måndag 21 juni 2010

RFSL tiger ofta om muslimsk homofientlighet.

11 maj i år skickade jag ett mail till HBT-föreningen RFSL:s förbundsstyrelse med bl.a. följande innehåll.
Jag vill meddela att jag på min blogg Helds HBT-nyheter publicerat en ny bloggpost med kritik mot bl.a. RFSL och delar av övrig HBT-rörelse.

Jag publicerar delar av den sist i det här mailet. Här är länken till bloggposten i sin helhet.

Hade HBT-rörelsen hyllat naken Muhammed med halvstånd?

"Ibland har jag resonerat hur reaktionen blivit om man bytt ut Jesus mot profeten Muhammed inom islam. Muhammed är naken på bilden och har nästan halvstånd. Någon annan man placerar sin hand sensuellt runt Muhammeds midja. Hade HBT-rörelsen då också publicerat bilderna i sina tidningar, Kom Ut, Qx etc.? Och hade de även då kallat folk som protesterat för att vara intoleranta och homofober? Hade Fredrik Reinfeldt, Mona Sahlin, Lars Ohly, Maria Wetterstrand etc. hyllat att man med bilden erkänt homosexuella muslimer? Hade statliga museer och konsthallar visat bilden av Muhammed med halvstånd som en del av dem visade bilden av Jesus med halvstånd?

För varför ska vi behandla muslimer annorlunda än kristna? Det är ungefär som att säga att muslimer är barbariska och primitiva som barn att man inte kan förvänta sig sansade reaktioner från dem när de blir "provocerade". Kristna är däremot vuxna som kan hantera även "provokationer". Det om något är rasistiskt emot muslimer....

Men det är också dags att HBT-rörelsen, politiker, media etc. slutar tiga om problemen inom delar av den muslimska gruppen.....

Tyvärr har RFSL ofta tigit i debatten om muslimsk homofientlighet. Det är i princip bara när Unga muslimer bjöd in en homohatare som gäst som RFSL var tydligt sin kritik. Annat är det i Norge där både HBT-rörelsen, och liberala och socialistiska partier, varit mycket tydliga i sin kritik mot homohatande muslimer och även kritiserat islamofobi."
Sedan dröjde det drygt en månad innan Ulrika Westerlund, ordförande i RFSL, 17 juni svarade.
Hej,
ursäkta att jag inte hunnit svara tidigare. Jag har nu också sett dig följa läget för Elisabeth Ohlson Wallins bilder på Världskulturmuseet, så det här är ju en ständigt aktuell fråga. Jag vet dock inte om jag håller med dig om att RFSL är otydliga när det gäller "muslimsk homofientlighet". Kan du exemplifiera?

Hälsar,
Ulrika
Samma dag mailade jag följande till Ulrika Westerlund (jag skickade även en kopia till övriga ledamöter i RFSL:s förbundsstyrelse).
Hej Ulrika.

Eftersom det är drygt en månad sedan jag mailade ska jag inte leta fram länkar till allt jag skriver om i det här mailet. Jag vill även reservera mig för att jag givetvis inte har 100 % koll på någon förening. Men det är det totala mönstret som är avgörande.

1. RFSL har aldrig skickat några pressmeddelanden och tydliggjort att alla muslimska samfund i Sverige (och andra länder) är homofientliga (att homorelationer är "synd") Även många kristna och en del judiska samfund är homofientliga men där är även många homovänliga samfund och samfund som i alla fall startat en seriös debatt om att acceptera samkönade relationer.

Om du inte håller med om det jag skriver var då vänlig berätta vilka muslimska samfund som välsignar samkönade relationer. Jag har talat med fyra islamologer på ett möte i Malmö förra hösten så hittar du sådan info ska jag skicka den även till dem.

2. RFSL har inte haft några seminarium vid Stockholm Pride om muslimsk homofientlighet, däremot har ni ofta arrangerat debatter om kristen homofientlighet. Absurt nog arrangerade RFSL istället ett seminarium för något år sedan med titeln (ungefär) "islamofobi i HBT-gruppen". Inget fel i sig att debattera det men problemet med homofientliga muslimer är mångdubbelt värre än islamofoba HBT-personer. Även om det senare för den skull inte ska bagatelliseras. Men tyvärr används ofta islamofobi felaktigt.

Den som säger att Västeuropa har kommit längre än de muslimska länderna i Mellanöstern när det gäller mänskliga rättigheter, jämställdhet, HBT-rättigheter, individens frihet etc. blir ibland kallad för "kulturrasist" och islamofob trots att det faktiskt är FAKTA. Det betyder sedan givetvis inte att Västeuropa saknar allvarliga problem inom de här områdena.

Och tyvärr är det tydligen en rädsla bland många inom RFSL att inte våga kritisera folk från andra minoritetsgrupper "jag vill inte vara främlingsfientlig etc.". Men det är inte främlingsfientligt att vara lika tydlig mot muslimsk homofientlighet som kristen. Tvärtom är det förolämpande mot gruppen muslimer att låtsas de inte kan ansvara för vad de gör och att man bara ska kritisera kristna.

