders Glenmark (inte offentligt i alla fall, vad som hände på efterfesten vet bara de själva) varann på mun när de tävlade mot varann 1980.

Även om Eric Saadé är min favorit imorgon med sin Popular vill jag ge Danny cred för att han verkar vara bäst på att kyssas av de två. Trevligt att du gillar att bli kysst av en annan man Eric men du kan inte både le och kyssas samtidigt.

Jag önskar mina bloggbesökare en trevlig helg.


Uppdatering 1.

TV4 Nyheterna Malmö har idag haft en intervju med den socialdemokratiske nämndemannen Ayoub Chibli som avslöjar sin homofientlighet. Han framför bl.a. att "homosexualitet inte är tillåtet enligt Koranen" och har i både en bok och en tidningsartikel kallat homosexualitet för "onda begär". Det är givetvis groteskt att Socialdemokraterna som HBT-vänligt parti nominerat en sådan människa. Man hade säkert inte gjort det om det varit någon kristen med samma homofoba attityder. Det här visar återigen att många till vänster bedömer folk annorlunda om de är muslimer jämfört med andra. Något som är oacceptabelt.

För någon månad sedan resonerade ledande personer inom Broderskapsrörelsen kulturrelativistiskt och tyckte att man inte ska ställa samma krav på muslimer som kristna när det gäller att vara homovänlig. Resonemanget är givetvis absurt. Även Håkan Juholt förtjänar skarp kritik om han ännu bagatelliserar homofoba partikamrater.

Flera tidningar har idag publicerat en ny opinionsmätning från Skop. Skulle resultatet bli verklighet hade situationen i riksdagen blivit som idag där varken Alliansen eller s+mp+v har majoritet. Räknas även kd som får 3,8 % med hade dock Alliansen fått egen majoritet i riksdagen. De två HBT-negativa partierna, sd och kd, får tillsammans 8,6 % jämfört med 11,3 % i senaste riksdagsvalet.

Socialdemokraterna ökar i opinionsmätningen med 4,8 % till 29,2 %. Mätningen är dock gjord innan valberedningen nominerade Håkan Juholt som ny partiordförande.

Alf Svensson (kd), ledamot i EU-parlamentet har idag en debattartikel i Svenska Dagbladet om demokrati och människovärde.
Kurslitteratur för universitet och högskolor – i statskunskap – är synnerligen viktig, men jag är förstås övertygad om att skolan, allt från förskolan, har som sin allra viktigaste uppgift att inpränta respekten för alla människors lika värde. Det är den grundläggande förutsättningen för att hålla rasism och främlingsfientlighet borta. Den grundläggande förutsättningen för demokrati. Fria val räcker inte som kriterium för vad vi ska karakterisera som demokrati.
Alf Svensson kommenterar inte hur demokrati förhåller sig till homofientlighet och lagar som diskriminerar HBT-personer. Kanske inte så konstigt eftersom han själv som ordförande för Kristdemokraterna i decennier argumenterade emot nästan alla förslag för att förbättra för bögar och lesbiska. Bl.a. en sambolag för homopar och en lag mot diskriminering av homosexuella, Alf Svensson röstade som riksdagsledamot 1987 emot båda reformerna men dessbättre var en majoritet positiva till dem. Alf Svensson och hans parti kampanjade emot partnerskapslagen i början av 1990-talet, samma lag som hans parti sedan hyllade 2008 med syftet att stoppa en könsneutral äktenskapslag.

Alf Svenssons trovärdighet är noll när det gäller att värna minoriteters rättigheter.


Uppdatering 2.

Jag har kritiserat Juholt när det gäller HBT-politiken. Carin Jämtin, föreslagen som ny partisekreterare för Socialdemokraterna, förtjänar däremot beröm. Inför kommunalvalet i Stockholm förra året presenterade hon radikala förslag för HBT-rättigheter. Ett av dem var jag negativ till - att ett muséum i Stockholm skulle ha en HBT-avdelning. Jag är principiellt emot att olika grupper ska ha permanenta avdelningar inom kommunala institutioner. Men i övrigt innehöll s-rapporten bra förslag. Mest omskrivet i media blev det att partiet ville jobba för könsneutrala toaletter i Stockholm för att göra det enklare för transpersoner.

För övrigt vann Eric Saade ikväll i finalen i Melodifestivalen. Grattis!. Hans kyssande kamrat Danny hamnade på en hedrande andraplats.

7 kommentarer:

 1. Kul att se att någon annan också uppmärksammat Anton Hysén på ett posituivt sätt i sin blogg. Jag tror att detta är startskottet på en mycket bra utveckling.

  Trevlig helg!

  / Nicklas

  SvaraRadera
 2. Hej Nicklas!

  Tack för kommentaren. Ja, att Anton offentligt berättar att han är bög är otroligt viktigt.

  Om regeringen lämnar en proposition (regeringsförslag) i höst om en ny frihetlig könstillhörighetslag (lag om juridiska könsbyten) lär det bli årets viktigaste händelse i HBT-debatten. Om regeringen inte gör det (vilket tyvärr är mest sannolikt) gissar jag att Anton Hyséns komma-ut-berättelse blir den händelse som är viktigast 2011 när man ska sammanfatta året. Diverse utspel från regeringen och oppositionspartierna i debatterna om hetslagen, flyktingpolitiken etc, om något frikyrkosamfund till accepterar homovigslar eller om någon TV-kanal startar ett nytt program med HBT-tema bleknar i jämförelse.

  Bengt

  SvaraRadera
 3. Du fortsätter med din dömande attityd...

  SvaraRadera
 4. Greger

  Du saknar tydligen sakargument. Jag kritiserar de som jag menar förtjänar kritik. Samma sak gör Håkan Juholt och Alf Svensson. Svårare än så är det inte.

  Försök igen.

  Bengt

  SvaraRadera
 5. Jag behöver inga sakargument, det är bara så jag upplever det, att du har en dömande besserwisser attityd. Men det är din blogg så du får väl ha vilken attityd du vill.

  Men om jag förstår dig rätt så kan inte något parti acceptera en troende muslim utan att förtjäna din kritik. Intressant, mycket intressant!

  SvaraRadera
 6. Greger

  En del muslimer är homovänliga, s bör vända sig till dem. Däremot är folk som är kategoriskt emot homorelationer olämpliga i ett HBT-vänliga parti oavsett om de är ateister, kristna, muslijmer eller något annat. Punkt slut.

  Jag har noterat att du tycker min blogg är dömande. Det jag ägnar mig är att "döma" de religiösa som "dömer" homopar. Det senare tycks du gilla.

  Ungefär som att du gillar rasister men kallar anti-rasister för att vara "dömande" mot rasisterna. Kul logik.

  Bengt

  SvaraRadera
 7. Greger

  "Men det är din blogg så du får väl ha vilken attityd du vill."

  Det är det klokaste du skrivit hittills. :-)

  Bengt

  SvaraRadera