tisdag 15 juni 2010

Förluster för HBT-fientliga nationalistpartier i Belgien och Slovakien.

I Belgien och Slovakien har det varit parlamentsval för några dagar sedan. I båda länderna blev det förluster för HBT-fientliga partier.

Belgien.

Belgien höll parlamentsval söndagen 13 maj. Ett land där vissa partier kandiderar i den flamländska norra delen och andra i den fransktalande (vallonska) södra delen. Det är bara i huvudstaden Bryssel alla partier är med och tävlar om rösterna.

Främste vinnaren blev N-VA, ett konservativt parti som jobbar för att Flandern ska bli ett självständigt land. Tidigare hade N-VA en valallians med kristdemokratiska CDV men nu kandiderade partiet på egen hand och fick 17,9 % medan CDV fick 10,9 %. Eftersom de tillsammans fick 18,5 % i förra parlamentsvalet var det en ökning totalt.

Sedan tidigare har Flandern ett parti som jobbar för självständighet för regionen, Vlams Belang. De två nationalistpartierna har dock delvis olika profil. Båda är visserligen för en mycket restriktiv flyktingpolitik men Vlams Belang är även främlingsfientligt, HBT-fientligt och kritiskt till EU, medan N-VA generellt är för tolerans och är mycket EU-positivt. Vlams Belang minskade i valet från 12 % till 7,8 %.

Det är annars en betydande ideologisk enighet bland partierna i parlamentet om att samkönade och olikkönade par ska ha samma rättigheter när det gäller äktenskap, adoptioner och inseminationer d.v.s att man ska behålla de reformerna. Följande flamländska partier är för det, konservativa N-VA, kristdemokratiska CDV, socialdemokratiska SPA, (fick 9,2 %) liberala OVLD (8,6 %), gröna partiet Green (4,4 %) och högerpartiet LD (2,3 %).

Bland de vallonska partierna är följande för lika juridiska rättigheter för homopar och heteropar, socialdemokratiska PS (13,7 %), liberala MR (9,3 %) och gröna partiet Ecolo (4,8 %). Ett vallonskt parti, kristdemokratiska CDH (5,5 %), är ännu inte officiellt för en könsneutral äktenskapslag och homoadoptioner men de har i praktiken accepterat reformerna och jobbar inte för att avskaffa dem. I sitt valmanifest skrev de att de är emot diskriminering p.g.a. sexuell läggning.

Kvar är alltså då Vlams Belang som är desto värre. Partiet är både främlingsfientligt och HBT-fientligt. De vill avskaffa den könsneutrala äktenskapslag Belgien fick 2003 och istället införa en partnerskapslag för samkönade par. De vill även avskaffa homoadoptionslagen från 2006. Inte nog med det. Ledande politiker i partiet har gjort tydligt homofientliga uttalanden. Bl.a. har de kritiserat gayparader med argumentet "sex är något som folk ska ägna sig åt i hemmet". Och de har raljerat emot att vissa städer i landet vänt sig till gruppen homosexuella i kampanjer för att få fler turister.

Slovakien.

Ett annat land i EU, Slovakien, höll parlamentsval lördagen 12 juni. Situationen inom HBT-politiken är givetvis helt annorlunda där. Inget av partierna i parlamentet är homovänligt och för något juridiskt erkännande av samkönade relationer. Trots att opinionsmätningar visar att nästan hälften av befolkningen är för en partnerskapslag för homopar.

Landets största parti, socialdemokratiska S-SD, ökade med 5,7 % till 34,8%. Sämre gick det för de två andra regeringspartierna. Det parti i parlamentet som är tydligast främlingsfientligt och homofientligt, SNS, minskade från 11,7 % till 5,1 %. Högerpopulistiska LS-HDS fick 4,3 %, klarade inte 5 %-spärren och försvann därmed från parlamentet.

Bland oppositionspartierna fick kristdemokratiska SKDU 15,4 %, högerpartiet SAS 12,1 %, kristdemokratiska KDH 8,5 % och mittenpartiet MOST-HID 8,1 %.

För HBT-politikens del påverkar valresultatet inte så mycket på kort sikt. För nästan alla partier är bögars, lesbiskas och transpersoners rättigheter en icke-fråga som nästan aldrig debatteras offentligt. Även om landets parlament fixat en lag mot diskriminering p.g.a. sexuell läggning. Lagen gäller inom de flesta samhällsområden. Att högerextrema SNS minskade och nästan inte klarade 5 %-spärren är dock ett positivt tecken och kan betyda att det om några år startar en debatt om HBT-rättigheter. Ledande SNS-politiker har offentligt kritiserat gayparader och kallat homosexualitet en sjukdom.

Uppdatering 1

Belgien fick 2007 en lag som reglerar "könsbyten". Kraven är delvis som i Sverige, att den som är transsexuell måste vara vuxen och steriliserad för att få byta kön juridiskt. Däremot är lagen flexiblare än Sveriges i två avseenden. Dels så tvingas folk inte skilja sig som här för att få juridiskt byta kön utan äktenskapet är kvar som vanligt även efter "könsbytet". Dels har de inget medborgarskapskrav för att få byta kön juridiskt.

2 kommentarer:

  1. "sex är något som folk ska ägna sig åt i hemmet"

    Dom verkar ha mycket roligare gayparader i Belgien...

    SvaraRadera
  2. Fredrik

    haha ja, där skulle du varit med.

    Eller är det så att sex i Vlams Belangs version är någon som visar en naken rumpa på ett lastbilsflak. :-)

    SvaraRadera