3. När det var debatt om filmen Sämre än djur skrev du saker som lätt tolkas som att du försöker bagatellisera homohatet som är betydligt vanligare i muslimska länder i Mellanöstern (och i vissa invandrartäta förorter i Sverige) än bland befolkningen generellt i Sverige.

http://www.qx.se/samhalle/11780/debatt-om-hbtpersoner-utsatta-for-hedersfortryck-

"Ulrika Westerlund tyckte att det även är viktigt att lyfta fram att många hbt-personer delar de erfarenheter som kommer fram i filmen oavsett bakgrund. Hon menar att homofobin också finns i Sverige och att det personerna i filmen berättar påminner om det som hon själv och hennes vänner har upplevt från sina egna familjer. Men påpekar att hon för den sakens skull inte menar att förtrycket ser exakt likadant ut, eller att det inte finns hedersrelaterade problem."

Jag kollade filmen och har snackat med hundratals etniskt svenska HBT-personer. Nästan ingen har de senaste åren varit i närheten av det som de två i filmen varit med om. Att låtsas som att homohatet är jämnt fördelat mellan olika kulturer är fegt och fel. Återigen, det betyder inte att etniska svenskar aldrig är homofober eller att alla som bor i Rinkeby eller Rosengård hatar HBT-personer men man ska kunna erkänna att problemen är värre på vissa ställen än andra. Annars blir det ju lika fånigt som att säga att folk i Småland generellt är lika HBT-vänliga som i Stockholm. Även det är fel. Men med många individuella variationer.

Dåvarande ordföranden i RFSL Sören Juvas kritiserade också filmen vilket jag menar var absurt. Ingen från RFSL hade nog kritiserat den om det bara varit två kristna HBT-personer med i filmen.

Det är nog möjligt att hitta fler exempel men det får räcka eftersom jag ska göra några ärenden på stan om en stund.

Jag är engagerad emot varje typ av intolerans och kritiserar ofta Sverigedemokraterna och främlingsfientlighet på min blogg Helds HBT-nyheter. (kan tipsa om att jag skriver nyheter där nästan varje dag) Men det är möjligt att föra två debatter samtidigt. Både främlingsfientlighet och muslimsk homofientlighet ska bekämpas. Jag följer debatten även i andra länder och det verkar som att norska LLH har mer kurage att även debattera homofientlighet bland muslimer och folk med invandrarursprung. Utan att för den skulle generalisera om grupperna.

Mvh

Bengt
Ännu har varken Ulrika Westerlund eller någon annan från förbundsstyrelsen besvarat mitt senaste mail. Kanske för att de vet att jag har rätt i sak men att det bland vissa är "kontroversiellt" att förtydliga att alla muslimska samfund är homofientliga.

Men problemet måste väl vara intoleransen från de muslimska samfunden och inte att någon berättar om intoleransen. Om vi inte debatterar ett problem hur ska vi då kunna lösa det?

Och hade det varit så att jag haft fel när jag skriver att alla muslimska samfund är homofientliga vore det möjligt för någon från RFSL:s förbundstyrelse att maila om något muslimskt samfund (i Sverige eller annat land) som välsignar samkönade relationer och har debatt om att viga homopar. Ingen av dem har gjort det. Även det är kanske avslöjande.

5 kommentarer:

 1. Jag tror att RFSL:s förbundsordförande har lite viktigare saker för sig än att besvara frågor från någon som driver en blogg som följs av 13 personer.

  /Damian

  SvaraRadera
 2. Om RFSL:s förbundsstyrelse hade viktigare saker hade nog inte Ulrika Westerlund besvarat mitt mail drygt en månad efter jag skickade det.

  Kul för dig att du tycker antalet bloggbesökare avslöjar hur viktig den är i debatter. Tydligen är du själv en bimbo då som tycker modebloggare och skvallerbloggare har de bästa politiska argumenten.

  Jag har flera än 13 besökare. Ibland fler än 20. :-)

  Sedan är det kul att varje kommentator som skriver sådana fåniga saker som dig är anonym. Å andra sidan hade jag också velat vara det om jag skrivit sådana pinsamheter. :-)

  Bengt

  SvaraRadera
 3. Har skrivit en artikel som relaterar till den beröringsskräck du beskriver:

  http://everykindapeople.blogspot.com/2010/06/kamikazeliberalism-dialog-till-dods.html

  Annars är mitt perspektiv främst format av den förljugenhet som existerar inom kultursektorn (samma vinkel som Lars Vilks "skjuter" från).

  SvaraRadera
 4. Det kan ju vara som så att RFSL:s förbundsordförande har en prioriteringsordning på de förfrågningar hon får in. Förr eller senare så kommer även den som placerats i botten utav högen högst upp. Det kanske tog en månad. Var glad att du fick svar för jag tror inte hon är dig svar skyldig.

  Jag har mina skäl att vilja vara anonym. Ett gott skäl är att jag inte är beredd att ta konsekvenserna av att min familj ser att jag ens läser om hbt. Men det kanske inte du förstår. Att kalla någon för bimbo som man aldrig träffat baserat på ett väldigt långskott tyder inte på någon större intelligens. Då är det inte ens en förmildrande omständighet att skriva under med sitt eget namn.

  /Damian

  SvaraRadera
 5. Damian

  Om du är så marginaliserad borde du bete dig bättre än att skriva enfaldiga anonyma kommentarer här.

  Du är i botten av min prioriteringslista det lovar jag. Att du själv inte har någon större intelligens blir tydligt.

  Jag har aldrig krävt svar av någon för övrigt. Skaffa dig ett liv istället för att gnälla här.

  Därmed är den debatten avslutad och jag raderar varje ny kommentar från dig. Bimbo.

  Bengt

  SvaraRadera